Smoothie van avocado, banaan en kiwi

Smoothie van avocado, banaan en kiwi

Recept categorieën: Koude Dranken, Smoothies
Servings: 1
Calories:
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 0,5 avocado
  • 1 banaan
  • 1 kiwi
  • lijnzaad
  • chiazaad
  • magere melk
  • magere yoghurt

Instructies

  • Alles schillen en in grove stukken in de blender.
  • Shaken en klaar!
  • Ik kijk altijd even hoe dik het wordt als het uit de blender komt.
  • Te dik vind ik namelijk niet lekker, het moet wil drinkbaar zijn!
  • Als het te dik is kun je er nog wat melk bij doen.
  • Voor de zoetekauwen onder ons kan er nog een lepeltje honing door heen

Gezonde Turkse linzensoep met yoghurt

Gezonde Turkse linzensoep met yoghurt

Recept categorieën: Soep
Land van herkomst: Turkije
Dieët: Vegetarisch
Servings: 6 kommen
Calories:
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 400 gram rode linzen
  • Twee uien
  • 6 teentjes knoflook
  • Halve rode peper
  • Klont roomboter
  • 2 eetlepel(s) tomatenpuree
  • Turkse yoghurt
  • 6 tl paprikapoeder
  • 6 tl gemalen komijnzaad
  • 2 blokjes groentebouillon
  • Peper en zout naar smaak
  • Olijfolie
  • Eventueel
  • brood om er bij te serveren

Instructies

  • Zet de waterkoker aan met water voor zes mokken.
  • Snijd de knoflook, ui en de halve peper fijn, hoe fijner hoe beter.
  • Bak eerst de ui totdat deze glazig wordt en voeg dan de peper en knoflook toe.
  • Bak dit even mee totdat de kleur goed is, kijk uit dat de ui en knoflook niet aanbrandt, want dan krijgt het een bittere smaak. Als dit goed is, voeg je zes mokken water toe.
  • Voeg de paprikapoeder, de bouillonblokjes en de linzen toe als het water kookt.
  • Doe een deksel op de pan en laat het drie kwartier koken, wel af en toe even doorroeren.
  • Na veertig minuten verwarm je de roomboter en doe je hier het komijnzaad bij, totdat je het gaat ruiken.
  • Nadat je de tomatenpuree er door hebt geroerd kun je dit aan de soep toevoegen.
  • Roer het er langzaam doorheen. Voeg naar smaak nog peper en zout toe.
  • De linzen worden tijdens het koken wel zacht, maar blijven nog wel in hun eigen vorm.
  • Om er een gladde soep van te maken zet je de staafmixer er even op, of doe je de soep in een blender.
  • Als de Turkse linzensoep in een kom zit, doe je er een paar lepels Turkse yoghurt op.
  • Dit smelt lekker weg in de soep en geeft een heerlijke smaak.
  • Strooi er eventueel nog wat peper of paprikapoeder over.
  • Dit recept voor Turkse linzensoep is voor vijf á zes goede kommen soep.
  • Met een broodje erbij om te dippen of met iets lekkers als kruidenkaas erop, heb je hier een hele maaltijd aan!

Tropische smoothie

Tropische smoothie

Recept categorieën: Fruit, Koude Dranken, Smoothies
Calories:
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 mango
  • 1 banaan
  • 200 ml kokosmelk
  • 250 ml sinaasappelsap vers geperst of uit een flesje
  • 1 eetl geraspte kokos
  • 1 eetl honing

Instructies

  • Snijd de mango en banaan in stukken en pureer deze samen met de kokosmelk en sinaasappelsap in een blender.
  • Je kunt ook een staafmixer gebruiken als je geen blender hebt.
  • Voeg de honing toe en roer deze er door heen.
  • Schenk het sap in grote glazen en schep er een beetje geraspte kokos op.
  • Garneer eventueel met een prikker met fruit en een rietje

Mango-lassi smoothie

Mango-lassi smoothie

Recept categorieën: Fruit, Koude Dranken, Smoothies
Calories:
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 mango
  • 1 banaan
  • 200 ml kokosmelk
  • 250 ml sinaasappelsap vers geperst of uit een flesje
  • 1 eetl geraspte kokos
  • 1 eetl honing

Instructies

  • Snijd de mango en banaan in stukken en pureer deze samen met de kokosmelk en sinaasappelsap in een blender.
  • Je kunt ook een staafmixer gebruiken als je geen blender hebt.
  • Voeg de honing toe en roer deze er door heen.
  • Schenk het sap in grote glazen en schep er een beetje geraspte kokos op.
  • Garneer eventueel met een prikker met fruit en een rietje.

