Traditionele Griekse Baklava met Walnoten en Honing
Een heerlijk traditionele Griekse baklava met lagen krokant fillodeeg, walnoten en een zoete honing-citroensiroop. Perfect voor feestelijke gelegenheden!
Ingrediënten
- 1 pakje fillodeeg
- 400 g walnoten of pistachenoten grof gehakt
- 100 g roomboter gesmolten
- 4 kopjes kristalsuiker
- Kaneelpoeder naar smaak
- Ca. 100 g honing
- ½ kopje water
- 1 à 2 eetlepels citroensap
Instructies
- Vet een ovenvaste schaal in met gesmolten boter.
- Bedek de bodem met een vel fillodeeg en bestrijk ook dit met boter.
- Herhaal tot je vijf lagen hebt.
- Meng de gehakte noten met 2 kopjes suiker.
- Verdeel dit notenmengsel over het fillodeeg en bestrooi met kaneelpoeder.
- Leg opnieuw een vel fillodeeg op de notenlaag en bestrijk met boter.
- Herhaal tot je opnieuw vijf lagen hebt.
- Snijd de baklava in ruiten van 5 x 5 cm.
- Bak 30 minuten op 175°C en daarna nog eens 30 minuten op 150°C.
- Maak intussen de suikersiroop door water, 2 kopjes suiker, honing en citroensap aan de kook te brengen.
- Laat het 5 minuten doorkoken.
- Giet de siroop over de warme baklava zodra deze uit de oven komt, en zorg dat de siroop goed tussen de naden komt.
- Garneer met de achtergehouden, fijngehakte noten.
Notities / Tips / Wijnadvies
Wijnadvies
Een zoete witte wijn zoals een Muscat of een dessertwijn past goed bij de rijke en zoete smaken van deze baklava.
Voedingswaarden
Calories: 450 kcal | koolhydraten: 48 g | Protein: 6 g | Vet: 25 g | Zout: 0.2 g | Sugar: 36 g