Een verfrissende Turkse cacik-dip met geraspte komkommer, knoflook en dikke Turkse yoghurt, gegarneerd met verse muntblaadjes en een scheutje olijfolie. Geserveerd in een rustieke keramieken schaal met stukken pitabrood en groentesticks ernaast. Geplaatst in een gezellige vintage keuken met pastelkleuren en retro-accenten, belicht door zacht natuurlijk licht dat de romige textuur en de kleurrijke garnering benadrukt.

Turkse Komkommer-Yoghurt Dip (Cacik)

Een verfrissende Turkse dip met komkommer, yoghurt, knoflook en munt, ideaal als bijgerecht of dip voor brood en groenten.
Porties: 4 personen
inclusief uitlektijd 45 minuten
Deel op Facebook Recept afdrukken

Equipment

Ingrediënten

  • 1 komkommer
  • Zout
  • 2 teentjes knoflook
  • Turkse yoghurt
  • 2 eetlepels fijngesneden muntblaadjes + extra voor garnering
  • Peper
  • 1 eetlepel olijfolie
  • Cayennepeper

Instructies

  • Schil de komkommer, halveer hem in de lengte en schraap het zaad eruit met een lepel.
  • Rasp het vruchtvlees grof.
  • Doe de geraspte komkommer in een vergiet en bestrooi met een eetlepel zout.
  • Laat de komkommer 15 minuten uitlekken.
  • Pel intussen de knoflook.
  • Spoel de komkommer af onder koud water en druk het vocht eruit.
  • Doe de yoghurt in een kom, pers de knoflook erboven uit en voeg de komkommer en fijngesneden munt toe.
  • Voeg 1½ dl koud water toe en breng de dip op smaak met peper en een snufje cayennepeper.
  • Laat de cacik minstens 30 minuten in de koelkast staan om goed koud te worden en de smaken te laten ontwikkelen.
  • Garneer met extra fijngesneden muntblaadjes voor het serveren.

Notities / Tips / Wijnadvies

Serveertip:

Serveer de gekoelde cacik als verfrissend bijgerecht of als dip voor pitabroodjes, naanbrood of groentesticks.

Wijnadvies:

Bij deze verfrissende en licht pittige dip past een droge, fruitige witte wijn zoals een Sauvignon Blanc of een Turkse Raki als je liever iets sterks wilt.

Voedingswaarden

Calories: 120 kcal | koolhydraten: 10 g | Protein: 6 g | Vet: 8 g | Zout: 0.5 mg | Sugar: 5 g
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Recept categorieën Bijgerecht / Dip / Saus
Land van herkomst Turkije
Extra aanwijzing Zomer
Geschikt voor Dieët: Glutenvrij / Tarwevrij / Vegetarisch
Feestdagen etc Picknick