Loempiaatjes van Onbekende Auteur
Servings: 10 personen:
Calories:
Author: Cor Klaar
- 1 pakje bladerdeeg diepvries (10 plakjes)
- 1 zakje fijne soepgroenten
- 125 g taugé
- 1 eetlepel(s) olie
- 1 ½ eetlepel(s) ketjap manis
- 100 g gerookte kipreepjes
- 3 eetlepel(s) tomatenketchup
- mespuntje sambal
En nu even 'roerbakken'...
Verhit de olie in een wok, of grote braadpan.
Bak de taugé en de soepgroenten ongeveer 30 seconden. (Ja, heel kort!)
Je roert én schept de groente steeds door elkaar.
Haal de pan van het vuur en schep de ketjap erdoor.
Laat het mengsel afkoelen en uitlekken in een zeef.
Schep de kipreepjes door de groente.
Strooi wat bloem op het aanrecht.
Rol de plakjes met een deegroller uit tot ca. 15 cm bij 15 cm.
Schep 2 eetlepels groente-kipmengsel aan één helft van het vierkantje deeg.
Klap de andere helft over het mengsel en vouw de rolletjes goed dicht, druk de randen aan met een vork. Zo maak je er 10.
Leg ze op de bakplaat.
Bestrijk de loempiaatjes aan de bovenkant met een dun laagje olie.
In de oven bak je ze in 20 minuten lichtbruin.
De loempiaatjes zijn warm én koud lekker.
Zoek er een pittig sausje bij.
Of roer een piepklein beetje sambal door een paar eetlepels tomatenketchup.
Receptenplein.nl
Home / Bakpapier / Pagina 33
Amerikaans gingerbread
Servings: 10
Calories:
Author: Cor Kevenaar
- 125 gram bruine basterdsuiker
- 125 gram boter
- 1 ei
- 200 gram keukenstroop
- 2 dl gemberstroop
- 300 gram bloem
- 1 theelepel bakpoeder
- 1 mespuntje zout
- 1 theelepel kaneel
- 1 ½ theelepel gemberpoeder
- ½ theelepel kruidnagelpoeder
- 5 eetlepels gembersnippers
Verwarm de oven voor op 160°C.
Roer de suiker, de boter en het ei romig.
Verwarm de keukenstroop en de gemberstroop en roer die erdoor.
Zeef er de bloem, het bakpoeder, zout en de kruiden boven en voeg de gembersnippers toe.
Stort het deeg in de met bakpapier beklede vorm en bak de koek in een platte vorm 50 minuten en in een cakevorm 1 1/2 uur.
Laat de vorm even afkoelen.
Stort de cake op een rooster en laat hem verder afkoelen.
Receptenplein.nl
Home / Bakpapier / Pagina 33
Amandeltaartje met citroen
Recept categorieën: Taart
Calories:
Author: Cor Kevenaar
Voor het deeg:
- 200 gram gezeefde bloem
- 25 gram suiker
- 1 mespunt zout
- 100 gram koude boter in blokjes
Voor de vulling:
- 75 gram boter
- 100 gram fijngemalen amandelen
- 200 gram suiker
- de geraspte schil en het sap van 2 citroenen
- 4 eieren
- poedersuiker
Deeg:
Meng de bloem met de suiker en het zout, maak in het midden een kuiltje,
doe de boter hierin en kneed het snel door.
Voeg 2 eetlepels ijswater toe en kneed het snel tot een samenhangend deeg.
Vorm het deeg tot een bal en laat die afgedekt in de koelkast 1 uur rusten.
Verwarm de oven voor op 200°C.
Bekleed de vorm met het deeg, zodat een rand van 2 cm hoog ontstaat.
Bedek het deeg met bakpapier, vul het met een steunvulling en bak de bodem
15
minuten in het midden van de oven.
Verwijder het bakpapier en de steunvulling.
Vulling:
Smelt de boter.
Meng de amandelen, de suiker, de citroenschil en het sap, de boter en de
eieren en pureer het tot een smeuïge massa.
Verdeel de amandelmassa over de deegbodem en strijk de bovenkant glad.
Bak de taart nog 15 minuten in het midden van de oven en laat hem afkoelen.
Schep de poedersuiker in een zeefje en bestuif de bovenkant van de taart hier
royaal mee.
American cooki
Receptenplein.nl
Home / Bakpapier / Pagina 33
Abrikozen bavaroisetaart
Servings: 10
Calories:
Author: Cor Kevenaar
springvorm (Ø24 cm)
rooster
- 4 eieren
- 130-150 gram witte basterdsuiker
- 1 zakje vanillesuiker
- zout
- 40 gram bloem
- 20 gram maïzena
- 500 gram abrikozen gehalveerde ontpitte
- 12 blaadjes witte gelatine
- 200 gram roomkaas
- 3 eetlepels citroensap
- 3 ½ dl slagroom
- 1 eetlepel tafelsuiker fijne
Bodem:
Verwarm de oven voor op 175°C.
