Rijke Bonensoep met Spek en Bonenkruid

Een realistische foto van een stevige bonensoep, geserveerd in een keramieken kom op een doorleefde houten tafel. De dikke soep is gemaakt van witte en bruine bonen, aardappelen, prei, selderij en uien, gemixt tot een romige textuur. Knapperig gebakken spekjes zijn erover gestrooid voor een hartige smaak. Verse kruiden zoals peterselie en bonenkruid zorgen voor een kleurrijke finishing touch. Op de achtergrond ligt een houten snijplank met extra spek, bonen en een soeplepel, subtiel vervaagd.

Rijke Bonensoep met Spek en Bonenkruid

Deze stevige bonensoep met spek en bonenkruid is een heerlijk hartverwarmend gerecht. Perfect voor koude dagen en rijk aan smaak!
Porties: 4
Bereidingstijd: 1 uur
weken 1 dag
Deel op Facebook Recept afdrukken

Ingrediƫnten

  • 2,5 l bouillon
  • 3 grote aardappelen in stukken
  • 250 g gedroogde witte of bruine bonen
  • 3 uien fijngesneden
  • 2 preien in ringen
  • 50 g vetstof boter of olie
  • 1 selderij in stukken
  • Peper naar smaak
  • Zout naar smaak
  • 1 takje bonenkruid of 1 mespunt gedroogd
  • 2 sneden doorregen spek in blokjes

Instructies

  • Week de bonen 24 uur in ruim koud water.
  • Schil en snijd de aardappelen en uien in stukken.
  • Was de prei en selderij en snijd ze in ringen.
  • Verhit de vetstof in een grote pan en fruit de prei, selderij en uien kort aan.
  • Giet de geweekte bonen af en kook ze met het weekwater in een grote pan.
  • Voeg eventueel extra water toe.
  • Voeg de gefruite groenten, aardappelen, bouillon en kruiden toe en kook de soep tot alles zacht is.
  • Pureer de soep met een staafmixer en laat nog even doorkoken.
  • Bak het spek in een pan tot het krokant is.
  • Roer het gebakken spek door de soep vlak voor het serveren.

Notities / Tips / Wijnadvies

Serveertip:

Serveer met vers bruin brood en een klontje boter voor een complete maaltijd.

Wijnadvies:

Een volle rode wijn zoals een Cabernet Sauvignon past goed bij de diepe smaken van deze soep.

Voedingswaarden

Calories: 450 kcal | koolhydraten: 50 g | Protein: 18 g | Vet: 18 g | Zout: 1.6 g | Sugar: 5 g
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Recept categorieƫn Hoofdgerechten / Soep
Land van herkomst Nederland
Jaargetijde: Herfst