Recept afdrukken
No ratings yet

Romige Risotto met Portobello en Gemengde Paddenstoelen

Voorbereidingstijd10 minuten
Bereidingstijd25 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Rijst
Land van herkomst: Italië
Porties: 2 personen
Auteur: Albert Heijn / Allerhande

Ingrediënten

  • 1 portobello
  • 200 g gemengde paddenstoelenmix
  • 4 eetlepels olijfolie
  • 1 ui gesnipperd
  • 1 teentje knoflook gepeld
  • 200 g risottorijst
  • 100 ml droge witte wijn
  • 350 ml tuinkruidenbouillon of groentebouillon van tablet
  • 100 g extra belegen kaas in kleine blokjes
  • 100 g walnoten of macadamia gehakt
  • 15 g verse peterselie fijngehakt
  • Zout en peper naar smaak

Instructies

  • eeg de paddenstoelen schoon en snijd ze in stukjes.
  • Snijd ook de portobello in stukjes.
  • Verhit 2 eetlepels olie in een hapjespan en bak de paddenstoelen op hoog vuur bruin.
  • Bestrooi ze royaal met zout en peper.
  • Schep de gebakken paddenstoelen op een bord en zet opzij.
  • Voeg de resterende olie toe aan de pan en bak de ui gedurende 3 minuten zachtjes.
  • Pers de knoflook erboven uit en bak kort mee.
  • Voeg de risottorijst toe en bak mee tot alle korrels glazig zijn.
  • Voeg de witte wijn toe en laat verdampen.
  • Roer met een pollepel telkens een scheutje bouillon door de rijst.
  • Voeg telkens pas de volgende scheut bouillon toe als de vorige bijna volledig is opgenomen.
  • Ga zo door tot alle bouillon is gebruikt en de rijstkorrels beetgaar zijn (ongeveer 20 minuten in totaal).
  • Snijd de kaas in kleine blokjes.
  • Roer de gebakken paddenstoelen en gehakte noten door de risotto en warm nog even door.
  • Breng op smaak met zout en peper.
  • Meng de peterselie en kaas erdoor.
  • Verdeel de risotto over de diepe borden en serveer direct.

Notities

Garneer de risotto met extra verse peterselie voor een kleurrijke presentatie.

Wijnadvies:

Deze romige risotto met paddenstoelen past perfect bij een droge witte wijn zoals Chardonnay of Sauvignon Blanc.

Recept afdrukken
No ratings yet

Italiaanse Minestronesoep met Gehaktballetjes

Voorbereidingstijd10 minuten
Bereidingstijd20 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Soep
Land van herkomst: Italië
Extra aanwijzing: Snel te maken
Porties: 4 personen
calorieën: 380kcal
Auteur: Albert Heijn / Allerhande

Ingrediënten

  • 1 ui gesnipperd
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 1 blik tomatenblokjes 400 g
  • 1250 ml groentebouillon van tablet
  • 400 g groentemix bijv. wortels, selderij, prei
  • 250 g boontjesmix bijv. sperziebonen, snijbonen
  • 250 g half-om-half gehakt
  • 1 theelepel gemalen nootmuskaat
  • 25 g verse bieslook fijngesneden
  • 100 g belegen kaas geraspt
  • Zout en peper naar smaak

Instructies

  • erhit de olijfolie in een pan met dikke bodem en fruit de gesnipperde ui hierin gedurende 1 minuut.
  • Voeg de tomatenblokjes en groentebouillon toe aan de pan.
  • Breng aan de kook.
  • Voeg de groentemix en boontjesmix toe aan de kokende bouillon.
  • Laat het geheel met de deksel op de pan 10 minuten zachtjes sudderen op laag vuur.
  • Meng intussen het gehakt met de gemalen nootmuskaat, de helft van de fijngesneden bieslook, zout en peper.
  • Draai kleine gehaktballetjes van het gehaktmengsel.
  • Roer de gehaktballetjes door de soep en laat ze zachtjes in 5 minuten gaar worden.
  • Breng de soep op smaak met zout en peper.
  • Verdeel de soep over vier diepe borden.
  • Strooi de geraspte kaas en de resterende fijngesneden bieslook over de soep.
  • Serveer de soep met brood.