Klop 2 eieren, 50 gr suiker, de vanillesuiker, zout en 1 eetlepel warm water heel luchtig.
Zeef de bloem en de maïzena en spatel ze door het eimengsel.
Schenk het beslag in de grootste vorm, bak het in het midden van de oven in 15-20 minuten lichtbruin en laat het op een rooster afkoelen.
Abrikozengelei:
Breng 300 gr abrikozen met 1 1/2 dl water aan de kook en kook ze in 10 minuten zacht.
Pureer de abrikozen met het vocht en zeef ze.
Week 4 blaadjes gelatine 5 minuten in ruim koud water, knijp ze uit en los ze in de warme gezeefde vruchtenpuree op.
Laat het gelatinemengsel afkoelen tot het iets dik begint te worden.
Doe het over in een spuitzak met een glad spuitmondje en spuit het in een spiraal op de bodem van de kleinste springvorm.
Laat het in de koelkast 1 uur opstijven.
Roomkaasmengsel:
Week 8 blaadjes gelatine 5 minuten in ruim koud water.
Splits 2 eieren en roer de dooiers en de roomkaas tot een crème.
Verwarm het citroensap en los de uitgeknepen gelatine hierin op.
Roer het gelatinemengsel door het roomkaasmengsel.
Klop de slagroom stijf en klop de eiwitten met de suiker stijf.
Schep eerst de slagroom en daarna het eiwit door het roomkaasmengsel.
Snijd 200 gr abrikozen in kleine stukjes en meng ze door het roomkaasmengsel.
Schep het mengsel op de abrikozengelei in de vorm en laat het in de koelkast 2 uur opstijven.
Afwerken:
Snijd de deegbodem bij tot een doorsnee van 22 cm en leg hem op het roomkaasmengsel.
Verwijder de rand van de vorm en stort de taart op een schaal.
Bestrooi hem eventueel met tafelsuiker.
Receptenplein.nl
Home / Bakpapier / Pagina 33
Aardbeienhart
Servings: 2
Calories:
Author: Cor Klaar
- 200 gram bladerdeeg diepvries
- boter
- gedroogde oude peulvruchten
- melk
- 200 gram aardbeien
- 4 eetlepels aardbeienjam
- ⅛ liter slagroom
- 2 eetlepels suiker
- enkele blaadjes verse munt
Laat het bladerdeeg in ± 10 minuten ontdooien, bekleed er de ingevette bakvorm mee en prik er met een vork wat gaatjes in (tegen teveel rijzen).
Leg een vel bakpapier in de vorm, stort de peulvruchten daarop en bak de taartbodem in 10 minuten in een op 200°C voorverwarmde oven.
Haal dan de peulvruchten en het papier eruit, bestrijk de bodem met wat melk en schuif de bodem nog 10 minuten terug in de oven.
Haal het gebak uit de vorm en laat het afkoelen.
Was de aardbeien, ontkroon ze en snijd grote aardbeien doormidden.
Laat ze op keukenpapier goed uitlekken.
Klop de slagroom met de suiker stijf.
Verwarm de jam in een pannetje tot hij goed heet is geworden en druk hem dan door een zeef.
Verdeel de slagroom over de taartbodem, leg de aardbeien er in hartvormige 'rondes' in en bestrijk de aardbeien met de warme jam.
Leg hier en daar een blaadje verse munt.
In plaats van jam kunt u ook taartgeleipoeder uit een pakje aanmaken.
Dit is bij supermarkten kant en klaar te koop.
Receptenplein.nl
Home / Bakpapier / Pagina 33
Aardbeiengebak met citroencrème
Servings: 12
Calories:
Author: Cor Kevenaar
Voor het deeg:
- 5 eieren
- 30 gram marsepein onbewerkte
- 100 gram suiker
- 1 snufje zout
- 100 gram bloem
Voor de vulling:
- 750 gram aardbeien
- 350 gram rode bessengelei
- 2 citroenen
- 7 blaadjes witte gelatine
- 5 eidooiers
- 100 gram poedersuiker
- ½ liter slagroom
Splits voor het biscuitdeeg de eieren.
Kneed de marsepein met 50 gr suiker en meng met een handmixer geleidelijk 2 eetlepels lauw water door de marsepeinmassa.
Meng er één voor één de eidooiers door en klop met de mixer door tot een gladde witte crème is ontstaan.
Sla de eiwitten met de rest van de suiker en het zout stijf en schep ze op het dooiermengsel.
Zeef de bloem hierboven en schep het eiwit en de bloem voorzichtig door het dooiermengsel, zodat een homogene massa ontstaat.
