Appeltaart uit grootmoeders tijd

Deel op Facebook Recept afdrukken

Ingrediënten

Voor het deeg:

  • 350 gram zelfrijzend bakmeel
  • 250 gram boter
  • 175 gram suiker
  • snufje zout
  • 1 eidooier

Voor de vulling:

  • 6-8 goudrenetten
  • 100 gram suiker
  • 2 zakjes vanillesuiker
  • 2 theelepels kaneel
  • 50 gram rozijnen

Instructies

  • Kneed de boter, de bloem, de suiker en het zout tot een samenhangende bal en laat deze op een koele plaats in een half uur stijf worden.
  • Schil de appels, snijd ze in 8 partjes en schaaf ze met een komkommerschaaf in dunne plakjes.
  • Bekleed de bodem (doorsnee 30 cm) en de wand van een met boter bestreken en met paneermeel bestrooide springvorm met ruim de helft van het deeg.
  • Vul deze deegbodem met de appelschijfjes, strooi er telkens wat (vanille)suiker, kaneel en rozijnen tussen.
  • Vorm smalle reepjes of rolletjes van het overgebleven deeg en leg die, in ruiten, op het vulsel.
  • Plak ze stevig op het deegrandje van de wand vast.
  • Maak van overgehouden deeg rondom nog een rand (deze rand gaat over de uiteinden van de deegreepjes).
  • Vermeng de eidooier met 1/2 eetlepel water en bestrijk het deeg hiermee.
  • Verwarm de oven voor op 175°C en bak de taart hierin in ± 1 1/4 uur lichtbruin en gaar.
  • Laat de taart in de springvorm afkoelen (zo voorkomt u het uiteenvallen van de rand).
  • Snijd de taart in punten en serveer die met een toef slagroom.
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Recept categorieën Fruit / Taart
Land van herkomst Nederland