Zelfgemaakte Amandelspijs

Zelfgemaakte Amandelspijs

Maak zelf heerlijke amandelspijs voor je favoriete baksels! Dit recept combineert amandelen, poedersuiker, en een vleugje citroen voor de perfecte smaak en textuur.
Porties: 250 gram
(+ 1 week rusttijd) 10 minuten
Deel op Facebook Recept afdrukken

Equipment

  • notenmolentje
  • plasticfolie

Ingrediënten

  • 100 g ongezouten amandelen
  • Water
  • 100 g poedersuiker
  • ½ ei losgeklopt
  • 1 tl vers geraspte citroenschil

Instructies

  • Breng 100 g ongezouten amandelen met ruim water aan de kook en giet ze daarna af.
  • Schenk koud water over de amandelen zodat ze onder staan.
  • Wrijf de velletjes van de amandelen af terwijl ze onder water blijven.
  • Dep de amandelen droog en maal ze fijn met een notenmolentje.
  • Roer 100 g poedersuiker door de gemalen amandelen en maal nog een keer om alles goed te mengen.
  • Meng het halve losgeklopte ei met 1 theelepel vers geraspte citroenschil en spatel dit door het amandelmengsel.
  • Kneed het mengsel met de hand tot een samenhangende massa.
  • Breng de spijs op smaak met een paar druppels citroensap.
  • Wikkel de amandelspijs in plasticfolie en laat hem minstens 1 week rusten op een koele plaats, zodat hij stevig genoeg wordt om te verwerken in gebak.

Notities / Tips / Wijnadvies

Wijnadvies:
Serveer baksels met amandelspijs met een zoete dessertwijn zoals een Muscat of een Sauternes. De zoete tonen van de wijn passen perfect bij de romige spijs.

Voedingswaarden

Calories: 500 kcal | koolhydraten: 50 g | Protein: 10 g | Vet: 25 g | Zout: 0.1 g | Sugar: 45 g
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Recept categorieën Basisrecept / Koek
Land van herkomst Nederland
Extra aanwijzing Herfst / Lente / Winter / Zomer
Geschikt voor Dieët: Vegetarisch
Feestdagen etc Kerst / Sinterklaas