Beleg een bakblik met bakpapier, verdeel het beslag hier gelijkmatig op in een rechthoek van 30 x 40 cm en laat het gebak in een op 225°C voorverwarmde oven in 8 minuten gaar worden.
Neem de taartplak met het bakpapier uit de oven en laat hem afkoelen.
Verwijder het papier en snijd het gebak in de lengte in drie even grote stukken.
Was de aardbeien, laat ze uitlekken, maak ze schoon en halveer ze.
Bestrijk één taartplak met 2/3 van de bessengelei en beleg hem met de helft van de aardbeien.
Boen voor de citroencrème de citroenen onder de hete kraan schoon, rasp de schil en pers het sap uit.
Week de gelatine in ruim koud water.
Klop met de handmixer de eidooiers met de poedersuiker en 6 eetlepels citroensap in ± 6 minuten tot een dikke witte crème en roer de citroenrasp hierdoor.
Klop de slagroom stijf.
Laat de uitgeknepen gelatine op laag vuur smelten en roer hem met een garde door de citroencrème.
Schep, zodra de crème begint te geleren, de slagroom door de crème.
Strijk de helft van de citroencrème over de met aardbeien belegde taartplak, leg hierop een tweede plak en druk die enigszins aan.
Strijk de rest van de crème hier weer op uit, leg de derde plak hierop en druk die eveneens aan.
Zet het gebak 30 minuten in de koelkast, zodat de crème kan geleren.
Bestrijk de bovenkant dun met rode bessengelei en leg de rest van de aardbeien hierop.
Breng de rest van de bessengelei snel aan de kook, roer tot die koud, maar nog vloeibaar is en bestrijk de aardbeien hiermee.
Receptenplein.nl
Home / Bakpapier / Pagina 33
Koninginnetaartjes
Recept categorieën: Taart
Servings: 6 personen
Calories: 135kcal
Author: Cor Kevenaar
- 4 blaadjes witte gelatine
- 250 g abrikozen blik
- 15 g suiker
- 2 eetlepel(s) citroensap
- 100 g mix voor Appel-kruimeltaart pak a 390g, Koopmans
- 25 g koude roomboter
- ¼ losgeklopt ei
- ½ citroen
- ¼ sinaasappel
- 200 g roomkaas
- 40 g suiker
- 3 eieren
- 2 druppels vanille aroma
- zilverpilletjes
Week 4 blaadjes witte gelatine ca. 3 minuten in ruim koud water
Pureer 250g uitgelekte abrikozen (blik) en roer er 15g suiker en 2 eetlepels citroensap door.
Verwarm het abrikozenmengsel tot het gaat koken
Haal de pan van het vuur,
Knijp de gelatine voorzichtig uit en roer deze door het abrikozenmengsel.
Zet het mengsel tot gebruik in de koelkast
Maak van 100g Mix voor Appel-kruimeltaart (pak à 390g, Koopmans) met 25g koude roomboter en 1/4 losgeklopt ei volgens de gebruiksaanwijzing een deeg
Verwarm de oven voor op 200°C (hetelucht 180°C).
Bekleed een bakplaat van ca. 20cm x 20cm met bakpapier
Rol het deeg uit, bekleed de bodem van de bakplaat ermee en zet deze tot gebruik in de koelkast
Rasp een 1/2 citroen en een 1/4 sinaasappel en pers ze uit
Roer in een kom 200g roomkaas los en klop er geleidelijk 40g suiker en 3 eieren door
Roer de vruchten rasp, de vruchtensappen en 2 druppels vanille aroma door het roomkaasmengsel.
Laat dit mengsel goed koud worden in de koelkast
Verdeel het koude roomkaasmengsel over de deegbodem en bak de taart midden in de oven in ca. 30 minuten gaar.
Laat de taart helemaal afkoelen en snij deze met een warm mes in ca. 12 vierkante taartjes
Schep de abrikozengelei op de taartjes en garneer met zilverpilletjes.
Calories: 135kcal | koolhydraten: 9g | Protein: 5g | Vet: 9g
Receptenplein.nl
Home / Bakpapier / Pagina 33
Knakworstpiratenbootjes
Servings: 4
Calories: 190kcal
Author: Cor Klaar
gekleurd papier
1 vel wit papier
20 houten prikkers
lijmstift
schaartje
- diepvriesbladerdeeg
- 4 eetlepel(s) tomatenketchup
- 10 knakworstjes Super
- 100 gram geraspte jonge kaas
Vraag je papa of mama om de oven voor te verwarmen op 220°C (hetelucht 200°C).
Leg bakpapier op een bakplaat.
Snijd ieder plakje bladerdeeg doormidden en besmeer het deeg met tomatenketchup.
Leg het bladerdeeg op de bakplaat.
