Passievrucht Mascarpone Taart
Bereidingstijd45 minuten min
Servings: 4 personen
Calories: 750kcal
Author: Cor Kevenaar
- 6 plakjes roomboterbladerdeeg diepvries, ontdooid
- 4 rijpe passievruchten
- 500 g mascarpone
- 1 zakje vanillesuiker
- 4 eetlepels abrikozenjam
- Poedersuiker
- Bloem om te bestuiven
Verwarm de oven voor op 200°C.
Kneed de plakjes bladerdeeg snel tot een deegbal en verdeel deze in 2 gelijke porties.
Rol het deeg op een met bloem bestoven werkblad uit tot 2 cirkels van 22-24 cm.
Snijd indien nodig de deeglappen bij.
Leg de deegcirkels naast elkaar op een met bakpapier beklede bakplaat en snijd met een pizzasnijder of scherp mes voorzichtig in 6 gelijkvormige punten.
Bak de bakplaat in het midden van de oven gedurende ongeveer 20 minuten tot het deeg krokant is.
Haal de bakplaat uit de oven en laat het deeg minstens 30 minuten afkoelen.
Halveer de passievruchten en lepel het vruchtvlees eruit.
Roer de mascarpone los met de vanillesuiker en 1 eetlepel passievruchtvlees.
Verwarm de abrikozenjam zachtjes (bijvoorbeeld in de magnetron) tot deze vloeibaar is.
Bestrijk de bladerdeegpunten voorzichtig met de jam.
Leg de helft van de punten op een taartschaal en verdeel de mascarpone erover.
Bedek met de resterende bladerdeegpunten.
Bestrooi de taart licht met poedersuiker en verdeel het overgebleven passievruchtvlees over de bovenkant.
Serveer direct.
Wijnadvies:
Een licht mousserende witte wijn, zoals een Moscato d'Asti, past goed bij dit dessert vanwege zijn fruitige en verfrissende karakter.
Calories: 750kcal | koolhydraten: 45g | Protein: 15g | Vet: 55g | Zout: 0.5g | Sugar: 25g
Receptenplein.nl
Home / Bakpapier / Pagina 24
Kaas-Olijf Bladerdeeghapjes
Bereidingstijd20 minuten min
Servings: 20 koekjes
Calories: 150kcal
Author: Cor Kevenaar
- 5 plakjes roomboterbladerdeeg ontdooid
- 50 g groene olijven zonder pit fijngehakt
- 100 g belegen Goudse kaas geraspt
- ½ theelepel cayennepeper
- 1 eetlepel paprikapoeder
Verwarm de oven voor op 200°C.
Leg de plakjes bladerdeeg uitgespreid op een werkvlak.
Meng de fijngehakte olijven met de geraspte kaas en cayennepeper.
Verdeel het kaas-olijvenmengsel over de bladerdeegplakjes.
Rol de bladerdeegplakjes op tot rollen.
Je kunt de rollen direct verder verwerken of ze strak in plasticfolie verpakken en in de vriezer bewaren voor later gebruik.
Als je bevroren deegrolletjes gebruikt, laat ze dan eerst iets ontdooien.
Snijd elke deegrolletje in 8 plakken.
Leg de plakken deeg op een met bakpapier beklede bakplaat en bestrooi ze licht met paprikapoeder.
Bak de kaas-olijfkoekjes in het midden van de voorverwarmde oven gedurende 12-15 minuten, of totdat ze goudbruin en gaar zijn.
Wijnadvies:
Deze kaas-olijf bladerdeeghapjes gaan goed samen met een lichte en frisse witte wijn, zoals een Sauvignon Blanc of een Pinot Grigio. De verfrissende tonen van de wijn vullen de rijke smaken van de kaas en olijven aan, terwijl het knapperige karakter van de hapjes wordt gebalanceerd door de fruitige aroma's van de wijn.
Calories: 150kcal | koolhydraten: 10g | Protein: 5g | Vet: 10g | Zout: 0.5g | Sugar: 0g
Receptenplein.nl
Home / Bakpapier / Pagina 24
Bosbessenwolk met Bladerdeeg
Bereidingstijd25 minuten min
Servings: 4 personen
Calories: 305kcal
Author: Cor Kevenaar
- 4 plakjes bladerdeeg diepvries, ontdooid
- 125 ml gepasteuriseerd vloeibaar eiwit
- 25 g amandelschaafsel
- 125 ml slagroom
- 25 g kristalsuiker
- 5 eetlepels bosvruchtensaus
- Poedersuiker om te bestuiven
Verwarm de oven voor op 225°C.
