Rozijnen cake met sucade voor de Kerst

1 cake = 4 personen
Porties: 1 cakes
Deel op Facebook Recept afdrukken

Ingrediënten

  • 100 gram boter
  • 150 gram basterdsuiker
  • 2 ei
  • 150 gram bloem
  • 3 theelepel bakpoeder
  • 1 mespunt zout
  • 2 theelepel koekkruiden
  • 1 theelepel kaneel
  • 1 theelepel piment
  • 3 eetlepel(s) rum
  • 50 gram sukade
  • 25 gram biggareaux
  • 50 gram oranjesnippers
  • 50 gram blanke rozijnen
  • 50 gram krenten
  • 4 eetlepel(s) rode bessengelei
  • 200 gram poedersuiker
  • 1 ei
  • 1 eetlepel(s) citroensap
  • 10 stuks rode biggareaux

Instructies

  • Roer van boter, basterdsuiker, eieren, bloem, bakpoeder. zout, koekkruiden, kaneel en piment een fijn cakedeeg.
  • Roer er de rum door.
  • Wrijf de snippers sucade, bigarreaux en oranjesnippers met een vork los en bestrooi ze met wat bloem zodat ze niet meer aan elkaar kunnen plakken.
  • Voeg dit met de rozijnen en krenten aan het deeg toe en schep het geheel goed door elkaar.
  • Beboter de cakevorm en bestrooi hem met bloem. 
  • Doe het deeg erin en zet hem op het rooster in het midden of iets lager in de voorverwarmde oven (150 tot 175 graden of gasovenstand 2 à 3).
  • Bak de cake in ongeveer 1 3/4 uur gaar en lichtbruin. 
  • Neem het gebak uit de oven, keer het op een taartrooster en bestrijk het terwijl het warm is aan de bovenkant en de zijkanten met bessengelei.
  • Laat hiertoe zonodig de gelei slap worden in een kommetje dat even in heet water wordt gehouden.
  • Laat de cake geheel afkoelen. 
  • Meng voor het glazuur in een kom de poedersuiker met opgeklopt eiwit en citroensap en roer het tot een glanzend papje.
  • Bestrijk de bovenkant en de zijkanten van de cake met dit glazuur en garneer met stukjes bigarreaux en desgewenst een paar blaadjes chocoladehulst.
  • Laat het glazuur opstijven.
  • Een kersttaart wordt op dezelfde wijze bereid; echter in een ronde bakvorm, inhoud 2l. De baktijd is dan iets korter.
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Recept categorieën Cake
Land van herkomst Nederland
Geschikt voor Dieët: Vegetarisch