Oostenrijkse Linzer koekjes met jamvulling
Traditionele Oostenrijkse Linzer koekjes met hazelnoten, frambozenjam en poedersuiker. Perfect voor bij de koffie of als feestelijke lekkernij.
Equipment
- Bakplaten
- Koekjessteker
Ingrediënten
- 100 gram kristalsuiker
- 150 gram geroosterde blanke hazelnoten
- 2 eetlepels poedersuiker
- 225 gram boter
- 300 gram bloem
- 50 gram frambozenjam
- Geraspte schil van 1 citroen 2-3 theelepels
- ¼ theelepel kruidnagelpoeder
- ¼ theelepel zout
- 2 theelepels kaneel
Instructies
- Maal de hazelnoten fijn in de foodprocessor.
- Voeg bloem, kristalsuiker, zout, kaneel, kruidnagelpoeder en boter toe en pulseer tot een kruimelig deeg.
- Voeg de citroenrasp toe en meng tot een samenhangend deeg.
- Druk het deeg plat, verpak in aluminiumfolie en laat 30 minuten opstijven in de koelkast.
- Verwarm de oven voor op 175ºC (gasstand 2-3).
- Rol het deeg uit op een bebloemd werkvlak tot 3 mm dikte.
- Steek koekjes uit met een koekjessteker, zorg voor gelijke aantallen van elk model.
- Leg de helft van de koekjes op een bakplaat en steek in het midden een rondje uit.
- Bak de koekjes 8–10 minuten, laat ze afkoelen.
- Schep een lepeltje jam op de hele koekjes en druk er een koekje met opening op.
- Bestuif de koekjes met poedersuiker.
- Bewaar gevulde koekjes maximaal 2 dagen, ongevulde een week.
Notities / Tips / Wijnadvies
Serveertip:
Bestrooi vlak voor serveren royaal met poedersuiker voor een feestelijke uitstraling. Wijnadvies: Combineer met een glas zoete dessertwijn zoals Muscat of een licht bruisende prosecco.
Bestrooi vlak voor serveren royaal met poedersuiker voor een feestelijke uitstraling. Wijnadvies: Combineer met een glas zoete dessertwijn zoals Muscat of een licht bruisende prosecco.
Voedingswaarden
Calories: 160 kcal | koolhydraten: 15 g | Protein: 2 g | Vet: 10 g | Zout: 0.1 g | Sugar: 7 g