Rozijnen stol met amandel spijs, pijnboompitten en dadels voor Kerstmis

Porties: 4 personen
Deel op Facebook Recept afdrukken

Ingrediënten

  • 200 gram blanke rozijnen
  • ½ deciliter sinaasappellikeur
  • 500 gram bloem gezeefd
  • eetlepel citroen
  • 40 gram verse gist verbrokkeld
  • deciliter melk
  • 1 ei losgeklopt
  • 30 gram suiker
  • 1 theelepel zout
  • 225 gram boter
  • 150 gram pijnboompitten of amandelen grof gehakt
  • 150 gram dadels grof gehakt
  • ca. 300 gram amandelspijs
  • 1 ei
  • poedersuiker

Instructies

  • Week de rozijnen ca. 30 minuten in de likeur en laat ze uitlekken.
  • Doe de bloem met de citroenschil in een kom. 
  • Maak in het midden een kuiltje.
  • Los de gist op in de melk.
  • Schenk dit mengsel in het kuiltje.
  • Voeg het losgeklopte ei, suiker, zout en 175 g gesmolten boter toe.
  • Roer alles door elkaar.
  • Kneed het in 10-15 minuten tot een glad soepel deeg.
  • Laat het deeg afgedekt ca. 20 minuten rusten.
  • Rol het dan uit tot een lap van 2 cm dik.
  • Verdeel de uitgelekte rozijnen, pijnboompitten en dadels erover.
  • Rol het deeg op en kneed nogmaals goed door.
  • Vorm het deeg tot een ovale vorm. 
  • Laat het afgedekt ca. 30 minuten rijzen. 
  • Meng de amandelspijs met de eierdooier. 
  • Vorm hiervan een rol. 
  • Druk een deegrol in de lengte in het deeg.
  • Rol één helft van het deeg uit tot een platte lap.
  • Leg hierop het amandelspijs en vouw het uitgerolde stuk over de spijs. 
  • Druk het brood dicht.
  • Vorm er een ovale stol van en leg die op de bakplaat. 
  • Laat het brood onder een doek 2-2½ uur rijzen.
  • Verwarm de oven voor op 180 graden C.
  • Bak het brood midden in de oven in 50-60 minuten lichtbruin en gaar. 
  • Bestrijk de warme stol met 50 g gesmolten boter.
  • Rol hem in aluminiumfolie en laat hen afkoelen. 
  • Bestrooi de stol met poedersuiker. 
  • Serveer hem in plakken met roomboter. 
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Recept categorieën Brood
Land van herkomst Nederland
Geschikt voor Dieët: Vegetarisch
Feestdagen etc Kerst