Rabarbertaart met custard en siroop
Een heerlijke rabarbertaart met een romige custardvulling en een glanzende sirooplaag. Perfect voor bij de koffie of als feestelijk dessert.
Ingrediënten
Voor de taart:
- 1 rol Tante Fanny Vers Quiche- en Taartdeeg 300 g
- 3 rabarberstelen schuin in dunne plakjes gesneden
- 4 eetlepels suiker
- Een paar slierten rabarber voor decoratie
- Een beetje tuinkers voor decoratie
Voor de custard:
- 135 ml melk
- 135 ml slagroom
- 100 g suiker
- 20 g maïzena
- 3 eidooiers
- 1 vanillestokje merg eruit geschraapt
- 1 kaneelstokje
Voor de siroop:
- 125 ml water
- 80 g suiker
- 1 eetlepel citroensap
Instructies
- Verwarm de oven voor op 200°C (boven-/onderwarmte) en bereid het deeg volgens de verpakking.
- Rol het deeg uit en leg het in een ingevette taartvorm (of gebruik het meegeleverde bakpapier).
- Versterk de rand met het overhangende deeg en prik gaatjes in de bodem met een vork.
- Week de rabarberplakjes 15 minuten in een kom met 4 eetlepels suiker.
Custard maken:
- Verwarm in een pan de vanille, helft van de melk, slagroom en het kaneelstokje langzaam tot het kookpunt.
- Meng in een kom de overige melk met de eidooiers, suiker en maïzena.
- Verwijder het kaneelstokje uit het roommengsel en giet het hete mengsel al kloppend in een dun straaltje bij de eidooiermix.
- Giet het mengsel terug in de pan en breng al roerend aan de kook.
- Laat 2 minuten doorkoken en giet de custard op een bord.
- Dek af met plasticfolie en laat 30 minuten afkoelen in de koelkast.
Taart samenstellen:
- Klop de afgekoelde custard los en verdeel het over de deegbodem.
- Beleg de custard met de geweekte rabarberplakjes.
- Bestrijk de rand van het deeg met ei en bak de taart in het midden van de oven in ca.
- 30 minuten goudbruin.
Siroop maken:
- Breng in een pan het water, de suiker en het citroensap aan de kook.
- Gebruik een kwast om de siroop over de warme taart te strijken.
Afwerking:
- Decoreer de taart voor het serveren met slierten rabarber en wat tuinkers.
Notities / Tips / Wijnadvies
Serveertip:
Serveer deze rabarbertaart met een bolletje vanille-ijs of een toef slagroom voor extra luxe.
Wijnadvies:
Een zoete dessertwijn, zoals een Riesling Spätlese, past uitstekend bij de zoet-zure smaken van de rabarber en de romige custard.
Voedingswaarden
Calories: 250 kcal | koolhydraten: 33 g | Protein: 5 g | Vet: 10 g | Zout: 0.3 g | Sugar: 22 g