Notities

Wijnadvies:

Een lichte rode wijn zoals een Chianti of een droge Italiaanse witte wijn zoals een Pinot Grigio past goed bij deze smaakvolle soep.

Nutrition

Calories: 380kcal | koolhydraten: 20g | Protein: 22g | Vet: 24g | Zout: 1.8mg | Sugar: 5g

Recept afdrukken
No ratings yet

Borstplaat stap voor stap

Allerhande 2003
Recept categorieën: Gebak, Snoepgoed
Land van herkomst: Nederland
Feestdagen etc: Sinterklaas
Porties: 6 personen
Auteur: Albert Heijn / Allerhande

Ingrediënten

  • 250 g fijne kristalsuiker
  • 5 eetlepels slagroom

Instructies

  • Op aanrecht of hittebestendige snijplank vel bakpapier leggen en hierop vormpjes klaarleggen. In pan met dikke bodem suiker met slagroom en 2 el water op laag vuur verwarmen.
  • Continu roeren met pollepel.
  • Gesmolten suiker 3-5 min. al roerend zachtjes laten doorkoken.
  • Met pollepel testen of massa goed is: (methode 1) laatste druppel suikerstroop die van pollepel loopt trekt dun draadje of (methode 2) druppel die in kopje koud water valt, vormt direct hard balletje.
  • Pan direct van vuur nemen en suikerstroop tijdens afkoelen continu stevig roeren, anders vormt massa te grove structuur.
  • Als massa troebel en dikker begint te worden, deze razendsnel over ingevette vormpjes verdelen (tot ca. 1/2 cm dikte).
  • Borstplaat 10-15 min. laten afkoelen.
  • Vormpjes voorzichtig op hun kant leggen en verder laten afkoelen.
  • Vormpjes weer vlak leggen en nog eens 10 min. laten afkoelen.
  • Voorzichtig bakpapier eraf trekken en vormpjes verwijderen.

Notities

Borstplaatvariatie 1:
meng voor bruingekleurde borstplaat eerst 1 eetlepel cacaopoeder of instantkoffie door de
suiker.
Borstplaatvariatie 2:
roer, als de suikermassa dikker begint te worden, er 2 eetlepels fijngehakte gemengde noten
of geroosterde pijnboompitten door.

Macaroni met romige paprikasaus
Recept afdrukken
No ratings yet

Macaroni met romige paprikasaus

Snel te maken
Recept categorieën: Groenten, Hoofdgerechten, Pasta
Land van herkomst: Italië
Dieët: Vegetarisch
Porties: 4 personen

Ingrediënten

  • 400 g macaroni zak a 500 g
  • 2 uien
  • 2 eetlepel olijfolie
  • 1 cup(s) boursin cuisine knoflook & fijne kruiden 245 g
  • 1 zakje verse basilicum 15 g
  • 1 zakje pastakaas 150 g
  • 1 rode paprika
  • 1 groene paprika
  • 1 gele paprika

Instructies

  • Macaroni volgens gebruiksaanwijzing koken.
  • Uien pellen en snipperen.
  • In braadpan olie met ui zachtjes verhitten.
  • Paprika's schoonmaken en in blokjes snijden.
  • Paprika 5 minuten met ui meebakken.
  • Saus en 100 ml water door groente roeren en nog 2 minuten verwarmen.
  • Basilicumblaadjes fijnsnijden.
  • Macaroni en saus over vier borden verdelen.
  • Met kaas en basilicum bestrooien.

Bindaetuk
Recept afdrukken
No ratings yet

Bindaetuk

erwten en rijst pannenkoekjes
Recept categorieën: Groenten, Pannenkoeken, Rijst
Land van herkomst: Korea
Dieët: Vegetarisch
Porties: 4 personen
Auteur: Cor Kevenaar

Ingrediënten

  • 75 gr rondkorrelrijst
  • 150 gr doperwten
  • 2 eieren
  • 60 gr bloem
  • 1 paprika in reepjes
  • 1 tomaat in reepjes
  • sojasaus
  • 4 Groene ui gesnipperd

Instructies

  • Voeg 3 deciliter water aan de erwten en rijst toe en kook 25 minuten.
  • Controleer na een kwartier of er nog water bij moet.
  • Pureer dit mengsel in een keukenmachine en roer de bloem en eieren erdoor en zout en peper naar smaak.
  • Verhit wat olie in een koekenpan en giet hoopjes met een pollepel in de pan voor kleine pannenkoekjes (zoals Amerikaanse pannenkoeken).
  • Verdeel wat paprika en tomaat over de bovenkant.
  • Bak 2 tot3 minuten, draai ze dan om en bak nog eens 2 minuten.
  • Draai de pannenkoekjes terug alvorens ze te serveren.
  • Meng de sojasaus met de groene ui en serveer deze erbij.

