Romige Kippenmousse met Balsamico-Aspic
Een verfijnde mousse van kip, perfect gecombineerd met een frisse balsamico-aspic. Ideaal als feestelijk voorgerecht of luxe borrelhapje!
Equipment
- Elektrische keukenmachine
- Platte rechthoekige of vierkante schaal
- Kleine bakjes
- sauspan
- Folie
Ingrediënten
- 250 gram kipfilet
- 1 eetlepel zonnebloemolie
- 10 blaadjes witte gelatine
- 1 liter kippenbouillon van tabletten
- 75 ml slagroom
- 2 eetlepels balsamicoazijn
- 1 eetlepel honing
- Zout naar smaak
- Peper naar smaak
Instructies
- Controleer de kipfilet op botjes en ongerechtigheden.
- Vet een schaal dun in met zonnebloemolie.
- Week de gelatineblaadjes in een kom met water.
- Breng 500 ml kippenbouillon aan de kook in een pan.
- Pocheer de kipfilet in de bouillon gedurende 25 minuten tot deze gaar is.
- Laat de kipfilet iets afkoelen en snijd in blokjes.
- Pureer de kip in een keukenmachine en voeg tijdens het pureren de slagroom toe tot een smeuïg geheel ontstaat.
- Breng de mousse op smaak met zout en peper.
- Verdeel de mousse over vier kleine bakjes en dek af met folie.
- Laat de mousse 1 uur opstijven in de koelkast.
- Breng de overige 500 ml kippenbouillon in een sauspan aan de kook.
- Voeg de balsamicoazijn en honing toe en roer goed door.
- Knijp de geweekte gelatineblaadjes uit.
- Breng een bodempje water in een steelpan aan de kook en los hierin al roerend de gelatine op.
- Voeg de opgeloste gelatine toe aan de kippenbouillon en laat een minuut zachtjes doorkoken.
- Giet de bouillon in de ingevette schaal en laat afkoelen tot aspic.
- Snijd de gestolde aspic in kleine blokjes of figuren.
- Plaats de bakjes mousse op het bord en schep de aspic eromheen.
- Serveer met warm stokbrood en boter of toast.
Notities / Tips / Wijnadvies
Serveertip:
Lekker met stokbrood, toast en een frisse salade met rucola en walnoten.Wijnadvies:
Een frisse witte wijn zoals een Sauvignon Blanc of een droge Riesling past uitstekend bij dit gerecht.Voedingswaarden
Calories: 320 kcal | koolhydraten: 6 g | Protein: 25 g | Vet: 21 g | Zout: 1.3 g | Sugar: 4 g