Gazpacho in borrelglaasjes met ciabatta

Frisse Spaanse gazpacho geserveerd in borrelglaasjes, met krokante ciabatta. Perfect als lichte amuse of zomerse starter!
Bereidingstijd15 minuten
koeltijd1 uur
Recept categorieën: Amuse, Hapjes, Koude Hapjes, Soep
Land van herkomst: Spanje
Extra aanwijzing: Zomer
Dieët: Vegetarisch
Feestdagen etc: Picknick
Porties: 8
calorieën: 90kcal
Auteur: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 snackkomkommer geschild en in stukjes
  • 4 Tasty Tom tomaten in stukjes
  • ½ rode paprika in stukjes
  • 1 sjalotje gesnipperd
  • 1 teentje knoflook gesnipperd
  • ½ ciabatta in 10 sneetjes gesneden
  • 1 eetlepel balsamicoazijn
  • 4 eetlepels olijfolie extra vierge
  • Zout naar smaak
  • Versgemalen witte peper naar smaak

Instructies

Maak de gazpacho:

  • Pureer in een keukenmachine de komkommer, tomaten, paprika, sjalot en knoflook tot een gladde massa.
  • Verwijder de korstjes van 2 plakjes ciabatta en verkruimel het brood boven de groentepuree.
  • Voeg de balsamicoazijn en 3 eetlepels olijfolie toe en pureer alles nog kort.
  • Breng op smaak met zout en witte peper.

Laat de gazpacho koelen:

  • Giet de gazpacho in een kom en dek deze af.
  • Laat de soep ongeveer 1 uur in de koelkast goed koud worden.

Bereid de ciabatta:

  • Rooster de sneetjes ciabatta in een broodrooster goudbruin.
  • Besprenkel de geroosterde ciabatta met de resterende olijfolie.

Serveren:

  • Schep de gekoelde gazpacho in borrelglaasjes.
  • Serveer de glaasjes met de krokante ciabatta.

Notities

Wijnadvies:
Combineer deze gazpacho met een droge witte wijn zoals een Albariño of een lichte rosé.

Nutrition

Calories: 90kcal | koolhydraten: 9g | Protein: 2g | Vet: 5g | Zout: 0.6mg | Sugar: 2g

Tortillahoorntjes met pittig gehakt

Extra aanwijzing: Snel te maken
Porties: 4 personen
Auteur: Cor Kevenaar

Equipment

  • borrelglaasjes

Ingrediënten

  • 250 g gehakt half-om-half
  • 1 tl tacokruiden
  • mespunt kaneel
  • 1 kleine vleestomaat in kleine stukjes
  • 4 bloemtortilla's of wraps (20 cm)
  • 1 avocado
  • 8 takjes koriander

Instructies

  • Verhit een koekenpan met antiaanbaklaag en bak het gehakt rul.
  • Voeg tijdens het bakken de tacokruiden, kaneel en naar smaak zout en peper toe. Roer de stukjes tomaat erdoor en stoof het gehakt zachtjes 5 minuten.
  • Verwarm intussen de tortilla's volgens de aanwijzingen op de verpakking.
  • Snijd ze doormidden.
  • Draai elke halve tortilla tot een hoorntje en zet hem in een borrelglaasje.
  • Schil de avocado, verwijder de pit en snijd de avocadohelften elk in 8 plakjes.
  • Knip de takjes koriander in stukjes.
  • Schep het gehakt in de hoorntjes, steek er 2 plakjes avocado in en garneer met een takje koriander. Serveer direct.

Notities

Ook lekker als hapje voor 8 personen.

Minicocktail van rivierkreeftjes

Allerhande 2002
Bereidingstijd10 minuten
Recept categorieën: Borrelhapjes, Vis
Land van herkomst: Frankrijk
Dieët: Vegetarisch
Porties: 6 personen
calorieën: 80kcal
Auteur: Cor Kevenaar

Equipment

  • borrelglaasjes

Ingrediënten

  • 100 g rivierkreeftjes
  • 4 eetlepels olijfmayonaise
  • 1 eetlepel tomato sauce sundried (flesje)
  • 1 eetlepel cognac slijter
  • zout
  • chilipeper uit de molen
  • ½ zakje waterkers à 75 g

Instructies

  • Rivierkreeftjes grof hakken.
  • In kommetje mayonaise, tomatensaus en cognac door elkaar roeren.
  • Op smaak brengen met zout en chilipeper.
  • In andere kom rivierkreeftjes en 2 eetlepels saus door elkaar scheppen.
  • Blaadjes van waterkers plukken en over glaasjes verdelen.
  • Kreeftjes erop scheppen.
  • Over cocktails 1 eetlepel saus scheppen.
  • Wat chilipeper erover strooien.

Nutrition

Calories: 80kcal | koolhydraten: 1g | Protein: 3g | Vet: 7g

Gazpacho in borrelglaasjes

Bereidingstijd15 minuten
wachten1 uur
Recept categorieën: Amuse, Hapjes, Koude Hapjes, Soep
Land van herkomst: Spanje
Porties: 8 stuks
calorieën: 90kcal
Auteur: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 snackkomkommer geschild en in stukjes
  • 4 Tasty Tom tomaten in stukjes
  • ½ rode paprika in stukjes
  • 1 sjalotje gesnipperd
  • 1 teentje knoflook gesnipperd
  • ½ ciabatta in 10 sneetjes gesneden
  • 1 eetlepel balsamicoazijn
  • 4 eetlepels olijfolie extra vierge
  • zout
  • versgemalen witte peper

Instructies

  • In keukenmachine komkommer, tomaat, paprika, sjalot en knoflook pureren.
  • Van 2 plakjes ciabatta korstjes verwijderen en brood boven groentepuree verkruimelen.
  • Azijn en 3 eetlepels olie toevoegen en alles nog kort pureren.
  • Goed op smaak brengen met zout en peper.
  • Gazpacho afgedekt in koelkast in ca. 1 uur door en door koud laten worden.
  • Sneetjes ciabatta in broodrooster goudbruin roosteren en besprenkelen met rest van olie.
  • Gazpacho in borrelglaasjes scheppen.
  • Serveren met ciabatta.

Notities

Druiven gazpacho:

Gazpacho is oorspronkelijk een heel degelijke Spaanse soep van oud brood, water en olijfolie. Voor de smaak werd daar ook wat tomaat aan toegevoegd en later ook komkommer en paprika. Nu staat de naam gazpacho ook voor een koude soep gemaakt van gepureerde rauwe groente en brood. Probeer eens een gazpacho van witte druiven met bleekselderij, bosui en wortel. Breng op smaak met sherryazijn of wittewijnazijn en basilicumolie. Of pureer voor een mooi groene en lekker pittige gazpacho komkommer met groene paprika en rucolasla.

Nutrition

Calories: 90kcal | koolhydraten: 9g | Protein: 2g | Vet: 5g

Tequila slammer

Porties: 2 personen
Auteur: Cor Kevenaar

Equipment

  • borrelglaasjes

Ingrediënten

  • ½ maatje Tequila
  • ½ maatje 7-Up

Instructies

  • Pak minimaal 2 borrelglaasjes, want alleen slammen doen we niet!
  • Vul ze beiden voor de helft met Tequila.
  • Aanvullen met 7-up en slammen maar!