Indische Lumpia’s

Deel op Facebook Recept afdrukken

Ingrediënten

Vulling

  • 2 blokken Tahoe
  • Lumpia vellen formaat ca. 25 x 25 cm
  • 1 hele Kip
  • Eidooiers geklopt
  • Ketoembar naar smaak
  • 4 teentjes Bawang putih

Saus

  • 300 gram Taugé
  • 1 pakje Tomatenpuree pomodoro
  • Sesamolie liefs Chinese
  • Djahe verse stukjes, ca. 50 gram
  • 3 Telor ei
  • Chilisaus
  • Suiker
  • Zout
  • Olie

Instructies

  • Doe de kip in een grote pan met water met ruim zout en kook deze gaar.
  • De gare kip ontvellen en ontbenen.
  • Het vlees klein snijden.
  • Neem de tahoe (die zonder pit, met pitten heet tempeh) en snij deze in kleine blokjes (max. 1 cm.).
  • Bak de tahoe in olie (niet de sesamolie!!) in onze wadjan
  • .Bak ze gaar maar laat ze niet bruinen.
  • Doe hierbij de geoelekte bawang putih, ketoembar, wat suiker en zout.
  • Hierna doet u de kip erbij en te taugeh.
  • Voeg 2 eieren toe en goed omroeren.
  • Kijk goed of het mengel een meer compactere vorm krijgt.
  • Indien nodig het derde ei toevoegen, maar maak het mengsel niet te nat.
  • Breng het geheel op smaak met de Chinese sesamolie en eventueel extra zout.
  • Het mengsel af laten koelen.
  • De lumpia vellen worden meestal ingevroren verkocht.
  • Het beste is dan ook deze s’morgens uit de vriezer te halen als u s’avonds kookt.
  • Let goed op dat de vellen niet uitdrogen.
  • Ze moeten dun en iets elastisch zijn.
  • Voor het vouwen van de lumpia’s eerst een kommetje geklutste eidooier klaar zetten.
  • Het vouwen der lumpia’s! Dit wordt een aandachtig leesstukje voor u:
  • Leg het vel als een ruit voor u (een punt naar uw hongerige buik gericht).
    vouwen
  • Deel de ruit in gedachten in een boven en onder deel (driehoek) en leg een strook vulling pal onder en langs de middellijn.
  • Hou de vulling in het midden en hou ca. 3 cm. ruimte over tot aan de randen.
  • Ook niet over de helft van de onderste driehoek (helft) de vulling deponeren.
  • Vouw de onderste (de naar uw buik gerichte) punt over de vulling.
  • Draai het vel één slag door naar het midden.
  • De vulling is nu met een laag bedekt met de helft van het vel.
  • Smeer de punten links en rechts in met eidooier en vouw deze recht over de vulling.
  • Plak ze vast aan de eerste laag.
  • Hierbij krijgt het geheel de vorm van een envelope.
  • De onderkant van de figuur strak recht houden (horizontaal) bij het vouwen van punt rechts en links.
  • Nu de laatste (bovenste) punt (ofwel de ‘flap’ van de envelope) met eidooier insmeren en de lumpia doorrollen (van u af) totdat het vel geheel om de vulling zit. Het laatste puntje goed aanduwen.
  • Zo! Uw lumpia is gereed!!
  • Doordat de vulling reeds gaar is kunt u de lumpia’s in hete olie kort lichtbruin bakken.
  • De lumpia’s snel opeten of anders later ‘oppiepen’ in een oven op bakpapier.
  • Niet lumpia’s in de magnetron verwarmen daar het knapperige van deze snack geheel verloren gaat.
  • Let wel bij het bakken dat de lumpia regelmatig omgekeerd wordt.
  • De saus is vrij simpel. Vermeng de tomatenpuree met chili-saus (naar smaak) en voeg stukken gember toe.
  • Verwarm dit geheel en neem de stukken gember bij het serveren uit de saus.
  • De saus kan eventueel heter gemaakt worden met sambal oelek.
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Recept categorieën Bijgerecht
Land van herkomst Indonesië