Salade Niçoise klassiek

Een klassieke Franse Salade Niçoise, prachtig geserveerd op een witte keramische schaal. De salade bevat verse sla, stukjes hardgekookt ei, fijngesneden ansjovis, zwarte olijven en blokjes tomaat, met een lichte vinaigrette van olijfolie en dragonazijn. Een hele ansjovisfilet en een extra olijf dienen als garnering. De rustieke houten tafel is gedekt met een linnen servet, een vintage vork en een glas gekoelde witte wijn.

Salade Niçoise klassiek

Een klassieke Franse salade met tonijn, ei, olijven en een frisse vinaigrette.
Porties: 4
Voorbereidingstijd 20 minuten
Bereidingstijd: 10 minuten
Deel op Facebook Recept afdrukken

Equipment

Ingrediënten

  • 2 ansjovisfilets
  • 2 hardgekookte eieren
  • 1 teentje knoflook
  • 8 zwarte ontpitte olijven
  • Dragonazijn
  • Krulandijvie of kropsla
  • Olijfolie
  • Peper
  • 1 vleestomaat

Instructies

  • Halveer het teentje knoflook en wrijf een slabak hiermee in.
  • Pluk de blaadjes van de sla, was ze en droog ze goed.
  • Snijd de hardgekookte eieren in kleine stukjes.
  • Hak de ansjovisfilets zeer fijn.
  • Pel de tomaat en snijd in stukjes.
  • Vermeng de sla met het ei, de ansjovis, de tomaat en de olijven.
  • Roer een vinaigrette van olijfolie en dragonazijn.
  • Voeg peper toe aan de vinaigrette (geen zout, want de ansjovis is al zout).
  • Schep de vinaigrette luchtig door de salade.
  • Garneer eventueel met een olijf of ansjovisfilet.

Notities / Tips / Wijnadvies

Serveertip:
Voeg eventueel gekookte krieltjes of tonijn toe aan de salade.
Wijnadvies:
Een droge rosé uit de Provence.

Voedingswaarden

Calories: 300 kcal | koolhydraten: 10 g | Protein: 15 g | Vet: 22 g | Zout: 1 g | Sugar: 4 g
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Recept categorieën Lunch / Salade / Vis / Voorgerechten
Land van herkomst Frankrijk
Jaargetijde: Zomer