Traditionele Griekse Baklava met Walnoten en Honing

Traditionele Griekse baklava met lagen krokant fillodeeg, walnoten en honing-citroensiroop, geserveerd in ruitvorm op een gekleurd bord

Traditionele Griekse Baklava met Walnoten en Honing

Een heerlijk traditionele Griekse baklava met lagen krokant fillodeeg, walnoten en een zoete honing-citroensiroop. Perfect voor feestelijke gelegenheden!
Porties: 6
Bereidingstijd: 1 uur
Deel op Facebook Recept afdrukken

Equipment

Ingrediënten

  • 1 pakje fillodeeg
  • 400 g walnoten of pistachenoten grof gehakt
  • 100 g roomboter gesmolten
  • 4 kopjes kristalsuiker
  • Kaneelpoeder naar smaak
  • Ca. 100 g honing
  • ½ kopje water
  • 1 à 2 eetlepels citroensap

Instructies

  • Vet een ovenvaste schaal in met gesmolten boter.
  • Bedek de bodem met een vel fillodeeg en bestrijk ook dit met boter.
  • Herhaal tot je vijf lagen hebt.
  • Meng de gehakte noten met 2 kopjes suiker.
  • Verdeel dit notenmengsel over het fillodeeg en bestrooi met kaneelpoeder.
  • Leg opnieuw een vel fillodeeg op de notenlaag en bestrijk met boter.
  • Herhaal tot je opnieuw vijf lagen hebt.
  • Snijd de baklava in ruiten van 5 x 5 cm.
  • Bak 30 minuten op 175°C en daarna nog eens 30 minuten op 150°C.
  • Maak intussen de suikersiroop door water, 2 kopjes suiker, honing en citroensap aan de kook te brengen.
  • Laat het 5 minuten doorkoken.
  • Giet de siroop over de warme baklava zodra deze uit de oven komt, en zorg dat de siroop goed tussen de naden komt.
  • Garneer met de achtergehouden, fijngehakte noten.

Notities / Tips / Wijnadvies

Wijnadvies
Een zoete witte wijn zoals een Muscat of een dessertwijn past goed bij de rijke en zoete smaken van deze baklava.

Voedingswaarden

Calories: 450 kcal | koolhydraten: 48 g | Protein: 6 g | Vet: 25 g | Zout: 0.2 g | Sugar: 36 g
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Recept categorieën Dessert - Nagerecht / Gebak
Land van herkomst Griekenland
Jaargetijde: Herfst / Lente
Geschikt voor Dieët: Vegetarisch