Fijne smaakmaker met prei en mosterd

Romige preisoep met mosterd en aardappel, geserveerd met boerenbrood – een verwarmend en smaakvol soeprecept voor koude dagen, eenvoudig vooraf te bereiden en perfect als comfort food met prei.

Fijne smaakmaker met prei en mosterd

Een zachte, romige preisoep met aardappel, mosterd en een vleugje mierikswortel. Comfort food voor koude dagen, makkelijk vooraf te bereiden.
Porties: 4
Voorbereidingstijd 15 minuten
Bereidingstijd: 25 minuten
Deel op Facebook Recept afdrukken

Equipment

Ingrediënten

  • 15 gr boter
  • 2 teentjes knoflook geperst
  • 200 gr aardappelen geschild, in kleine stukjes
  • 250 gr prei schoongemaakt
  • 3 eetl mosterd
  • 4 eetl room
  • ¾ liter bouillon
  • Eierdooier losgeroerd
  • Snufje foelie en/of nootmuskaat
  • 2 theelepels mierikswortel geraspt
  • Zout naar smaak

Instructies

  • Kook de aardappelen in de helft van de bouillon gaar.
  • Stamp de gare aardappelen fijn tot puree.
  • Snijd de prei in fijne reepjes.
  • Fruit de prei met de knoflook in de boter tot ze glazig zijn.
  • Voeg de rest van de bouillon toe aan het preimengsel.
  • Meng het preimengsel met de aardappelpuree.
  • Breng alles aan de kook.
  • Voeg mierikswortel, zout, foelie en/of nootmuskaat toe.
  • Laat de soep enkele minuten zachtjes pruttelen.
  • Laat de soep eventueel afkoelen; deze basis kan een dag van tevoren worden gemaakt.
  • Verwarm de soep opnieuw voor het serveren.
  • Meng room, mosterd en eierdooier door elkaar in een kom.
  • Roer het roommengsel door de warme soep, zonder deze opnieuw te laten koken.

Notities / Tips / Wijnadvies

Serveertip:
Serveer met een stuk knapperig boerenbrood of een klein schepje extra room voor de garnering.
Wijnadvies:
Combineer met een frisse witte wijn zoals een Sauvignon Blanc of een droge Riesling.

Voedingswaarden

Calories: 190 kcal | koolhydraten: 16 g | Protein: 3 g | Vet: 13 g | Zout: 1.2 g | Sugar: 3 g
————————————————————————————————–
Recept categorieën Groenten / Soep / Voorgerechten / Warme dranken / Zuivel
Land van herkomst Nederland
Jaargetijde: Herfst