Gerookte Forel met Drie Verrukkelijke Sauzen
Heerlijke zelfgerookte forel, perfect gecombineerd met drie verfijnde sauzen: mierikswortelroomsaus, romige citroensaus en frisse yoghurt-kaasroomsaus.
Equipment
- rookoven
- Au bain-marie pan
- scherp mes
- Fijne rasp
- klopper
Ingrediënten
Voor de forel:
- 4 verse forellen
- Voor 1 liter pekel:
- 1 liter water
- 100 g zout
- 50 g suiker
- 1 stukje foelie
- 1 pepertje
- 2 jeneverbessen
- Grof gemalen gemengde peper
Voor de mierikswortelroomsaus:
- 50 g verse mierikswortel
- ⅜ liter room
- Zout
Voor de citroensaus:
- 200 g boter
- 4 eidooiers
- Sap van 1 citroen
- Geraspte schil van 1 citroen
- Zout
- Zwarte peper
- Suiker
- 2 el room
Voor de yoghurt-kaasroomsaus:
- 200 g kwark
- 1 beker yoghurt
- Zout
- Witte peper
- ½ tl citroensap
- 1 tl Worcestershire-saus
- 1 flinke bos dille
Instructies
Voorbereiding van de pekel en forel:
- Breng 300 ml water met foelie, pepertje, jeneverbessen en gemengde peper aan de kook.
- Laat dit mengsel een half uur trekken.
- Voeg 100 g zout en 50 g suiker toe en vul aan met water tot 1 liter.
- Maak de forellen schoon, was ze en laat de huid eraan zitten.
- Leg de forellenfilets minimaal 1 uur (hele vissen 2 uur) in de pekel en draai ze regelmatig om.
- Haal ze uit de pekel en laat ze aan de lucht drogen.
Roken van de forel:
- Gaar de forelfilets een kwartier voor.
- Voeg vochtige houtsnippers toe aan het vuur en rook de forel nog een kwartier.
- Wikkel de forellen in bakpapier en laat ze 15 minuten rusten.
- Controleer of de vis gaar is door zachtjes aan de rugvin te trekken.
- Als deze gemakkelijk loslaat, is de vis gaar.
Bereiding van de sauzen:
Mierikswortelroomsaus:
- Schil en rasp de mierikswortel fijn.
- Klop de room stijf met een snufje zout.
- Meng de geraspte mierikswortel voorzichtig door de room.
- Serveer zeer koud.
Citroensaus:
- Smelt de boter au bain-marie.
- Klop de eidooiers door de boter.
- Voeg al roerend citroensap, geraspte citroenschil, zout, zwarte peper en suiker toe.
- Voeg de room toe en blijf kloppen tot de saus romig is.
- Haal de saus van het hete water en klop in koud water verder.
Yoghurt-kaasroomsaus:
- Meng de kwark met de yoghurt, zout, witte peper, citroensap en Worcestershire-saus.
- Hak de dille fijn en roer deze door de saus.
Notities / Tips / Wijnadvies
Schik de gerookte forellen op een mooie schaal.
Garneer met citroenpartjes en verse dille.
Serveer de drie sauzen apart in kleine kommetjes. Wijnadvies: Serveer met een frisse droge witte wijn zoals een Sauvignon Blanc of een Pinot Gris.
Garneer met citroenpartjes en verse dille.
Serveer de drie sauzen apart in kleine kommetjes. Wijnadvies: Serveer met een frisse droge witte wijn zoals een Sauvignon Blanc of een Pinot Gris.
Voedingswaarden
Calories: 580 kcal | koolhydraten: 10 g | Protein: 42 g | Vet: 38 g | Zout: 2.3 g | Sugar: 6 g