Turkse Komkommer-Yoghurt Dip (Cacik)
Een verfrissende Turkse dip met komkommer, yoghurt, knoflook en munt, ideaal als bijgerecht of dip voor brood en groenten.
Ingrediënten
Instructies
- Schil de komkommer, halveer hem in de lengte en schraap het zaad eruit met een lepel.
- Rasp het vruchtvlees grof.
- Doe de geraspte komkommer in een vergiet en bestrooi met een eetlepel zout.
- Laat de komkommer 15 minuten uitlekken.
- Pel intussen de knoflook.
- Spoel de komkommer af onder koud water en druk het vocht eruit.
- Doe de yoghurt in een kom, pers de knoflook erboven uit en voeg de komkommer en fijngesneden munt toe.
- Voeg 1½ dl koud water toe en breng de dip op smaak met peper en een snufje cayennepeper.
- Laat de cacik minstens 30 minuten in de koelkast staan om goed koud te worden en de smaken te laten ontwikkelen.
- Garneer met extra fijngesneden muntblaadjes voor het serveren.
Notities / Tips / Wijnadvies
Serveertip:
Serveer de gekoelde cacik als verfrissend bijgerecht of als dip voor pitabroodjes, naanbrood of groentesticks.Wijnadvies:
Bij deze verfrissende en licht pittige dip past een droge, fruitige witte wijn zoals een Sauvignon Blanc of een Turkse Raki als je liever iets sterks wilt.Voedingswaarden
Calories: 120 kcal | koolhydraten: 10 g | Protein: 6 g | Vet: 8 g | Zout: 0.5 mg | Sugar: 5 g