Romig Stracciatella IJs

Romig Stracciatella IJs

Romig Stracciatella IJs

Geniet van dit zelfgemaakte romige Stracciatella-ijs, gevuld met heerlijk knapperige stukjes pure chocolade. Dit klassieke Italiaanse dessert is perfect voor een zomerse traktatie of een feestelijk nagerecht.
Porties: 4 personen
(inclusief koeltijd) 1 uur 30 minuten
Deel op Facebook Recept afdrukken

Equipment

  • Bak met koud water
  • Folie
  • fijne zeef
  • IJsmaschine
  • pan met dikke bodem
  • Schone kom
  • Vlamverdeler

Ingrediënten

  • 75 g pure chocolade fijngehakt of grof geraspt
  • 85 g fijne tafelsuiker
  • 85 ml slagroom
  • 170 ml melk
  • 1 klein theelepeltje maïzena
  • 2 eierdooiers
  • Iets minder dan een half vanillestokje

Instructies

  • Snijd het vanillestokje in de lengte open.
  • Breng de melk met het vanillestokje langzaam aan de kook in een steelpan met dikke bodem.
  • Draai het vuur laag en laat de melk 10 minuten zachtjes trekken.
  • Klop in een kom de eierdooiers met de suiker en de maïzena in 5-10 minuten bleek en romig.
  • Neem de pan van het vuur en verwijder het vanillestokje uit de melk.
  • Zet de kom met het dooiermengsel op een pan met heet water op laag vuur.
  • Giet de hete melk al kloppend in een dun straaltje bij het dooiermengsel.
  • Blijf roeren tot de vla gebonden is.
  • Giet de vanillevla door een fijne zeef in een schone kom om eventuele klontjes te verwijderen.
  • Zet de kom in een bak met koud water en laat de vla onder af en toe roeren afkoelen.
  • Zet de afgekoelde vla, afgedekt met folie, ongeveer 50 minuten in de koelkast om goed koud te worden.
  • Schep de gekoelde vanillevla in een ijsmachine en laat de machine draaien tot het mengsel half bevroren is (10-15 minuten).
  • Klop intussen de slagroom en meng de gesmolten chocolade erdoor.
  • Giet de room, terwijl de ijsmachine draait, langzaam bij de vla.
  • Laat de machine draaien tot het ijs de gewenste stevigheid heeft bereikt (20-25 minuten).
  • Schep het ijs in een diepvriesdoos met deksel en bewaar het tot gebruik in de diepvries.
  • Zet het ijs, als het langer dan 12 uur in de diepvries heeft gestaan, ca.
  • 30 minuten voor het opdienen in de koelkast, zodat het iets zachter kan worden.

Notities / Tips / Wijnadvies

Wijnadvies:
Serveer met een zoete dessertwijn zoals Moscato d'Asti of een frisse Limoncello voor een perfecte combinatie.

Voedingswaarden

Calories: 290 kcal | koolhydraten: 25 g | Protein: 5 g | Vet: 18 g | Zout: 0.1 g | Sugar: 20 g
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Recept categorieën Dessert - Nagerecht / IJs / Zuivel
Land van herkomst Italië