Romige Kippenmousse met Balsamico-Aspic

Een rustieke houten tafel met een klein, rond torentje van romige kippenmousse, afgewerkt met een glanzende laag balsamico-aspic. De mousse is elegant gegarneerd met kruiden en microgroenten. Ernaast liggen dunne toastjes en een kleine salade met vinaigrette. De achtergrond toont een gezellige, zacht verlichte keuken.

Romige Kippenmousse met Balsamico-Aspic

Een verfijnde mousse van kip, perfect gecombineerd met een frisse balsamico-aspic. Ideaal als feestelijk voorgerecht of luxe borrelhapje!
Porties: 4 personen
Bereidingstijd: 1 uur 30 minuten
Deel op Facebook Recept afdrukken

Equipment

  • Elektrische keukenmachine
  • Platte rechthoekige of vierkante schaal
  • Kleine bakjes
  • sauspan
  • Folie

Ingrediënten

  • 250 gram kipfilet
  • 1 eetlepel zonnebloemolie
  • 10 blaadjes witte gelatine
  • 1 liter kippenbouillon van tabletten
  • 75 ml slagroom
  • 2 eetlepels balsamicoazijn
  • 1 eetlepel honing
  • Zout naar smaak
  • Peper naar smaak

Instructies

  • Controleer de kipfilet op botjes en ongerechtigheden.
  • Vet een schaal dun in met zonnebloemolie.
  • Week de gelatineblaadjes in een kom met water.
  • Breng 500 ml kippenbouillon aan de kook in een pan.
  • Pocheer de kipfilet in de bouillon gedurende 25 minuten tot deze gaar is.
  • Laat de kipfilet iets afkoelen en snijd in blokjes.
  • Pureer de kip in een keukenmachine en voeg tijdens het pureren de slagroom toe tot een smeuïg geheel ontstaat.
  • Breng de mousse op smaak met zout en peper.
  • Verdeel de mousse over vier kleine bakjes en dek af met folie.
  • Laat de mousse 1 uur opstijven in de koelkast.
  • Breng de overige 500 ml kippenbouillon in een sauspan aan de kook.
  • Voeg de balsamicoazijn en honing toe en roer goed door.
  • Knijp de geweekte gelatineblaadjes uit.
  • Breng een bodempje water in een steelpan aan de kook en los hierin al roerend de gelatine op.
  • Voeg de opgeloste gelatine toe aan de kippenbouillon en laat een minuut zachtjes doorkoken.
  • Giet de bouillon in de ingevette schaal en laat afkoelen tot aspic.
  • Snijd de gestolde aspic in kleine blokjes of figuren.
  • Plaats de bakjes mousse op het bord en schep de aspic eromheen.
  • Serveer met warm stokbrood en boter of toast.

Notities / Tips / Wijnadvies

Serveertip:

Lekker met stokbrood, toast en een frisse salade met rucola en walnoten.

Wijnadvies:

Een frisse witte wijn zoals een Sauvignon Blanc of een droge Riesling past uitstekend bij dit gerecht.

Voedingswaarden

Calories: 320 kcal | koolhydraten: 6 g | Protein: 25 g | Vet: 21 g | Zout: 1.3 g | Sugar: 4 g
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Recept categorieën Groenten / Hapjes / Kip / Voorgerechten
Land van herkomst Internationaal
Jaargetijde: Alle Jaargetijden