Zalmfilet à la Minute met Beurre Blanc

Deel op Facebook Recept afdrukken

Ingrediënten

  • 1 ½ dl witte wijn
  • 2 sjalotjes fijngehakt
  • 250 g koude boter in blokjes
  • Grof zeezout
  • 400 g zalmfilet met vel
  • Zout peper
  • 1 dl sherryazijn
  • ½ eetlepel mosterd
  • 2 dl olijfolie
  • 8 kleine krieltjes in de schil
  • 75 g gemengde groene salade
  • Schijfjes citroen

Instructies

VOORBEREIDING:

  • Breng de witte wijn met de fijngehakte sjalotjes aan de kook.
  • Laat het geheel tot 1/4 inkoken en zeef het.
  • Klop de blokjes boter geleidelijk door het ingekookte mengsel om de beurre blanc te maken.
  • Houd warm au bain-marie.
  • Strooi een laag grof zeezout in een ingevette ovenschaal.
  • Bestrooi de bovenzijde van de zalmfilet met zout en peper en leg deze met de velkant op het zeezout.
  • Zet afgedekt koel weg.

BEREIDING:

  • Verwarm de oven voor op 230 °C.
  • Kook de krieltjes in ongeveer 10 minuten gaar.
  • Zet de zalmfilet onafgedekt 3-5 minuten in de oven (de vis moet rosé blijven).
  • Verwijder het vel en snijd de zalm in repen.
  • Klop een vinaigrette van sherryazijn, mosterd, olijfolie, zout en peper.

LAATSTE HAND:

  • Schik op borden de gemengde groene salade, de zalmrepen, gekookte krieltjes, en schijfjes citroen.
  • Schenk de beurre blanc over het gerecht.
  • Serveer de rest van de beurre blanc apart.

Notities / Tips / Wijnadvies

Geniet van dit heerlijke tussengerecht met zalm en beurre blanc!
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Recept categorieën Tussengerecht / Vis / Zalm
Feestdagen etc Kerst