Mousse di sgombro & Bietola Rossa
Mousse van Makreel & Rode BietenEen kleurrijk gerecht: carpaccio van rode biet met een mousse van makreel en rode biet.Zo mooi dat het Italiaanse woord ‘sgombro’ voor makreel zo dicht blijft bij de officiële Latijnse benaming Scomber Scombrus. Ik ga ‘m een koosnaampje geven: ScomScom. Jammer dat deze vis jarenlang zo ondergewaardeerd werd in de Nederlandse keuken. Makreel is ook nog eens een schoolvoorbeeld van goede vis, omdat ie boordevol zit met goede vetten. Het wordt tijd om er iets leuks mee te doen. De combinatie van rode bieten met haring is overbekend, daarom een variant met makreel.
Equipment
Ingrediënten
- 3 gekookte rode bieten
- 150 gram makreelfilet blik/pot of verse gestoomde makreel
- 200 gram roomkaas b.v. Philadelphia of Mon Chou
- sap van een halve citroen
- 1 teentje knoflook geperst
- peper & zout
- Worcester sauce
- Tabasco
Instructies
- Houd van de rode biet en de makreel kleine stukjes achter voor de decoratie.
- Snij de grootste biet in grove stukken en doe deze in een keukenmachine, voeg de makreel, knoflook, citroensap en de roomkaas toe.
- Meng alles tot een smeuïg geheel.
- Doe er een flinke scheut Worcester Sauce in en twee druppels tabasco en maak op smaak met peper en zout.
- Wil je de mousse nog iets romiger maken, voeg dan een eetlepel mayonaise of ongezoete dikke yoghurt toe.
- Laat de mouse in ieder geval een uurtje in de koelkast rusten om op te stijven en de smaken in te laten trekken.
- Maak een carpaccio van de rode bieten door er met een scherp mes flinterdunne plakken van te snijden (wij hebben het geluk dat we de beschikking hebben over een vleeswarenmachine….).
- Decoreer de bietencarpaccio op de borden en verdeel de mousse.
- Maak af met kleine stukjes rode biet, makreel en peterselie of bieslook.
- Serveer met geroosterd brood, stokbrood en verse citroen.
Notities / Tips / Wijnadvies