Halveer de worstjes in de lengte en leg op ieder deeglapje een half worstje.
Vouw de deeglapjes aan beide kanten samen tot een bootje.
Bestrooi de bootjes met de kaas en vraag je mama of papa om de bakplaat midden in de oven te schuiven.
Het duurt ongeveer 20 minuten om de bootjes knapperig en goudbruin te bakken.
Ondertussen kun je de piratenvlaggen en zeilen van gekleurd en wit papier maken.
Plak de vlaggetjes om de prikkers en steek in elk bootje een piratenvlag.
Calories: 190kcal | koolhydraten: 10g | Protein: 4g | Vet: 15g
Receptenplein.nl
Home / Bakpapier / Pagina 33
Marsala Roomtaart
Servings: 10
Calories:
Author: Cor Kevenaar
- 1 rol kruimeldeeg Danerolles, koelvak
- 4 eidooiers
- 4 eetlepel(s) suiker
- 1 theelepel maïzena
- 8 eetlepel(s) Marsala zoete dessertwijn
- 5 blaadjes witte gelatine
- 2 dl lobbig geklopte slagroom
Verwarm de oven voor op 200°C.
Rol het deeg uit en bekleed de vorm ermee.
Prik de bodem met een vork in.
Bedek het deeg met bakpapier, vul het met de steunvulling, bak de bodem in het midden van de oven ± 40 minuten en laat hem afkoelen.
Roer in een kom de eidooiers, suiker en maïzena dik en schuimig en meng er deel voor deel de Marsala door.
Zet de kom op een pan met heet water (au bain-marie) en klop het mengsel op matig vuur al roerend tot een dikke crème.
Neem de crème van het vuur.
Week de gelatine ± 5 minuten in ruim koud water.
Spatel de uitgeknepen gelatine en de slagroom door de crème.
Schenk de crème op de taartbodem, strijk hem glad en laat de crème in de koelkast in ± 1 uur opstijven.
Bestrooi de taart voor het serveren met kaneel.
Receptenplein.nl
Home / Bakpapier / Pagina 33
Biscuitrol met mascarpone aardbeienvulling
Servings: 6
Calories:
Author: Cor Kevenaar
voor ± 14 plakken
voor het biscuitdeeg:
- 6 eieren gesplitste
- 150 gram suiker + voor bestrooien
- 1 mespunt zout
- 11/2 theelepel citroenschil geraspte
- 90 gram bloem gezeefde
- 90 gram maïzena gezeefde
- 90 gram amandelschaafsel
voor de vulling:
- 1 potje rode bessengelei Robertson's, 227 gr
- 250 gram aardbeien rijpe / in vieren
- 25 gram suiker
- 2 eetlepels sinaasappellikeur
- 3 blaadjes witte gelatine
- 250 gram mascarpone losgeroerde
- poedersuiker
Biscuitdeeg:
Verwarm de oven voor op 250°C.
Klop de eidooiers krachtig met 75 gr suiker, zout, de citroenrasp en 2
eetlepels lauw water.
Klop de eiwitten met 75 gr suiker stijf en spatel ze door de dooiermassa.
Schep er de bloem en de maïzena in delen door.
Strijk het beslag in een rechthoek van 30 x 35 cm op de bakpapier uit en
bestrooi met de amandel.
Bak het biscuitdeeg in het midden van de oven in ± 6 minuten goudbruin.
Bestrooi de theedoek met suiker, keer de biscuit hierop en trek het papier
eraf.
Rol de biscuit en de doek strak op.
Vulling:
Roer de gelei los.
Pureer de helft van de aardbeien met de likeur en de suiker.
Week de gelatine ± 5 minuten in ruim koud water, knijp ze uit en los ze in 1
eetlepel kokend water op.
Klop de gelatine door het aardbeienpuree en roer het mengsel door de
mascarpone.
Laat al roerend tot een crème afkoelen.
Rol de biscuit uit.
Bestrijk het eerst met bessengelei en daarna met aardbeiencrème, aan één
lange kant een beetje dikker.
Verdeel er de aardbeistukjes over.
Klap de biscuit vanaf de dik bestreken kant om en rol op: trek de doek
hiervoor langzaam maar krachtig omhoog.
Wikkel de doek strak om de rol en laat het geheel, met de naad onder, ± 2 uur
in koelkast opstijven.
Bestrooi de rol voor het serveren dun met poedersuiker en snijd hem met een
kartelmes in plakken.
Dit Italiaanse dessert maakt u extra snel als u de mascarpone-room vervangt
door 300 gr kant-en-klare roombavarois met amaretto (Mona). U heeft dan
wel de helft minder aardbeien nodig. Ook heerlijk bij koffie of thee.
Receptenplein.nl
Home / Bakpapier / Pagina 33