Snijd de plakjes bladerdeeg diagonaal doormidden en leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat.
Bestrijk ze met een beetje eiwit en verdeel het amandelschaafsel erover.
Bak de deegplakjes 8-10 minuten in de oven tot ze gerezen en goudbruin zijn.
Klop in een vetvrije kom de rest van het eiwit stijf tot het in pieken blijft staan.
In een andere kom klop je de slagroom stijf samen met de kristalsuiker.
Schep voorzichtig de stijfgeklopte slagroom, suiker en bosvruchtensaus door het stijfgeklopte eiwit tot een luchtig mengsel.
Snijd de bladerdeegdriehoekjes overlangs doormidden en leg de onderste helften op bordjes.
Verdeel het slagroommengsel erover en dek af met de bovenste driehoekjes.
Bestuif de tompouces royaal met poedersuiker en serveer direct.
Wijnadvies:
Een zoete dessertwijn, zoals een Moscato d'Asti, past goed bij dit lichte en fruitige dessert.
Calories: 305kcal | koolhydraten: 21g | Protein: 5g | Vet: 21g | Zout: 0.2g | Sugar: 8g
Receptenplein.nl
Home / Bakpapier / Pagina 24
Gemengde Salade met Knapperige Kaaschips
Bereidingstijd20 minuten min
Servings: 4 personen
Calories: 270kcal
Author: Cor Kevenaar
- 100 g oude Goudse kaas geraspt
- 2 trostomaten
- 4 eetlepels olijfolie extra vierge
- 1 eetlepel witte-wijnazijn
- 1 bakje tuinkers
- 100 g veldslamelange biologisch
- Zout en peper naar smaak
Verwarm de oven voor op 200°C.
Leg een vel bakpapier op een bakplaat en spreid de geraspte kaas gelijkmatig uit in een dunne laag.
Schuif de bakplaat in het midden van de oven en laat de kaas in ongeveer 8 minuten smelten.
Haal de bakplaat uit de oven en laat de gesmolten kaas afkoelen.
Breek de harde kaasplak in stukken ("chips") en leg ze op keukenpapier om overtollig vet te absorberen.
Ontvel en halveer de tomaten.
Verwijder de zaadjes en snijd het vruchtvlees in reepjes.
Klop in een kom de olijfolie, witte-wijnazijn, zout en peper tot een dressing.
Knip de tuinkers van het bedje los.
Meng de veldslamelange voorzichtig met de tuinkers en de dressing in een schaal.
Verdeel de gemengde sla, tomatenreepjes en kaaschips over vier borden.
Serveer met sneetjes (geroosterd) stokbrood en roomboter.
Wijnadvies:
Een lichte en frisse witte wijn zoals een Sauvignon Blanc past goed bij deze gemengde salade met knapperige kaaschips. De wijn zal de frisheid van de salade complementeren en de smaak van de kaas versterken.
Calories: 270kcal | koolhydraten: 5g | Protein: 8g | Vet: 24g | Zout: 1.5g | Sugar: 2g
Receptenplein.nl
Home / Bakpapier / Pagina 24
Spinazie-Eierterrine met Geitenkaas
Servings: 8 personen
Calories: 280kcal
Author: Cor Kevenaar
- 150 g deelblokjes bladspinazie diepvries, pak à 450 g
- 8 gedroogde tomaatjes potje
- 10 eieren
- Zout
- Peper
- 3 eetlepels olijfolie
- 1 theelepel kurkuma koenjit
- 100 g geraspte belegen kaas
- 2 eetlepels tomatenpuree
- Nootmuskaat
- 100 g zachte geitenkaas bijvoorbeeld Bettine Blanc
- ½ zakje verse bieslook à 25 g
Ontdooi de spinazie volgens de gebruiksaanwijzing.
Druk vervolgens zoveel mogelijk vocht uit de spinazie met behulp van een zeef en de achterkant van een lepel.
Snijd de gedroogde tomaatjes in reepjes.
Klop de eieren los in een kom en breng op smaak met zout en peper.
Verhit de olijfolie in een grote pan.
Laat de eieren al roerend stollen tot een romige massa.
Verdeel het roerei in 3 porties.
Meng de kurkuma en de helft van de geraspte kaas door één portie.
Meng de tomatenpuree en de helft van de tomaatreepjes door de tweede portie.
Meng de spinazie, de rest van de kaas, zout en wat nootmuskaat door de derde portie.
Verwarm de oven voor op 200°C.
Bekleed een ovenvorm met een groot vel bakpapier.
