Verfrissende Spaanse gazpacho met knoflookcroutons
Een klassieke Spaanse koude tomatensoep met frisse groenten en knapperige knoflookcroutons. Ideaal als voorgerecht op warme zomerdagen.
Equipment
- fijne zeef
- messen
- Soeplepel
- Schaaltjes (6 stuks)
Ingrediënten
- 1 kg rijpe zoete tomaten
- ½ bloemkool
- ½ liter koude kippenbouillon
- 1 rode paprika
- 1 snufje chilipoeder
- 1 theelepel suiker
- 100 g kleine broodcroutons gebakken met knoflook
- 2 eetlepels extra vierge olijfolie
- 2 eetlepels gehakte peterselie
- 2 eetlepels versgemalen Parmezaanse kaas
- 2 fijn gesneden uien
- 2 teentjes uitgeperste knoflook
- 1 komkommer
- Versgemalen zwarte peper en zout
Instructies
- Snijd de helft van de komkommer, bloemkool, ui, paprika en 2 tomaten in kleine blokjes.
- Schep dit garnituur in aparte schaaltjes.
- Vul drie extra schaaltjes met de Parmezaanse kaas, broodcroutons en peterselie.
- Zet de schaaltjes afgedekt in de koelkast.
- Doe de overige tomaten, komkommer, bloemkool, knoflook, paprika en ui in de blender.
- Voeg de koude kippenbouillon en olijfolie toe.
- Pureer tot een smeuïge massa.
- Breng op smaak met peper, zout, chilipoeder en suiker.
- Wrijf het mengsel door een fijne zeef.
- Zet de soep afgedekt 1 uur in de koelkast om goed door te koelen.
- Serveer gekoeld (niet ijskoud) op een warme dag.
- Zet de schaaltjes met garnituur op tafel, zodat iedereen zelf kan kiezen wat toe te voegen.
Notities / Tips / Wijnadvies
Serveertip:
Serveer met een schijfje citroen op de rand van het bord en vers brood met kruidenboter. Wijnadvies:
Chardonnay huiswijn uit Chili past uitstekend bij de frisse zuren van de soep.
Serveer met een schijfje citroen op de rand van het bord en vers brood met kruidenboter. Wijnadvies:
Chardonnay huiswijn uit Chili past uitstekend bij de frisse zuren van de soep.
Voedingswaarden
Calories: 171 kcal | koolhydraten: 21 g | Protein: 7 g | Vet: 7 g | Zout: 1.3 g | Sugar: 9 g