Schuimige olijvensoep met zelfgebakken soepstengels
Allerhande 2002
Equipment
Ingrediënten
- 250 gr witbroodmix
- 3 eetlepels olijfolie
- 4 gedroogde tomaatjes pot
- 1 eetlepel gedroogde oregano
- 1 eetlepel bloem
- 4 sjalotjes
- 1 teentje knoflook
- 1 pot groene olijven zonder pit 240 g
- 3 kippenbouillontabletten
- 15 g basilicum verse
- 250 g mascarpone
- 50 gr tapenade mediterrane
- 1 dl sherry
Instructies
- Oven voorverwarmen op 200 °C.
- In kom broodmix met 1 eetlepel olie en 1 1/2 dl lauw water tot soepel deeg kneden.
- Deeg afgedekt 15 minuten laten rijzen.
- Tomaten heel fijn snijden en met oregano door deeg kneden.
- Deeg op met bloem bestoven werkblad uitrollen tot lap van ca. 16 x 16 cm.
- Deeg in 16 repen snijden, op met bakpapier beklede bakplaat leggen en met 1 eetlepel olie bestrijken.
- Repen deeg afgedekt nog ca. 15 minuten laten rijzen.
- Soepstengels in midden van oven in ca. 12 minuten goudbruin en gaar bakken.
- Op rooster laten afkoelen.
- Intussen sjalotjes en knoflook pellen en fijn snipperen.
- Olijven afgieten.
- Bouillontabletten oplossen in 1 1/2 liter kokend water.
- Basilicum in reepjes snijden.
- In soeppan rest van olie verhitten, sjalotjes en knoflook ca. 1 minuut fruiten.
- Olijven en bouillon toevoegen en soep aan de kook brengen.
- Pan van vuur nemen, basilicum, mascarpone en tapenade erdoor roeren.
- Soep pureren.
- Sherry erdoor roeren.
- Soep verwarmen, in soepterrine schenken.
- Met staafmixer schuimig kloppen en op buffet zetten.
- Soep in kopjes scheppen en serveren met soepstengels.