Kra
Recept afdrukken
No ratings yet

Kra

Recept categorieën: Koek
Land van herkomst: Indonesië
Auteur: Cor Kevenaar

Ingrediënten

  • 1 pak Uncle Bens Rijst ongekookt
  • ½ pot keukenstroop
  • 1 schijf gula Djawa palm suiker
  • 2 zakjes vanille suiker
  • snufje zout
  • olie

Instructies

  • Olie in een wok verhitten,
  • Het moet goed heet zijn, anders poft de rijst niet. de temperatuur iets zachter zetten, voordat je begint met poffen.
  • Een klein handvol rijst in de olie gooien, en als goed is poft de rijst gelijk.
  • Je moet nu snel te werk gaan, en de gepofte rijst uitscheppen met een opscheplepel met gaatjes.
  • De gepofte rijst af laten koelen in een grote schaal, met keukenpapier.
  • Helemaal doorgaan totdat alle rijst gepoft is.
  • Hierna, in een pannetje de keukenstroop, gula djawa, vanille suiker en zout aan de kook brengen.
  • Het duurt wel even, dus blijft roeren!
  • De gepofte rijst in de was teil doen.
  • Hierboven op, giet je beetje bij beetje de siroop in.
  • En gelijk de mengsel roeren.
  • Roer alles samen tot je ziet dat de rijst een goudkleur heeft gekregen.
  • Vervolgens giet je de mengsel in een bakblik of platte schaal.
  • Je moet hierna, alles goed aandrukken, persen.
  • Dit is heel belangrijk, je moet het heel goed aandrukken, desnoods met behulp van een lepel. Laat het geheel afkoelen, en dan kan je de grote plaat
  • Kra op een plank storten en snijden.
  • En smullen maar!

Pizzahapjes mediterraans met twee verschillende vullingen
Recept afdrukken
No ratings yet

Mediterraanse Pizzahapjes met Twee Vullingen

Voorbereidingstijd10 minuten
Bereidingstijd20 minuten
Recept categorieën: Groenten, Kaas, Pizza, Warme hapjes
Land van herkomst: Mediterraan
Dieët: Vegetarisch
Porties: 4
calorieën: 280kcal
Auteur: ChatGTP

Ingrediënten

Olijvenvulling:

  • 100 g ontpitte olijven
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 30 g geraspte kaas om te bestrooien

Tomaten-paprikavulling:

  • 50 g gedroogde tomaten in olie uitgelekt
  • 50 g paprika in olie uitgelekt
  • 1 theelepel tomatenpuree
  • Een beetje tabasco naar smaak
  • 30 g geraspte kaas om te bestrooien

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 200°C boven-/onderwarmte.
  • Pureer alle ingrediënten voor de vulling, behalve de kaas, in een blender of keukenmachine.
  • Haal het deeg direct uit de koelkast en rol het met het meegeleverde bakpapier uit op een bakblik.
  • Verdeel het deeg met een deegroller in de lengte in tweeën.
  • Verdeel vijf keer een beetje vulling over de onderste rand van elk deeggedeelte, met gelijke tussenruimte.
  • Vouw de deegrand over de vulling en rol het deeg verder op.
  • Druk met een pollepel het deeg tussen de vulling stevig aan en maak met een schaar een snee in de bovenkant van elk rolletje.
  • Bestrooi met kaas.
  • Bak in het midden van de oven gedurende 15-20 minuten, of tot ze goudbruin zijn.
  • Breek de stukjes los na het bakken.

Notities

De pizzahapjes kunnen ook bestrooid worden met sesamzaadjes, zonnebloempitten of grof zeezout.

Wijnadvies:

Een lichte rode wijn zoals een Sangiovese past goed bij de Mediterraanse smaken van dit gerecht.

Nutrition

Calories: 280kcal | koolhydraten: 20g | Protein: 7g | Vet: 18g | Zout: 1.2mg | Sugar: 3g