Schep het spinaziemengsel in de vorm en strijk glad.
Verbrokkel de helft van de geitenkaas erover.
Schep het kurkumamengsel erop en strijk glad.
Verbrokkel de rest van de geitenkaas erover.
Schep het tomatenmengsel erop en strijk glad.
Vouw het bakpapier over de vulling dicht.
Zet de vorm in een braadslede en giet zoveel kokend water in de braadslede dat de vorm voor ¾ onder water staat.
Bak de terrine in ongeveer 45 minuten gaar.
Laat de terrine daarna in de vorm afkoelen.
Knip de bieslook fijn.
Stort de terrine op een platte schaal en garneer met bieslook en de rest van de tomaatreepjes.
Wijnadvies:
Een droge witte wijn zoals een Sauvignon Blanc past goed bij deze spinazie-eierterrine met geitenkaas. De frisse tonen van de wijn zullen de romigheid van de terrine mooi complementeren.
Calories: 280kcal | koolhydraten: 6g | Protein: 17g | Vet: 20g | Zout: 1.5g | Sugar: 2g
Receptenplein.nl
Home / Bakpapier / Pagina 24
Citroenschuimtaart met Drievoudige Bakmethode
Bereidingstijd1 uur uur 30 minuten min
Servings: 8
Calories:
Author: Cor Kevenaar
- 8 eieren
- 250 g bloem
- 200 g koude boter in blokjes
- 250 g poedersuiker
- Sap van 2 citroenen
Splits 3 eieren.
Meng in een keukenmachine bloem, 125 g boter, 100 g poedersuiker, 1 ei en 1 eierdooier tot een samenhangend deeg.
Verpak het deeg in plasticfolie en laat het 30 minuten rusten in de koelkast.
Verwarm de oven voor op 200°C.
Rol het deeg op een met bloem bestoven werkvlak uit tot een lap van ongeveer 25 cm.
Bekleed de taartvorm met het deeg en leg er bakpapier op.
Leg een steunvulling op het bakpapier en bak de bodem in 25 minuten lichtbruin.
Haal de vorm uit de oven, verwijder de steunvulling en het bakpapier, en bestrijk de bodem dun met eierdooier.
Smelt de rest van de boter.
Klop in de keukenmachine 4 eieren, de rest van de eierdooier, 100 g poedersuiker en het citroensap tot een schuimig mengsel.
Voeg al kloppend de gesmolten boter toe.
Giet het citroenmengsel in de taartvorm en zet terug in de oven.
Bak de taart in 20 minuten gaar en haal uit de oven.
Klop de eiwitten in een schone keukenmachine of kom tot stijve pieken.
Voeg de rest van de poedersuiker en het achtergehouden citroensap in delen toe aan het eiwit.
Verwarm de ovengrill voor.
Verdeel het eiwitschuim met een spatel over de taart en verwarm nog 10 minuten onder de grill, tot het eiwitschuim bruin en gaar is.
Het geheim van deze taart is dat deze drie keer wordt gebakken. Eerst wordt het deeg 'blindgebakken' met een steunvulling om de bodem mooi vlak te houden. Daarna komt de citroenvulling erop en tot slot wordt het eiwitschuim toegevoegd en onder de grill verwarmd voor een perfecte afwerking.
Receptenplein.nl
Home / Bakpapier / Pagina 24
Frambozen-Hazelnoot Cakerol
Geniet van deze heerlijke frambozen-hazelnoot cakerol als verrukkelijk dessert!
Bereidingstijd40 minuten min
Servings: 8
Calories: 290kcal
Author: Cor Kevenaar
- 4 eieren
- 100 g suiker
- 75 g bloem
- 25 g maïzena
- 225 g pot hazelnootpasta crunchy
- 150 g verse frambozen of ontdooide frambozen
- 2 eetlepels poedersuiker
Verwarm de oven voor op 175°C.
Splits voorzichtig de eieren; er mag geen spatje dooier in het eiwit terechtkomen.
Klop in een vetvrije kom de eiwitten met 75 g suiker met een mixer tot stijve pieken.
Spoel de gardes schoon en mix de dooiers met 25 g suiker tot een dikke, witte crème.
Spatel het eiwitschuim voorzichtig door de dooiercrème.
Zeef de bloem en maïzena boven het eiermengsel en spatel voorzichtig door tot een biscuitbeslag.
Giet het beslag op een bakplaat en strijk het glad met een spatel.
Bak de biscuitdeeg in het midden van de oven gedurende ca.
20 minuten lichtbruin en gaar.
