Recept afdrukken
No ratings yet

Gebakken Sint Jacobsschelpen met Broccolimousse, Bloemkoolcouscous en Wasabiolie

Bereidingstijd45 minuten
Recept categorieën: Voorgerechten, Zeevruchten
Land van herkomst: België
Dieët: Vegetarisch
Porties: 7
Auteur: ChatGTP

Ingrediënten

  • ½ kleine broccoli
  • 1 bloemkool
  • 14 Sint Jacobsschelpen
  • Sojaroom
  • Wasabipasta
  • Olijfolie
  • Limoensap
  • Peper
  • Zout
  • Nootmuskaat
  • Boter
  • Bieslook

Instructies

Broccolimousse:

  • Snijd de broccoli in roosjes en kook ze gaar in gezouten water.
  • Giet af en voeg een beetje boter en sojaroom toe.
  • Kruid met peper, zout en nootmuskaat.
  • Mix tot een gladde maar stevige puree.

Bloemkoolcouscous:

  • Rasp het buitenste deel van een bloemkool.
  • Voeg een beetje sojaroom toe om het aan elkaar te laten kleven.
  • Voeg een beetje limoensap toe en zet het mengsel koel weg in de koelkast.

Bloemkoolcrème:

  • Verdeel de rest van de bloemkool in stukken en kook ze beetgaar in licht gezouten water.
  • Giet af en voeg een beetje boter en sojaroom toe.
  • Kruid met peper, zout en nootmuskaat.
  • Mix tot een gladde, vrij slappe puree.

Wasabiolie:

  • Meng een beetje wasabipasta met olijfolie en limoensap.
  • Bereiding van de Sint Jacobsschelpen:
  • Bak de Sint Jacobsschelpen in een beetje boter gedurende 1 minuut aan beide kanten.
  • Snijd ze overlangs middendoor.
  • Schep wat broccolimousse op een helft en dek af met de andere helft van de Sint Jacobsschelp.

Afwerking:

  • Plaats een rechthoekige serveerring van 3 op 4 cm aan de zijkant van een bord en vul met een laagje bloemkoolcouscous.
  • Leg twee gevulde Sint Jacobsschelpen naast de couscous.
  • Spuit met een kleine spuitfles twee streepjes bloemkoolcrème naast de Sint Jacobsschelpen.
  • Druppel wat wasabiolie over het gerecht.
  • Garneer met enkele sprietjes bieslook op de couscous.

Notities

Serveer dit verfijnde voorgerecht met een frisse salade en een stukje knapperig brood.
Dit gerecht kan ook geserveerd worden als onderdeel van een luxueus diner.

Recept afdrukken
No ratings yet

Verfrissende Meloensoep

Voorbereidingstijd10 minuten
koeltijd2 uur
Porties: 4 personen
calorieën: 150kcal
Auteur: Albert Heijn / Allerhande

Ingrediënten

  • 1 galiameloen
  • 150 ml witte port of zoete witte wijn
  • 2 eetlepels witte basterdsuiker
  • Sap van 1 sinaasappel
  • Sap van 1 citroen
  • 4 takjes rode bessen of 4 aardbeien in plakjes (als garnering)

Instructies

  • Halveer de meloen en schep met een lepel de pitjes eruit.
  • Snijd de meloen vervolgens in parten.
  • Snijd het vruchtvlees los van de schil en verdeel het in stukken.
  • Doe de stukken meloen in een blender of keukenmachine samen met de witte port en de witte basterdsuiker.
  • Pureer tot een gladde soep.
  • Roer naar smaak sinaasappelsap en citroensap door de soep.
  • Voeg indien nodig nog wat extra suiker toe.
  • Laat de soep 2-3 uur volledig afkoelen in de koelkast.
  • Schep de gekoelde soep in kleine, diepe borden en garneer met een takje rode bessen of plakjes aardbei.

Notities

Wijnadvies:

Een lichtzoete witte wijn, zoals een Moscato d'Asti, past goed bij dit verfrissende dessert. De fruitige en florale tonen van de wijn zullen mooi samengaan met de zoete meloensoep en zorgen voor een heerlijke smaakcombinatie.

Nutrition

Calories: 150kcal | koolhydraten: 30g | Protein: 2g | Sugar: 25g

Recept afdrukken
No ratings yet

Dosa's

Kruidige flensjes
Recept categorieën: Pannenkoeken
Land van herkomst: India
Dieët: Vegetarisch
Porties: 10 -15 stuks
Auteur: Cor Kevenaar

Ingrediënten

  • 175 gram basmatirijst
  • 100 gram linzen
  • 2 liter koud water
  • 2 theelepel zout
  • ½ theelepel kurkuma
  • 3 dl melk
  • 100 gram ghee om te bakken

Instructies

  • Vermeng de rijst met de linzen en spoel ze grondig.
  • Laat ze uitlekken, doe over in een grote kom en voeg het water toe.
  • Laat 24 uur weken.
  • Laat het mengsel weer uitlekken en maal het fijn in een blender of keukenmachine.
  • Bestrooi met zout en kurkuma, giet de melk erbij en klop hiervan een beslag.
  • Laat wat ghee smelten in een koekenpan met dikke bodem en giet er voldoende beslag in om de hele bodem te bedekken.
  • Bak alleen één kant tot het midden stolt en laat op een verwarmd bord glijden.
  • Herhaal met de rest en voeg zo nodig meer ghee toe.
  • Serveer warm met een keuze aan chutneys. Of eet de dosa's met
  • gehaktkoekjes/Shami kebab of Indiase roereieren/Ekoori.
  • Noot: Deze flensjes worden meestal vers gebakken als ontbijt genoten. Ze
  • gaan uit van de twee meest verkrijgbare ingredinten in India: rijst en linzen.
  • Dosa's worden traditioneel gebakken op een verhitte vlakke steen, maar een
  • ondiepe koekenpan is ook goed. Voor de liefhebber: klop voor het bakken
  • 50-100 gr gehakte koriander of spinazie, of 1 theelepel karwijzaad of
  • anijszaad door het beslag; zo verkrijgt men een nog gekruidere smaak.

