Rabarbertaart met custard en siroop

Een goudbruine rabarbertaart met romige custardvulling, gegarneerd met glanzende plakjes rabarber en een vleugje tuinkers, gepresenteerd op een witte taartschotel op een rustieke houten tafel.

Rabarbertaart met custard en siroop

Een heerlijke rabarbertaart met een romige custardvulling en een glanzende sirooplaag. Perfect voor bij de koffie of als feestelijk dessert.
Porties: 8 punten
Bereidingstijd: 1 uur
afkoelen 30 minuten
Deel op Facebook Recept afdrukken

Equipment

Ingrediënten

Voor de taart:

  • 1 rol Tante Fanny Vers Quiche- en Taartdeeg 300 g
  • 3 rabarberstelen schuin in dunne plakjes gesneden
  • 4 eetlepels suiker
  • Een paar slierten rabarber voor decoratie
  • Een beetje tuinkers voor decoratie

Voor de custard:

  • 135 ml melk
  • 135 ml slagroom
  • 100 g suiker
  • 20 g maïzena
  • 3 eidooiers
  • 1 vanillestokje merg eruit geschraapt
  • 1 kaneelstokje

Voor de siroop:

  • 125 ml water
  • 80 g suiker
  • 1 eetlepel citroensap

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 200°C (boven-/onderwarmte) en bereid het deeg volgens de verpakking.
  • Rol het deeg uit en leg het in een ingevette taartvorm (of gebruik het meegeleverde bakpapier).
  • Versterk de rand met het overhangende deeg en prik gaatjes in de bodem met een vork.
  • Week de rabarberplakjes 15 minuten in een kom met 4 eetlepels suiker.

Custard maken:

  • Verwarm in een pan de vanille, helft van de melk, slagroom en het kaneelstokje langzaam tot het kookpunt.
  • Meng in een kom de overige melk met de eidooiers, suiker en maïzena.
  • Verwijder het kaneelstokje uit het roommengsel en giet het hete mengsel al kloppend in een dun straaltje bij de eidooiermix.
  • Giet het mengsel terug in de pan en breng al roerend aan de kook.
  • Laat 2 minuten doorkoken en giet de custard op een bord.
  • Dek af met plasticfolie en laat 30 minuten afkoelen in de koelkast.

Taart samenstellen:

  • Klop de afgekoelde custard los en verdeel het over de deegbodem.
  • Beleg de custard met de geweekte rabarberplakjes.
  • Bestrijk de rand van het deeg met ei en bak de taart in het midden van de oven in ca.
  • 30 minuten goudbruin.

Siroop maken:

  • Breng in een pan het water, de suiker en het citroensap aan de kook.
  • Gebruik een kwast om de siroop over de warme taart te strijken.

Afwerking:

  • Decoreer de taart voor het serveren met slierten rabarber en wat tuinkers.

Notities / Tips / Wijnadvies

Serveertip:
Serveer deze rabarbertaart met een bolletje vanille-ijs of een toef slagroom voor extra luxe.
Wijnadvies:
Een zoete dessertwijn, zoals een Riesling Spätlese, past uitstekend bij de zoet-zure smaken van de rabarber en de romige custard.

Voedingswaarden

Calories: 250 kcal | koolhydraten: 33 g | Protein: 5 g | Vet: 10 g | Zout: 0.3 g | Sugar: 22 g
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Recept categorieën Groenten / Taart
Land van herkomst Internationaal
Jaargetijde: Lente / Zomer
Geschikt voor Dieët: Vegetarisch