Tongtompouce met Noilly Prat-saus en Opperdoespuree

Tompouce van zeetong met noilly pratsaus en puree van opperdoes

Tongtompouce met Noilly Prat-saus en Opperdoespuree

Deze tongtompouce met Noilly Prat-saus en opperdoespuree is een verrukkelijk en elegant gerecht dat perfect is voor een speciale gelegenheid.
Porties: 4
Bereidingstijd: 45 minuten
Deel op Facebook Recept afdrukken

Ingrediënten

  • 2 plakjes bladerdeeg
  • 1 ei losgeklopt
  • 1 zeetong van ongeveer 800 gram of vier tongfilets
  • Peper & zout
  • Boter
  • Spinazie
  • Nootmuskaat
  • 8 opperdoezer aardappels
  • Voor de saus:
  • 1 sjalotje gesnipperd
  • 3 laurierblaadjes
  • 8 zwarte peperkorrels
  • Boter
  • 2 deciliter visbouillon
  • 1 deciliter Noilly Prat
  • 150 gram boter
  • 3 eieren losgeroerd met een beetje water

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 220°C Hetelucht Plus.
  • Snijd de plakjes bladerdeeg op maat van een tompouce.
  • Bestrijk ze met het losgeklopte ei en bestrooi met een beetje zeezout.
  • Bak ze ongeveer 13 minuten tot ze goudbruin zijn.
  • Fileer de zeetong tot vier filets.
  • Bestrooi ze lichtjes met peper en zout.
  • Kook de opperdoezer aardappels gaar en druk ze door een pureeknijper.
  • Maak de puree smeuïg met een beetje warme melk en roomboter.
  • Breng op smaak met peper en zout.
  • Houd warm tot gebruik.
  • Voor de saus: Smelt boter in een kleine sauspan en fruit hierin de gesnipperde sjalotjes tot ze glazig zijn.
  • Voeg de laurierblaadjes en zwarte peperkorrels toe.
  • Blus af met de Noilly Prat en visbouillon.
  • Laat inkoken tot een derde en zeef vervolgens de saus.
  • Verwarm een au bain-mariepan en doe hierin de visbouillon.
  • Klop de losgeroerde eieren erdoorheen.
  • De saus wordt lobbig.
  • Roer dan de klontjes koude boter erdoor en breng op smaak met peper en zout.
  • De saus moet direct geserveerd worden.
  • Bak de tongfilets en roerbak de spinazie met een beetje boter en een snufje nootmuskaat.
  • Serveertips: Snijd de plakjes bladerdeeg doormidden.
  • Spuit een klein dotje puree op een bord en plaats hierop de platte kant van het bladerdeeg.
  • Spuit vervolgens een streepje puree op het deeg en leg hierop wat spinazie.
  • Leg de tongfilet er schuin op, spuit hierboven nog een kleine stip puree en plaats het andere helft van het bladerdeeg erbovenop.
  • Schep tot slot wat saus over het gerecht.
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Recept categorieën Hoofdgerechten / Vis
Land van herkomst Nederland