Basisrecept rijstepap

AllerHande januari 2004
Porties: 4 personen
Deel op Facebook Recept afdrukken

Ingrediënten

  • 1 vanillestokje
  • 1 l volle melk
  • 200 g dessertrijst pak à 400 g
  • witte basterdsuiker of fijne kristalsuiker
  • donkere basterdsuiker naar keuze
  • kaneel
  • rodebessensap fles, 250 ml

Instructies

  • Vanillestokje opensnijden en met mespunt merg eruit schrapen.
  • In pan met dikke bodem melk met vanillemerg en -stokje aan de kook brengen.
  • Rijst en mespunt zout toevoegen en al roerend opnieuw aan de kook brengen.
  • Vuur (van kleinste pit van gasfornuis) zeer laag zetten en eventueel vlamverdeler gebruiken, want rijstepap brandt snel aan.
  • Deksel op pan leggen en rijst in ca. 12 minuten gaarkoken.
  • Met houten spatel regelmatig omroeren, ook goed langs randen van pan.
  • Pan van vuur nemen en vanillestokje verwijderen.
  • Rijstepap op smaak brengen met suiker en over vier schaaltjes verdelen.
  • Lauwwarm eten (rijstebrij) of verder laten afkoelen (rijstepudding).
  • Lekker met basterdsuiker, kaneel of rode bessensap.

Notities / Tips / Wijnadvies

Kookidee: om het romige karakter van dit nagerecht te benadrukken kunt u 2 eetlepels
ongezouten roomboter door de warme rijstepap roeren. Of klop 125 ml slagroom stijf met 1-2
eetlepels suiker en spatel dat door de afgekoelde rijstepap
————————————————————————————————–
Recept categorieën Dessert / Nagerecht / Rijst
Land van herkomst Nederland