Varkensfiletrollade met Abrikozen en Cider-Roomsaus

Varkensfiletrollade met Abrikozen en Cider-Roomsaus

Een malse varkensfiletrollade, op smaak gebracht met een zoete mosterdmarinade, geroosterd met abrikozen en groenten in cider, en geserveerd met een romige saus.
Voorbereidingstijd20 minuten
Bereidingstijd50 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Ovenschotel, Varkensvlees
Land van herkomst: Europa
Jaargetijde:: Herfst, Winter
Dieët: Lactosevrij
Feestdagen etc: Kerst, Pasen
Servings: 4
Calories: 480kcal
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 2 eetlepels appelstroop
  • 1 eetlepel Zaanse mosterd
  • 1 theelepel kaneelpoeder
  • 1 varkensfiletrollade ± 700 gr
  • 1 ui
  • 2 stengels bleekselderij
  • 150 gram gewelde abrikozen
  • 1 dl appelcider
  • liter slagroom of plantaardige slagroom voor lactosevrij
  • zout
  • peper

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 200°C.
  • Roer de appelstroop, de mosterd en het kaneelpoeder in een kommetje door elkaar.
  • Bestrijk de varkensfiletrollade rondom met dit mengsel.
  • Snipper de ui grof.
  • Snijd de stengels bleekselderij in dunne plakjes.
  • Neem de braadzak en schep hierin de gesnipperde ui, de plakjes bleekselderij en de gewelde abrikozen door elkaar.
  • Leg de bestreken varkensfiletrollade bovenop het groenten-abrikozenmengsel in de braadzak.
  • Schenk de appelcider over het geheel.
  • Sluit de braadzak af met de bijgeleverde binder.
  • Leg de gevulde braadzak in de lage ovenschaal.
  • Prik enkele kleine gaatjes in de bovenkant van de braadzak, zodat de stoom kan ontsnappen.
  • Plaats de ovenschaal in de voorverwarmde oven en braad de rollade gedurende 40 minuten.
  • Knip na 40 minuten voorzichtig een gaatje in de braadzak.
  • Schenk het vrijgekomen braadvocht voorzichtig in een steelpan.
  • Haal de varkensfiletrollade uit de braadzak en leg deze op een bord.
  • Dek het bord af met aluminiumfolie om de rollade warm te houden.
  • Zet de steelpan met het braadvocht op hoog vuur en laat het vocht ongeveer 5 minuten inkoken, tot het iets dikker wordt.
  • Voeg de slagroom (of plantaardige slagroom) toe aan het ingekookte vocht en laat de saus nog 3 minuten zachtjes koken, zodat deze verder indikt.
  • Breng de saus op smaak met zout en versgemalen peper.
  • Schep het abrikozen-groentenmengsel uit de braadzak op een platte serveerschaal.
  • Snijd de varkensfiletrollade in mooie plakken en leg deze dakpansgewijs bovenop het abrikozenmengsel.
  • Schenk een beetje van de warme saus over het vlees en serveer de rest van de saus apart in een sauskom.
  • Serveer direct.

Notities

Serveertip:
Lekker met gestoomde broccoli en romige aardappelpuree.
Wijnadvies:
Een fruitige witte wijn met een lichte zoetheid, zoals een halfdroge Riesling of een Pinot Gris, past goed bij de zoetzure smaken van de abrikozen en de appelcider. Een lichte, kruidige rode wijn zoals een Beaujolais kan ook een interessante combinatie zijn.

Nutrition

Calories: 480kcal | koolhydraten: 35g | Protein: 40g | Vet: 20g | Zout: 0.8g | Sugar: 25g

Gevulde Uien met Mozzarella en Pesto

Gevulde Uien met Mozzarella en Pesto

Gevulde uien met mozzarella, pesto en Parmezaanse kaas, een smaakvol en vegetarisch gerecht.
Voorbereidingstijd20 minuten
Bereidingstijd45 minuten
Recept categorieën: Groenten, Hoofdgerechten, Kaas, Ovenschotel
Land van herkomst: Italië
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Dieët: Vegetarisch
Servings: 4
Calories: 400kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 2 el broodkruim
  • 2 el pijnboompitten
  • 2 el witte wijn
  • 3 el slagroom
  • 4 el tomatenblokjes pot
  • 4 uien
  • 60 g Parmezaanse kaas geraspt
  • 1 mozzarella
  • ¾ l groentebouillon
  • ¾ potje pesto Grand'Italia, 135 ml

Instructies

  • Kook de uien 15-20 minuten in de bouillon.
  • Verwarm de oven voor op 200°C.
  • Hol de uien uit tot 1 cm dikte.
  • Snijd de uitgesneden stukjes ui klein en breng ze met de pesto en room aan de kook.
  • Zet het vuur laag en kook de uien zachtjes 4-5 minuten.
  • Rooster de pijnboompitten licht in een droge koekenpan.
  • Houd 2 el Parmezaanse kaas apart en meng de rest met het broodkruim door het uimengsel.
  • Schep de pijnboompitten en tomaten erdoor en vul de uien hiermee.
  • Sprenkel de wijn in de braadzak, zet de uien erin, dek af met mozzarella en strooi de achtergehouden kaas erover.
  • Bind de zak dicht en prik hem eenmaal in.
  • Zet de zak in de ovenschaal en bak de uien in 30 minuten gaar.
  • Knip de zak open en serveer de uien.

Notities

Serveertip:
Serveer met een frisse salade of gekookte aardappelen.
Wijnadvies:
Een fruitige witte wijn, zoals een Soave, of een lichte rode wijn, zoals een Chianti.

Nutrition

Calories: 400kcal | koolhydraten: 25g | Protein: 20g | Vet: 25g | Zout: 1.5g | Sugar: 10g