Smoothie bowl met banaan en aardbei

Smoothie bowl met banaan en aardbei

Recept categorieën: Dessert - Nagerecht, Fruit, Smoothies
Calories:
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 2 bevroren bananen
  • 100 gram bevroren frambozen
  • 200 ml amandelmelk

Voor de topping:

  • plakjes vers fruit zoals banaan en aardbei
  • een handje walnoten
  • 1 eetlepel(s) cacao nibs
  • 1 eetlepel(s) kokos flakes
  • 1 eetlepel(s) chiazaad

Instructies

  • Doe het bevroren fruit in een blender en schenk er wat amandelmelk bij.
  • Blend alles door elkaar tot er een gladde smoothie ontstaat.
  • Schenk de smoothie in een kom en doe alle toppings erop

Chimichurri

Chimichurri

Twist Brood
Recept categorieën: Brood, Broodjes
Calories:
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

Brooddeeg

  • 250 gram bloem
  • 5 gram zout
  • 5 gram suiker
  • 7 gram droge gist
  • 140 ml water
  • 20 ml olie

Chimichurri

  • een bosje peterselie ongeveer 1/2 cup
  • een klein bosje koriander ongeveer 1/4 cup
  • 1 teentje knoflook
  • ¼ tl gedroogde oregano
  • ¼ tl komijn
  • ¼ tl zout
  • 1 cm rode peper of naar smaak
  • sap van 1 limoen
  • ¼ cup olijfolie
  • 40 gram geraspte kaas

Instructies

  • Doe de bloem in een kom en maak er een kuiltje in.
  • Doe het zout aan de buitenste zijkant van de bloem, doe in het kuiltje van de bloem de suiker, de droge gist en een half kopje van het water. Laat dit even 5 minuten staan.
  • Doe daarna de olie erbij en de rest van het water erbij en meng alles tot een deegbal
  • Haal het deeg uit de kom en kneed het in ca 10 minuten tot een mooie zacht en soepel deeg totdat je er een vliesje van kunt trekken.
  • Bol het deeg op en laat het deeg in ongeveer 60 minuten rijzen totdat het in volume verdubbeld is.

Maak ondertussen de chimichurri:

  • Doe alle ingrediënten voor de chimichurri in de blender en mix net zolang tot alles goed vermengd is en je een redelijke gladde saus hebt. Indien noodzakelijk kun je nog wat extra olie toevoegen om de saus wat gladder te krijgen.
  • Wanneer het deeg voldoende gerezen is, druk je het plat (ontgassen) en rol je het uit tot een rechthoekige deeglap.
  • Verdeel chimichurri over het deeg.
  • Je hoeft niet alles te gebruiken, ik hield ongeveer 1/3 van de saus over.
  • Strooi de helft van de geraspte kaas over.
  • Rol het deeg op tot een lange worst en snij de worst overlangs is, net niet helemaal doormidden.
  • Pak het deeg bij beide uiteinden vast en draai het tegen elkaar in (net als een wokkel of wanneer je iets uitwringt).
  • Zodra het mooi gedraaid is leg je het gevulde deeg in een krans op een bakplaat.
  • Bestrooi met de rest van de kaas. Laat je het brood nog 30 minuten rusten.
  • Verwarm ondertussen de oven voor op 200 C
  • Bak het Chimichurri Twist Brood in ca 25 minuten gaar en goudbruin
  • Laat het brood afkoelen op een rooster.

