Dubbele Boterkoekjes met Vulling

Dubbele Boterkoekjes met Vulling

Maak verrukkelijke dubbele boterkoekjes met een romige vulling. Lekker met frambozenjam, roomkaas en een vleugje vanille.
Voorbereidingstijd30 minuten
Bereidingstijd15 minuten
Recept categorieën: Koek, Noten
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Calories:
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 300 gram boter
  • 150 gram zeer fijne kristalsuiker
  • 1 ei
  • theelepel vanille-essence
  • 3 eetlepels verse roomkaas
  • 4 eetlepels frambozenjam
  • 75 gram poedersuiker gezeefd
  • 300 gram bloem
  • mespunt zout

Instructies

  • Klop de boter op 25 gram na met de suiker en vanille tot een romige, maar niet luchtige massa.
  • Klop het ei erdoor.
  • Voeg zout en bloem toe en meng alles tot een glad deeg.
  • Vorm er een platte, ronde bal van en leg hem verpakt in plasticfolie 30 minuten in de koelkast.
  • Verwarm de oven voor tot 175ºC/gasstand 2-3.
  • Rol het deeg op een met bloem bestoven werkvlak uit tot een 3 mm dikke lap en steek er 35 rondjes van 5 cm doorsnee uit.
  • Leg ze met steeds 2½ cm tussenruimte op een bakplaat met een antiaanbaklaag.
  • Bak de 12 tot 15 minuten.
  • Laat ze op een rooster afkoelen.
  • Klop de overgebleven boter met de poedersuiker tot een bleke, romige massa.
  • Roer de verse roomkaas erdoor.
  • Besmeer de helft van de koekjes met jam en de andere helft met het roomkaasmengsel.
  • Druk er steeds twee tegen elkaar en bestuif ze met poedersuiker.
  • Bewaar ze maximaal 7 dagen in een goed gesloten trommel.

Notities

Serveertip:
Voor variaties, probeer de sinaasappelversie met een beetje geraspte sinaasappelschil of de variant met ahornsiroop en pecannoten voor een extra smaakdimensie.
Wijnadvies:
Serveer met een lichte, frisse dessertwijn zoals een Moscato d'Asti.

Provençaalse Broccoli Kaastaart met Ham

Provençaalse Broccoli Kaastaart met Ham

Een smaakvolle Provençaalse broccoli kaastaart met ham en kruiden, perfect als hoofdgerecht.
Bereidingstijd1 uur
Land van herkomst: Frankrijk
Jaargetijde:: Herfst, Winter
Servings: 4 personen
Calories: 450kcal
Author: Auteur onbekend

Equipment

  • Bloem
  • Combi-oven of klassieke oven
  • Taartvorm (26 cm)

Ingrediënten

  • 500 g broccoli
  • 6 plakjes bladerdeeg
  • 4 grote eieren
  • 1 bekertje slagroom
  • 250 g kaas in plakjes
  • 150 g ham bijv. schouder- of grillham
  • 1 theelepel foelie
  • 1 eetlepel Provençaalse kruiden
  • Peper
  • Mediterrane zoutmolen
  • Boter of olie voor invetten

Instructies

  • Laat de bladerdeegplakjes ontdooien.
  • Maak de broccoli schoon en stoom deze 4 minuten in een stoomoven, of kook beetgaar met de deksel van de pan af om de groene kleur te behouden.
  • Laat de broccoli afkoelen.
  • Bestuif een werkvlak met bloem en rol de bladerdeegplakjes uit tot een grote lap.
  • Vet een taartvorm van 26 cm in met boter of olie en bekleed deze met het bladerdeeg.
  • Prik met een vork gaatjes in de deegbodem.
  • Bedek de bodem met 2 plakken ham en bestrooi met peper en zout.
  • Snijd de helft van de broccoli in stukjes en verdeel deze over de bodem.
  • Dek de broccoli af met de helft van de plakjes kaas.
  • Herhaal de stappen: leg opnieuw 2 plakken ham op de kaas, voeg peper en zout toe, leg de rest van de broccoli erover en dek af met de overgebleven kaas.
  • Klop de eieren los met slagroom, foelie en Provençaalse kruiden tot een saus.
  • Schenk het mengsel voorzichtig over de taart.
  • Bak de taart in een voorverwarmde klassieke oven 45 minuten op 180°C, of 20 minuten in een combi-oven met magnetron.

Notities

Serveertip:

Serveer met een Caesar-salade met pijnboompitten of een Griekse geitenkaassalade met mosterd-honingdressing.
Wijnadvies:
Combineer met een lichte Franse witte wijn, zoals een Sauvignon Blanc of een Provençaalse rosé.

Nutrition

Calories: 450kcal | koolhydraten: 24g | Protein: 18g | Vet: 30g | Zout: 1.3g | Sugar: 3g

Hartige Tomatentaart met Crème Fraîche en Mosterd

Hartige Tomatentaart met Crème Fraîche en Mosterd

Een smaakvolle hartige tomatentaart met een romige crème fraîche en Dijon mosterd vulling, perfect als lunch of hoofdgerecht.
Bereidingstijd45 minuten
Recept categorieën: Hartige taart, Hoofdgerechten, Lunch
Land van herkomst: Frankrijk
Dieët: Vegetarisch
Feestdagen etc: Picknick
Servings: 2 personen
Calories: 420kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 2 eetlepels crème fraîche
  • 2 eetlepels Dijon mosterd
  • 2 eetlepels olijfolie extra vierge met basilicum
  • 3 plakjes diepvriesdeeg voor hartige taart ontdooid
  • 3 takjes tijm
  • 6-8 Tasty Tom tomaten in dikke plakken
  • Zout en peper naar smaak

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 200 °C.
  • Leg de ontdooide plakjes deeg op elkaar op een met bloem bestoven werkvlak en rol uit tot een dunne ronde lap van ca.
  • 24 cm.
  • Bekleed een ingevette quichevorm met het deeg en druk het deeg aan de randen goed aan.
  • Roer de crème fraîche en mosterd door elkaar en strijk het mengsel uit over de taartbodem.
  • Ris de tijmblaadjes van de takjes en strooi ze over de taart.
  • Breng op smaak met zout en peper.
  • Leg de plakken tomaat dakpansgewijs in cirkels op de taart.
  • Bestrooi met zout en peper en druppel de basilicumolie erover.
  • Schuif de taart 1 richel onder het midden van de oven en bak in 25-35 minuten goudbruin en gaar.
  • Laat de taart afkoelen tot lauwwarm.
  • Optioneel: Garneer met een verse kruidensalade van basilicum, munt, grofgehakte peterselie, bieslook en enkele druppels citroensap en olijfolie.

Notities

Serveer met een glas droge rosé of een lichte, frisse witte wijn zoals een Sauvignon Blanc.

Nutrition

Calories: 420kcal | koolhydraten: 35g | Protein: 8g | Vet: 28g | Zout: 1.2g | Sugar: 4g