Recept afdrukken
No ratings yet

Amandelroomvelouté Dame Blanche

Voorbereidingstijd10 minuten
Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Kip, Soep
Land van herkomst: Frankrijk
Dieët: Suikervrij
Porties: 4 personen
calorieën: 280kcal
Auteur: ChatGTP

Ingrediënten

  • 1 g kippenbouillon
  • 50 g bloem
  • 1 dl slagroom
  • Kip voor garnering
  • 50 g boter
  • 1 dl melk
  • 80 g amandelen
  • 2 eieren

Instructies

  • Maak van de boter en bloem een witte roux in een grote kookpan.
  • Voeg de kippenbouillon toe en roer goed om een gladde soep te maken.
  • Laat dit 20 minuten zachtjes koken.
  • Maak amandelmelk door de amandelen fijn te stampen met de melk in een blender of keukenmachine.
  • Voeg de amandelmelk toe aan de soep en breng het geheel aan de kook.
  • Snijd wat kippenvlees in blokjes voor de garnering.
  • Schenk, van het vuur af, de liaison van eierdooiers en slagroom bij de soep en roer goed door.
  • Serveer de soep met de garnering van kippenvlees.

Notities

Wijnadvies:

Een droge, lichtzoete witte wijn zoals een Riesling Spätlese past goed bij deze amandelroomvelouté Dame Blanche. De fruitige tonen van de wijn zullen de romige soep mooi aanvullen.

Nutrition

Calories: 280kcal | koolhydraten: 16g | Protein: 10g | Vet: 20g | Zout: 0.5mg | Sugar: 3g

Recept afdrukken
No ratings yet

Duivenvelouté Colombine

Voorbereidingstijd10 minuten
Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Gevogelte, Soep
Land van herkomst: Frankrijk
Porties: 4 personen
calorieën: 280kcal
Auteur: ChatGTP

Ingrediënten

  • 2 duiven
  • liter gevogeltevelouté gevogeltebouillon
  • 2 eieren
  • 4 korrels anijs
  • Zout
  • Peper
  • 1 dl slagroom

Instructies

  • Laat de duiven in boter opstijven zonder dat ze kleur krijgen in een grote kookpan.
  • Voeg de duiven toe aan de gevogeltevelouté en laat ze gaar koken.
  • Haal het vlees van de botten en bewaar 3 borstfilets voor de garnering.
  • Maal de rest van het vlees met de velouté fijn in een blender of keukenmachine.
  • Voeg dit vleesmengsel toe aan de soep en passeer deze door een zeef voor een gladde textuur.
  • Snijd de borstfilets in kleine reepjes.
  • Maak een liaison door de eierdooiers te mengen met de slagroom in een steelpan.
  • Voeg deze liaison, van het vuur af, toe aan de soep en roer goed door.
  • Garneer de soep met de reepjes duivenvlees.

Notities

Wijnadvies:

Een droge, lichte rode wijn zoals een Pinot Noir past goed bij deze duivenvelouté Colombine. De fruitige en lichte tonen van de wijn zullen de smaak van de soep mooi aanvullen.

Nutrition

Calories: 280kcal | koolhydraten: 2g | Protein: 24g | Vet: 19g | Zout: 1.5mg | Sugar: 1g

Pizzahapjes mediterraans met twee verschillende vullingen
Recept afdrukken
No ratings yet

Mediterraanse Pizzahapjes met Twee Vullingen

Voorbereidingstijd10 minuten
Bereidingstijd20 minuten
Recept categorieën: Groenten, Kaas, Pizza, Warme hapjes
Land van herkomst: Mediterraan
Dieët: Vegetarisch
Porties: 4
calorieën: 280kcal
Auteur: ChatGTP

Ingrediënten

Olijvenvulling:

  • 100 g ontpitte olijven
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 30 g geraspte kaas om te bestrooien

Tomaten-paprikavulling:

  • 50 g gedroogde tomaten in olie uitgelekt
  • 50 g paprika in olie uitgelekt
  • 1 theelepel tomatenpuree
  • Een beetje tabasco naar smaak
  • 30 g geraspte kaas om te bestrooien

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 200°C boven-/onderwarmte.
  • Pureer alle ingrediënten voor de vulling, behalve de kaas, in een blender of keukenmachine.
  • Haal het deeg direct uit de koelkast en rol het met het meegeleverde bakpapier uit op een bakblik.
  • Verdeel het deeg met een deegroller in de lengte in tweeën.
  • Verdeel vijf keer een beetje vulling over de onderste rand van elk deeggedeelte, met gelijke tussenruimte.
  • Vouw de deegrand over de vulling en rol het deeg verder op.
  • Druk met een pollepel het deeg tussen de vulling stevig aan en maak met een schaar een snee in de bovenkant van elk rolletje.
  • Bestrooi met kaas.
  • Bak in het midden van de oven gedurende 15-20 minuten, of tot ze goudbruin zijn.
  • Breek de stukjes los na het bakken.

Notities

De pizzahapjes kunnen ook bestrooid worden met sesamzaadjes, zonnebloempitten of grof zeezout.

Wijnadvies:

Een lichte rode wijn zoals een Sangiovese past goed bij de Mediterraanse smaken van dit gerecht.

Nutrition

Calories: 280kcal | koolhydraten: 20g | Protein: 7g | Vet: 18g | Zout: 1.2mg | Sugar: 3g