Deel dit recept via E-mail
Deel op Facebook
Recept afdrukken
Ingrediënten
Vulling
- 2 blokken Tahoe
- Lumpia vellen formaat ca. 25 x 25 cm
- 1 hele Kip
- Eidooiers geklopt
- Ketoembar naar smaak
- 4 teentjes Bawang putih
Saus
- 300 gram Taugé
- 1 pakje Tomatenpuree pomodoro
- Sesamolie liefs Chinese
- Djahe verse stukjes, ca. 50 gram
- 3 Telor ei
- Chilisaus
- Suiker
- Zout
- Olie
Instructies
- Doe de kip in een grote pan met water met ruim zout en kook deze gaar.
- De gare kip ontvellen en ontbenen.
- Het vlees klein snijden.
- Neem de tahoe (die zonder pit, met pitten heet tempeh) en snij deze in kleine blokjes (max. 1 cm.).
- Bak de tahoe in olie (niet de sesamolie!!) in onze wadjan
- .Bak ze gaar maar laat ze niet bruinen.
- Doe hierbij de geoelekte bawang putih, ketoembar, wat suiker en zout.
- Hierna doet u de kip erbij en te taugeh.
- Voeg 2 eieren toe en goed omroeren.
- Kijk goed of het mengel een meer compactere vorm krijgt.
- Indien nodig het derde ei toevoegen, maar maak het mengsel niet te nat.
- Breng het geheel op smaak met de Chinese sesamolie en eventueel extra zout.
- Het mengsel af laten koelen.
- De lumpia vellen worden meestal ingevroren verkocht.
- Het beste is dan ook deze s’morgens uit de vriezer te halen als u s’avonds kookt.
- Let goed op dat de vellen niet uitdrogen.
- Ze moeten dun en iets elastisch zijn.
- Voor het vouwen van de lumpia’s eerst een kommetje geklutste eidooier klaar zetten.
- Het vouwen der lumpia’s! Dit wordt een aandachtig leesstukje voor u:
- Leg het vel als een ruit voor u (een punt naar uw hongerige buik gericht).
- Deel de ruit in gedachten in een boven en onder deel (driehoek) en leg een strook vulling pal onder en langs de middellijn.
- Hou de vulling in het midden en hou ca. 3 cm. ruimte over tot aan de randen.
- Ook niet over de helft van de onderste driehoek (helft) de vulling deponeren.
- Vouw de onderste (de naar uw buik gerichte) punt over de vulling.
- Draai het vel één slag door naar het midden.
- De vulling is nu met een laag bedekt met de helft van het vel.
- Smeer de punten links en rechts in met eidooier en vouw deze recht over de vulling.
- Plak ze vast aan de eerste laag.
- Hierbij krijgt het geheel de vorm van een envelope.
- De onderkant van de figuur strak recht houden (horizontaal) bij het vouwen van punt rechts en links.
- Nu de laatste (bovenste) punt (ofwel de ‘flap’ van de envelope) met eidooier insmeren en de lumpia doorrollen (van u af) totdat het vel geheel om de vulling zit. Het laatste puntje goed aanduwen.
- Zo! Uw lumpia is gereed!!
- Doordat de vulling reeds gaar is kunt u de lumpia’s in hete olie kort lichtbruin bakken.
- De lumpia’s snel opeten of anders later ‘oppiepen’ in een oven op bakpapier.
- Niet lumpia’s in de magnetron verwarmen daar het knapperige van deze snack geheel verloren gaat.
- Let wel bij het bakken dat de lumpia regelmatig omgekeerd wordt.
- De saus is vrij simpel. Vermeng de tomatenpuree met chili-saus (naar smaak) en voeg stukken gember toe.
- Verwarm dit geheel en neem de stukken gember bij het serveren uit de saus.
- De saus kan eventueel heter gemaakt worden met sambal oelek.