Haal de bakplaat uit de oven, leg een schone theedoek erop en keer het geheel voorzichtig om.
Verwijder de bakplaat en het bakpapier.
Bestrijk de bovenkant van het deeg volledig met hazelnootpasta en verdeel de frambozen erover.
Rol het nog warme deeg met behulp van de theedoek direct op (anders wordt het te hard en breekt het).
Bestrooi de gebakrol met poedersuiker en laat afkoelen alvorens in plakken te snijden.
Wijnadvies:
Deze cakerol met frambozen en hazelnootpasta gaat goed samen met een lichte mousserende wijn zoals een Prosecco. De frisse bubbels snijden mooi door de rijke smaak van de cakerol en versterken de fruitige tonen van de frambozen.
Calories: 290kcal | koolhydraten: 35g | Protein: 7g | Vet: 14g | Zout: 0.2g | Sugar: 24g
Receptenplein.nl
Home / Bakpapier / Pagina 24
Hemelse Amerikaanse Chocolade-Pecantaart
Servings: 12 personen
Calories: 490kcal
Author: Cor Kevenaar
- 200 g boter
- 3 repen pure chocolade à 100 g
- 1 reep melkchocolade van 100 g
- 4 eieren
- 200 g donkere basterdsuiker
- 200 g zelfrijzend bakmeel of glutenvrij zelfrijzend bakmeel
- 240 g pecannoten of 200 g walnoten
- 125 ml slagroom of lactosevrije slagroom
Verwarm de oven voor op 175°C.
Snijd de boter in blokjes en smelt deze in een steelpan met dikke bodem.
Breek 200 g pure chocolade en de melkchocolade boven de steelpan.
Zet de pan op een heel laag vuur en laat de chocolade en boter zachtjes smelten.
Roer regelmatig om.
Haal de pan van het vuur en laat iets afkoelen.
Breek de eieren boven een beslagkom en klop ze los.
Meng de basterdsuiker en een halve theelepel zout erdoor.
Voeg ook het chocolademengsel toe en roer goed.
Zeef het zelfrijzend bakmeel erbij en schep met een lepel of spatel door het beslag.
Breek de noten in stukjes en voeg ze toe aan het beslag.
Bewaar 12 mooie noten voor de garnering.
Bekleed een bakvorm of lage ovenschaal (2 liter) met bakpapier en schep het beslag erin.
Strijk de bovenkant glad.
Bak de taart in het midden van de oven gedurende ongeveer 30 minuten.
Haal de taart uit de oven en laat hem 1 uur afkoelen.
Til de afgekoelde taart uit de vorm en keer voorzichtig om.
Verbrokkel de laatste reep chocolade boven een steelpan, voeg de slagroom toe en laat op een laag vuur al roerend smelten.
Laat iets afkoelen.
Giet het chocolade-slagroommengsel voorzichtig over de taart zodat de bovenkant en zijkanten bedekt worden.
Strijk indien nodig met een spatel verder uit.
Versier de taart met de bewaarde noten en eventuele andere versiersels.
Laat het glazuur opstijven in de koelkast en snijd de taart vervolgens in 12 stukken.
Wijnadvies:
Een zoete rode wijn zoals een Ruby Port of een fruitige rode wijn zoals een Merlot zou perfect samengaan met de rijke chocoladesmaken van deze taart.
Calories: 490kcal | koolhydraten: 34g | Protein: 7g | Vet: 38g | Zout: 0.3g | Sugar: 23g
Receptenplein.nl
Home / Bakpapier / Pagina 24
Abrikozen Galettes met Serranoham
Servings: 4 personen
Calories: 180kcal
Author: Cor Klaar
- 3 plakjes bladerdeeg ontdooid
- 12 gewelde abrikozen in reepjes gesneden
- Poedersuiker
- Balsamicoazijn
- Serranoham
Verwarm de oven voor op 200°C.
Halveer de plakjes bladerdeeg en leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat.
Verdeel de reepjes abrikozen over het bladerdeeg.
Bestuif de abrikozen lichtjes met poedersuiker en besprenkel ze met een beetje balsamicoazijn.
Bak de galettes in de voorverwarmde oven gedurende 12-15 minuten, tot ze gaar en goudbruin zijn.
Leg op elk galetje een plakje serranoham.
Serveer de Abrikozen Galettes met Serranoham direct als voorgerecht.
Wijnadvies:
Een lichte, fruitige witte wijn zoals een Sauvignon Blanc past goed bij de frisse smaak van de abrikozen en het zoute van de serranoham.