Broccoli ontbijt brood

Broccoli ontbijt brood

Recept categorieën: Brood, Ontbijt
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 grote stronk broccoli kort gekookt, uitgelekt
  • 250 gram havermout
  • 700 gram volkoren boekweitmeel
  • drie flinke eetlepels psyllium
  • 15 gram wijnsteen bakpoeder
  • twee eetlepels ras el hanout
  • een flinke snuf Keltisch zeezout
  • 5-8 druppel(s) greensweet-stevia
  • een eetlepel bieslook
  • warm water
  • Om te bestrooien:
  • ceylon kaneelpoeder

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 195 graden.
  • Bekleed een grote vierkante broodbak-vorm
  • Maal in de blender de broccoli met de kruiden en stevia en havermout met een beetje water tot een gladde massa.
  • Roer dit door de rest van de ingrediënten terwijl je beetjes water toevoegt.
  • Als de massa mooi smeuïg is geworden , alles in de vorm storten en goed aandrukken.
  • Bestrooi het brood royaal met kaneel.
  • Bak het brood in het midden van de oven gaar in ongeveer 60 minuten, blijf tussentijds goed controleren.
  • Laat afkoelen.

Zwarte pruimenijs

Zwarte pruimenijs

Recept categorieën: Dessert - Nagerecht, IJs
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Ingrediënten

  • 500 gram gedroogde pruimen
  • 2 dl. martini rossi
  • 7.5 dl. melk
  • 2 st. vanillestokjes open gesneden
  • 250 gram eidooier
  • 300 gram suiker
  • 25 gram vanillesuiker
  • 750 gram mascarpone

Instructies

  • Verwijder de pitten uit de pruimen en marineer ze 1 uur in Martini Rossi.
  • Maak ondertussen de ijscompositie, doe de melk in de pan en breng deze aan de kook. Meng de eidooiers met de suiker en klop deze goed los.
  • Giet al roerende de hete melk bij de dooiers, doe de massa terug in de pan en maak de eidooiers op matig vuur gaar.
  • Giet de massa in de blender en voeg de mascarpone toe, draai dit kort op de hoogste stand tot een homogene massa.
  • Zeef de compositie door een bolzeef en laat het afkoelen.
  • (eventueel geforceerd op ijswater.)
  • Snijd de pruimen in stukken en meng dit samen met de helft van de martini door de compositie.
  • Maak de ijsmachine goed schoon met een desinfectiemiddel en draai het ijs op als het tot kamertemperatuur is afgekoeld.
  • Bewaar het ijs goed afge¬dekt in een gastronormbak in de diepvries.

Frisse Aardbeien-Gember Mocktail

Frisse Aardbeien-Gember Mocktail

Bereidingstijd10 minuten
Recept categorieën: Dranken, Koude Dranken
Servings: 4 stuks
Calories: 50kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 250 g aardbeien
  • 4 eetlepels gembersiroop
  • 1 eetlepel limoensap
  • 400 ml bronwater met citroen

Instructies

  • Houd 4 aardbeien apart en maak de rest schoon.
  • Doe de schoongemaakte aardbeien in een blender of een hoge, smalle kom.
  • Voeg de gembersiroop en het limoensap toe.
  • Pureer het mengsel met behulp van de blender of een staafmixer.
  • Verdeel de aardbeienpuree over 4 coupes en schenk voorzichtig het bronwater erover.
  • Garneer de glazen met een aardbei en serveer direct.

Notities

De pittige smaak van de gember maakt deze mocktail een verfrissend alternatief voor een alcoholische drank.
Als je toch wilt genieten van een alcoholische optie, probeer dan een mousserende wijn zoals een Prosecco of een lichte rosé. Hun fruitige aroma's zullen mooi samengaan met de zoete en frisse smaken van de aardbeien en de pittige kick van de gember.

Nutrition

Calories: 50kcal | koolhydraten: 12g | Protein: 1g | Vet: 0g

Smoothie 5

Smoothie 5

Vind je granaatappel ook een lekkere vrucht en wist je dat deze vrucht ook nog eens heel gezond is? In deze smoothie zit het sap van een granaatappel verwerkt.
Recept categorieën: Smoothies
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 2 handjes bevroren bessen
  • 1 glas granaatappelsap
  • 1 banaan
  • 1 handje spinazie
  • 0.5 glas water of een klein beetje (sojayoghurt)

Ook nodig:

Instructies

  • Alles in de blender

Notities

De bovenstaande ingrediënten heb je op dit moment waarschijnlijk niet in huis.
Neem echter even de tijd om de ingrediënten te verzamelen en deze heerlijke smoothie te maken