Romige Lichte Erwtensoep met Rookworst

Een rustieke houten tafel met een kom romige, lichtgroene erwtensoep, gegarneerd met plakjes rookworst en fijngehakte peterselie. De soep is warm, met zichtbare damp. Ernaast ligt een snee roggebrood en een lepel mosterd. De achtergrond toont een knusse Nederlandse keuken met zachte, warme verlichting.

Romige Lichte Erwtensoep met Rookworst

Deze lichte erwtensoep met rookworst en groenten is heerlijk romig en vol van smaak. Perfect voor een koude dag en makkelijk van tevoren te bereiden!
Porties: 8 personen
Bereidingstijd: 1 uur
Deel op Facebook Recept afdrukken

Equipment

Ingrediƫnten

  • 5 bouillontabletten vleesbouillon
  • 2 laurierblaadjes
  • 2,5 liter water
  • 900 g erwten diepvries
  • 1 eetlepel olie
  • 150 g rookspek in reepjes
  • 2 winterwortels in kleine blokjes
  • 1 knolselderij in kleine blokjes
  • 2 aardappels in kleine blokjes
  • 2 preien in dunne ringen
  • 2 rookworsten
  • 1 zakje selderij grof gehakt

Instructies

  • Breng in een grote soeppan 2,5 liter water met de bouillontabletten, laurierblaadjes en erwten aan de kook.
  • Laat het geheel 15 minuten zachtjes koken met het deksel op de pan.
  • Schep een deel van de erwten uit de soep en pureer ze in de keukenmachine.
  • Voeg de gepureerde erwten weer toe aan de soep voor extra romigheid.
  • Verhit de olie in een koekenpan en bak de spekreepjes 3 minuten zachtjes uit.
  • Voeg de wortel, knolselderij, aardappels en prei toe en bak dit 5 minuten mee.
  • Voeg het spek-groentemengsel toe aan de erwtensoep en laat nog 10 minuten zachtjes koken met het deksel op de pan.
  • Verwijder de laurierblaadjes uit de soep.
  • Verwarm de rookworsten volgens de aanwijzingen op de verpakking.
  • Snijd de rookworsten schuin in plakjes en roer ze samen met de selderij door de soep.
  • Breng op smaak met zout en royaal versgemalen peper.
  • Serveer warm en geniet!

Notities / Tips / Wijnadvies

Serveertip:

Lekker met roggebrood en katenspek of soepstengels.

Wijnadvies:

Een volle witte wijn zoals een Chardonnay past goed bij de romige structuur van deze soep.

Voedingswaarden

Calories: 350 kcal | koolhydraten: 40 g | Protein: 18 g | Vet: 12 g | Zout: 2.5 g | Sugar: 8 g
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Recept categorieƫn Groenten / Soep / Varkensvlees / Voorgerechten
Land van herkomst Nederland
Jaargetijde: Herfst / Winter