Reekoteletjes met Rode Wijnsaus en Basilicum

Een feestelijk bord met malse, goudbruin gebakken reekoteletjes, rijkelijk overgoten met een diepe, glanzende rode wijnsaus. De koteletjes worden vergezeld door geroosterde melkknolletjes, gebakken oesterzwammen en zacht gestoofde prei. Verse basilicumblaadjes zorgen voor een frisse, groene touch. Naast het bord liggen een vintage mes en vork op een rustieke houten tafel, met op de achtergrond een houten snijplank met extra paddenstoelen, een kommetje saus en verse basilicum. De warme, natuurlijke belichting benadrukt de elegante presentatie en rijke smaken van dit culinaire gerecht.

Reekoteletjes met Rode Wijnsaus en Basilicum

Malse reekoteletjes met een rijke rode wijnsaus en verse basilicum, geserveerd met melkknolletjes, oesterzwammen en prei.
Porties: 3
Voorbereidingstijd 30 minuten
Bereidingstijd: 3 uur 30 minuten
Deel op Facebook Recept afdrukken

Equipment

Ingrediënten

  • 1 bosje basilicum
  • 1 eetlepel tomatenpuree
  • 1 gehakt sjalotje
  • 1 kg afsnijdsel of botten
  • 1 takje tijm
  • 2 dunne prei
  • 250 gram melkknolletjes
  • 250 gram oesterzwammen
  • 3 kruidnagels
  • 3 reekoteletjes
  • 500 gram bouquet van wortelen prei, uien en knolselderij
  • 6 jeneverbessen
  • ½ fles rode wijn voor de saus
  • 1 glas rode wijn voor de koteletjes
  • 1 peperkoek
  • Olie

Instructies

Saus:

  • Bak de afsnijdsels in olie aan, laat ze licht kleuren.
  • Voeg het bouquet toe, dan de kruiden en tomatenpuree.
  • Blus met rode wijn, voeg de peperkoek toe en zet onder koud water.
  • Breng aan de kook en laat ± 3 uur trekken (4 uur bij gebruik van botten).
  • Zeef de fond en laat indampen.

Reekoteletjes:

  • Maak de melkknolletjes schoon en kook ze gaar.
  • Snijd de oesterzwammen in stukken en de prei in ringen.
  • Fruit de sjalot in een pan met wat olie, voeg de oesterzwammen toe en bak ze bruin.
  • Voeg de prei toe en bak kort mee.
  • Blus af met een glas rode wijn en laat inkoken.
  • Bak de reekoteletjes in een hete pan met olie aan beide zijden bruin.
  • Leg de koteletjes op een bakplaat en bak ze in een voorverwarmde oven van 180°C in ± 10 minuten rosé.
  • Verwarm de rode wijnsaus.
  • Verdeel de melkknolletjes, oesterzwammen en prei over de borden.
  • Leg de reekoteletjes erop en giet de rode wijnsaus erover.
  • Garneer met verse basilicum.

Notities / Tips / Wijnadvies

Serveertip:
Serveer met aardappelpuree of geroosterde aardappelen.
Wijnadvies:
Een volle rode wijn, zoals Pinot Noir.

Voedingswaarden

Calories: 400 kcal | koolhydraten: 20 g | Protein: 30 g | Vet: 20 g | Zout: 1 g | Sugar: 5 g
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Recept categorieën Hoofdgerechten / Wild
Land van herkomst Frankrijk
Jaargetijde: Herfst / Winter
Geschikt voor Dieët: Glutenvrij
Feestdagen etc Kerst