Zalmfilet à la Minute met Beurre Blanc
Ingrediënten
- 1 ½ dl witte wijn
- 2 sjalotjes fijngehakt
- 250 g koude boter in blokjes
- Grof zeezout
- 400 g zalmfilet met vel
- Zout peper
- 1 dl sherryazijn
- ½ eetlepel mosterd
- 2 dl olijfolie
- 8 kleine krieltjes in de schil
- 75 g gemengde groene salade
- Schijfjes citroen
Instructies
VOORBEREIDING:
- Breng de witte wijn met de fijngehakte sjalotjes aan de kook.
- Laat het geheel tot 1/4 inkoken en zeef het.
- Klop de blokjes boter geleidelijk door het ingekookte mengsel om de beurre blanc te maken.
- Houd warm au bain-marie.
- Strooi een laag grof zeezout in een ingevette ovenschaal.
- Bestrooi de bovenzijde van de zalmfilet met zout en peper en leg deze met de velkant op het zeezout.
- Zet afgedekt koel weg.
BEREIDING:
- Verwarm de oven voor op 230 °C.
- Kook de krieltjes in ongeveer 10 minuten gaar.
- Zet de zalmfilet onafgedekt 3-5 minuten in de oven (de vis moet rosé blijven).
- Verwijder het vel en snijd de zalm in repen.
- Klop een vinaigrette van sherryazijn, mosterd, olijfolie, zout en peper.
LAATSTE HAND:
- Schik op borden de gemengde groene salade, de zalmrepen, gekookte krieltjes, en schijfjes citroen.
- Schenk de beurre blanc over het gerecht.
- Serveer de rest van de beurre blanc apart.
Notities / Tips / Wijnadvies
Geniet van dit heerlijke tussengerecht met zalm en beurre blanc!