Zacht gestoofd varkensvlees met prei in tomatensaus

Bord met gestoofd varkensvlees in tomatensaus met preiringen, geserveerd met rijst en eventueel bestrooid met geraspte kaas, omringd door verse ingrediënten op een houten tafel.

Zacht gestoofd varkensvlees met prei in tomatensaus

Langzaam gestoofd varkensvlees met zachte prei in een smakelijke tomatensaus. Een eenvoudig en smaakvol hoofdgerecht.
Porties: 4
Voorbereidingstijd 20 minuten
Bereidingstijd: 1 uur 30 minuten
Deel op Facebook Recept afdrukken

Equipment

  • kookpan
  • Voorverwarmde serveerschaal

Ingrediënten

  • 1 eetlepel aardappelmeel of maïzena
  • 75 gram boter + eventueel een klein klontje
  • 3 dl bouillon van tablet
  • Eventueel geraspte kaas voor garnering
  • 1 laurierblad
  • 300 gram rijst
  • 700 gram prei schoongemaakt en in ringen gesneden
  • 1 blikje tomatenpuree
  • 500 gram varkensvlees in blokjes gesneden
  • Zout
  • Versgemalen peper

Instructies

  • Verhit de boter in een braadpan en bak het varkensvlees bruin.
  • Voeg de bouillon toe en roer de tomatenpuree erdoor.
  • Leg het laurierblad erbij en breng op smaak met zout en peper.
  • Roer goed, zet het vuur laag en laat 1 uur stoven.
  • Voeg na een half uur de preiringen toe.
  • Kook de rijst gaar volgens de verpakking.
  • Verwijder na 1 uur het laurierblad en breng eventueel verder op smaak met peper.
  • Haal het vlees en de prei uit de pan en schep in een voorverwarmde schaal.
  • Breng het stoofvocht aan de kook en bind het met aardappelmeel of maïzena.
  • Klop er eventueel een klein klontje boter door en schenk de saus over het vlees en de prei.
  • Bestrooi vlak voor het serveren eventueel met geraspte kaas.
  • Serveer met de gekookte rijst.

Notities / Tips / Wijnadvies

Serveertip:
Lekker met een frisse groene salade.
Wijnadvies:
Een fruitige rode wijn, zoals een Côtes du Rhône, of een stevige witte wijn, zoals een Chardonnay.

Voedingswaarden

Calories: 550 kcal | koolhydraten: 45 g | Protein: 40 g | Vet: 20 g | Zout: 2 g | Sugar: 5 g
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Recept categorieën Hoofdgerechten / Stoofpot / Varkensvlees
Land van herkomst Nederland
Jaargetijde: Herfst / Winter