Tongtompouce met Noilly Prat-saus en Opperdoespuree
Deze tongtompouce met Noilly Prat-saus en opperdoespuree is een verrukkelijk en elegant gerecht dat perfect is voor een speciale gelegenheid.
Ingrediënten
- 2 plakjes bladerdeeg
- 1 ei losgeklopt
- 1 zeetong van ongeveer 800 gram of vier tongfilets
- Peper & zout
- Boter
- Spinazie
- Nootmuskaat
- 8 opperdoezer aardappels
- Voor de saus:
- 1 sjalotje gesnipperd
- 3 laurierblaadjes
- 8 zwarte peperkorrels
- Boter
- 2 deciliter visbouillon
- 1 deciliter Noilly Prat
- 150 gram boter
- 3 eieren losgeroerd met een beetje water
Instructies
- Verwarm de oven voor op 220°C Hetelucht Plus.
- Snijd de plakjes bladerdeeg op maat van een tompouce.
- Bestrijk ze met het losgeklopte ei en bestrooi met een beetje zeezout.
- Bak ze ongeveer 13 minuten tot ze goudbruin zijn.
- Fileer de zeetong tot vier filets.
- Bestrooi ze lichtjes met peper en zout.
- Kook de opperdoezer aardappels gaar en druk ze door een pureeknijper.
- Maak de puree smeuïg met een beetje warme melk en roomboter.
- Breng op smaak met peper en zout.
- Houd warm tot gebruik.
- Voor de saus: Smelt boter in een kleine sauspan en fruit hierin de gesnipperde sjalotjes tot ze glazig zijn.
- Voeg de laurierblaadjes en zwarte peperkorrels toe.
- Blus af met de Noilly Prat en visbouillon.
- Laat inkoken tot een derde en zeef vervolgens de saus.
- Verwarm een au bain-mariepan en doe hierin de visbouillon.
- Klop de losgeroerde eieren erdoorheen.
- De saus wordt lobbig.
- Roer dan de klontjes koude boter erdoor en breng op smaak met peper en zout.
- De saus moet direct geserveerd worden.
- Bak de tongfilets en roerbak de spinazie met een beetje boter en een snufje nootmuskaat.
- Serveertips: Snijd de plakjes bladerdeeg doormidden.
- Spuit een klein dotje puree op een bord en plaats hierop de platte kant van het bladerdeeg.
- Spuit vervolgens een streepje puree op het deeg en leg hierop wat spinazie.
- Leg de tongfilet er schuin op, spuit hierboven nog een kleine stip puree en plaats het andere helft van het bladerdeeg erbovenop.
- Schep tot slot wat saus over het gerecht.