Calories: 180kcal | koolhydraten: 18g | Protein: 4g | Vet: 10g | Zout: 0.7g | Sugar: 6g
Receptenplein.nl
Home / Bakpapier / Pagina 24
Goji-Noten-Honing Bites
Een prima vervanger voor tussendoor snack. Heel gezond met 4 van de gezondste noten erin. Ik heb eerst onderzocht welke noten het gezondst waren en daar heb ik een selectie uit gemaakt van 4 noten die mij aanspraken. Je kunt uiteraard ook andere noten gebruiken. De noten zijn gezond omdat ze veel antioxidanten, mineralen, onverzadigde vetten en vitaminen bevatten. Ik heb niet op calorieën gelet bij deze want het gaat mij niet om een dieet snack maar om een gezonde snack vol met goede voedingsstoffen. Wel zijn ze heel laag in koolhydraten. Om mijn keuze te maken heb ik onder andere de volgende webpagina geraadpleegd: https://www.optimalegezondheid.com/noten-welke-zijn-het-meest-gezond/Daarnaast heb ik bewust gekozen voor een goede biologische honing van Fairtrade zonder toegevoegde suikers. Dat honing goed voor ons is is algemeen bekend lijkt me, maar ook dit moet je met mate gebruiken natuurlijk. Verder heb ik nog gekozen voor wat vezels in de vorm van 3 Koren vlokken. En ook Kurkuma (Koenjit of Geelwortel) is erg gezond. Goji bessen is 1 van de zogenaamde superfoods. Ze zitten vol met antioxidanten en Vitamine A, die helpen het verouderingsproces te vertragen, immuunsysteem stimuleren en zijn goed voor het zicht. Ook zou het, net als Kurkuma, goed zijn tegen Alzheimer. Al met al een klein gezond bommetje voor tussendoor dus.
Servings: 150 stuks
Calories:
Author: Cor Klaar
- 100 gram Walnoten
- 100 gram Paranoten / Brasiliaanse noten
- 100 gram pinda’s Ongezouten
- 100 gram Amandelen
- 100 gram Goji bessen Gedroogde
- 200 gram 3 Korenvlokken Ipv deze 3 Korenvlokken zou je ook 200 gr. Amandelmeel kunnen gebruiken, dan is het meteen glutenvrij
- 450 gram Fairtrade Vloeibare Honing 1 potje
- 1 TL Kurkuma
Verwarm de oven voor op 120 graden
Gebruik een vierkant/rechthoekig bakblik.
De mijne is 33 bij 22 cm.
Bekleed deze netjes met een vel bakpapier.
Maal alle Noten en Goji bessen in de keukenmachine tot groffe stukjes.
De Goji bessen zijn wat zacht, deze kun je als je wilt ook met een mes wat kleiner hakken.
Je kunt ze ook gewoon heel laten, zo groot zijn ze niet.
Maal vervolgens de 3 korenvlokken tot een redelijke fijne structuur, bijna meel.
Meng dit alles samen in een grote kom.
Verwarm in een steelpannetje de Honing en Kurkuma tot deze heel vloeibaar is.
Giet deze in de kom met je mengsel en meng het snel goed door elkaar, de honing koelt weer af dus werk vlug.
Zorg dat het goed verdeeld is over de hele massa.
Leg de massa in je beklede bakblik en verdeel het over de bodem.
Druk het stevig aan tot een dikke plak.
Ik gebruik hiervoor 2 diepvrieszakjes om mijn handen want het plakt enorm, en druk alles stevig aan.
Zet het in de oven van 120 graden en bak het voor ongeveer een uur (gewoon tot lichtbruin).
Na het bakken stort je de plak uit op een grote snijplank.
Je kunt ervoor kiezen de snijplank nog even terug te zetten in de oven onder een lage stand grill om de onderkant ook even knapperig te grillen.
Heel even maar.
Laat de plak goed afkoelen en snijd hem in blokjes van ongeveer 1.5 x 1.5 cm.
Tip 1:
Je hoeft het niet persé te bakken, door het bakken verlies je wel voedingsstoffen. Maar door het bakken worden het wel wat drogere, hardere en handzamere stukjes. In plaats van zachte kleverige brokken. Als je het niet wilt bakken moet je het een nacht in de koelkast laten staan en dan snijden.
Tip 2:
Als je amandelmeel gebruikt moet je het wel bakken in de oven, op een hogere temperatuur. 140 graden. Draai het na het bakken om en grill de onderkant heel even.
Receptenplein.nl
Home / Bakpapier / Pagina 24