Reebiefstuk met madeirasaus
Aller Hande 1996
Equipment
- keukenpapier
- 2 theedoeken schone zonder wasmiddelenluchtjes,)
Ingrediënten
- 2½ dl wildfond pot á 380 ml, AH,
- 1 eetlepel Madeira keukenflesje,
- 1 theelepel Provençaalse kruiden
- 2 dl gevogeltefond á 380 ml, AH,
- 3 eetlepels slagroom
- 2 eetlepels citroensap
- 1 theelepel witte peperkorrels
- 100 g boter of margarine
- zout
- 4 reebiefstukjes á 125 g,
- peper versgemalen
- 100 gr shii-takes
- 250 r groene kool panklare
- 2 theelepels roze peperbessen potje, Royal Mail,
Instructies
VOORBEREIDEN:
- In pan wildfond met Madeira en kruiden aan de kook brengen.
- In andere pan gevogeltefond met slagroom, 1 eetlepel citroensap en peperkorrels aan de kook brengen.
- Beide mengsels in 5 á 6 minuten op hoog vuur tot 1 1/2 dl laten inkoken.
- In twee zeven elk natgemaakte theedoek leggen.
- Madeiramengsel en roommengsel elk afzonderlijk boven twee andere pannen zeven.
- Laten afkoelen en tot gebruik afgedekt in koelkast zetten.
- 50 g Boter in blokjes snijden en tot gebruik afgedekt in koelkast zetten.
BEREIDEN:
- Vijf borden voorverwarmen.
- In grote pan ruim water met zout en rest van citroensap aan de kook brengen. Intussen reebiefstukjes elk in 3 gelijke stukjes snijden.
- Bestrooien met zout en peper.
- Shii-takes schoonvegen met keukenpapier.
- Grote exemplaren halveren.
- In pan met kokend water kool in 5 minuten beetgaar koken.
- In -zeef laten uitlekken en droogdeppen met keukenpapier.
- Intussen in koekepan rest van boter verhitten.
- Biefstukjes in 5 à 7 minuten aan weerszijden bruin bakken.
- Biefstukjes uit pan op warm bord scheppen en onder aluminiumfolie warmhouden. In achtergebleven bakvet shii-takes in 5 min bruin bakken,af en toe omscheppen.
- In tussen pannen met Madeira- en roommengsel opnieuw aan de kook brengen. Van vuur af door elk mengsel 25 g blokjes boter kloppen.
- Sauzen zonodig op smaak brengen met zout.
- Op elk bord eerst Madeirasaus scheppen.
- Borden zó bewegen dat saus goed over borden verdeeld wordt.
- Hierin 'bedje' van kool leggen.
- Op kool in cirkelvorm 3 biefstukjes leggen.
- Shii-takes in midden van biefstukjes leggen.
- Hierover roomsaus schenken.
- Garneren met peperbessen.
Notities / Tips / Wijnadvies
Serveren met pasta.