Vruchtenvlaai

Deel op Facebook Recept afdrukken

Ingrediënten

  • 25 gram boter + boter voor het invetten van de vorm
  • liter melk
  • 250 gram bloem
  • 1 mespunt zout
  • ½ zakje gedroogde gist
  • 1 eetlepel suiker
  • 1 ei
  • een taartvorm 28 cm doorsnede

Instructies

Voor de vulling:

  • verse vruchten naar keuze, zoals abrikozen, perziken, kersen zonder pit,
  • aardbeien
  • suiker
  • 1 zakje taartgeleipoeder
  • 2 1/2 dl appelsap
  • Smelt de boter voor het deeg in een pannetje, voeg de melk toe en verwarm
  • die tot lauwwarm (37°C).
  • Zeef de bloem boven een mengkom en roer het zout erdoor.
  • Maak in het midden een kuiltje en strooi de gist en de suiker daarin.
  • Schenk het lauwwarme boter-melkmengsel met het losgeklopte ei erop (houd
  • 2
  • eetlepels achter voor het bestrijken), strooi er wat van de bloem op en kneed
  • dit tot een samenhangend deeg.
  • Vorm een bal van het deeg en laat deze in een mengkom onder een vochtige
  • doek of onder plasticfolie 30 minuten rijzen.
  • Vet intussen de vorm in.
  • Rol het deeg met een deegroller uit tot een ronde lap die iets groter is dan de
  • vorm, leg die in de vorm en laat nogmaals 30 minuten rijzen.
  • Maak intussen de vruchten schoon en bestrooi ze met suiker.
  • Verwarm de oven voor op 200°C.
  • Prik de deegbodem met een vork in en dek hem af met een stuk
  • aluminiumfolie.
  • Strooi daar een blinde vulling van bijvoorbeeld overjarige peulvruchten over
  • en bak de deegbodem 15 minuten voor.
  • Verwijder het folie en de peulvruchten en bak de bodem in nog ± 5 minuten
  • lichtbruin.
  • Laat de deegbodem in de vorm afkoelen.
  • Maak de taartgelei met het appelsap volgens de aanwijzingen op het zakje.
  • Verdeel de vruchten over de deegbodem en schenk de gelei erover.
  • Variatie: Rijstevlaai
  • maak een deegbodem en zoals hierboven is beschreven.
  • Breng voor de vulling al roerend 90 gr paprijst met 3/4 liter melk, 1 mespunt
  • zout en 1 zakje vanillesuiker in een pan met dikke bodem aan de kook en laat
  • dit 1 uur zachtjes koken.
  • Splits intussen 2 eieren.
  • Klop de dooiers met 2 eetlepels suiker wit en schuimig en spatel ze door de
  • rijstebrij.
  • Klop de eiwitten met een snufje zout stijf en spatel ook die erdoor.
  • Verdeel de luchtige rijstebrij over de deegbodem.
  • Strijk de bovenkant glad en bak de vlaai ± 25 minuten in de hete oven.
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Recept categorieën Taart