Recept afdrukken
No ratings yet

Hartige Bruine Bonensoep met Malse Vleesstukjes

Bereidingstijd30 minuten
(inclusief het trekken van de bouillon)4 uur
Recept categorieën: Soep, Varkensvlees, Voorgerechten
Porties: 4 personen
Auteur: Auteur onbekend

Ingrediënten

  • 300 g soepvlees
  • 450 g hamlappen
  • 2 preistengels
  • 6 wortelen
  • 400 g uien in ringen gesneden
  • 1 mergpijp
  • 2 pakjes Franse uiensoepmix
  • 3 blikken bruine bonen à 400 g elk

Instructies

  • Doe het soepvlees, hamlappen en de mergpijp in een grote soeppan met water en laat dit ongeveer 4 uur trekken om een bouillon te maken.
  • Zeef de bouillon en snijd het vlees in kleine stukjes.
  • Voeg de bruine bonen, stukjes prei en wortelen toe aan de bouillon.
  • Bak ondertussen de uien en voeg ze toe aan de soep.
  • Voeg als laatste de pakjes Franse uiensoep toe en laat alles zachtjes koken.

Notities

Serveertip:

Serveer deze hartige bruine bonensoep als voorgerecht, bij voorkeur met een stuk vers brood of stokbrood. Geniet van de rijke smaken van de bouillon, groenten en bonen in deze heerlijke soep.

Wijnadvies:

Deze rijke en hartige bonensoep met malse vleesstukjes vraagt om een stevige rode wijn, zoals een Merlot of een Cabernet Sauvignon. De volle smaak van de wijn zal goed samengaan met de diepe smaken van de soep.

Recept afdrukken
No ratings yet

Kruidige Wintergroentesoep

Voorbereidingstijd15 minuten
Bereidingstijd40 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Soep, Varkensvlees
Land van herkomst: Nederland
Porties: 4 personen
calorieën: 200kcal
Auteur: Albert Heijn / Allerhande

Ingrediënten

  • 1 bloemkool
  • 25 g boter of plantaardige olie voor veganistisch
  • 1 grote ui grof gesneden
  • 300 g winterwortel in blokjes
  • 300 g prei in ringen
  • 2 afgestreken eetlepels chilipoeder of naar smaak aanpassen
  • 1 eetlepel gedroogde tijm
  • 1 blik tomatenblokjes 400g
  • 5 groentebouillontabletten voor vegetarisch/veganistisch
  • 500 g vegetarisch gehakt optioneel, voor vegetarisch/veganistisch
  • Zout en peper naar smaak

Instructies

  • Snijd de bloemkool in kleine roosjes van de stronk.
  • Verwarm de boter (of plantaardige olie) in een grote soeppan en fruit de ui hierin op laag vuur glazig.
  • Voeg de blokjes wortel, prei en bloemkoolroosjes toe, bak het geheel 3-4 minuten op laag vuur.
  • Roer de chilipoeder en tijm door de groenten en voeg de tomatenblokjes met vocht toe.
  • Verkruimel de groentebouillontabletten erboven en schenk er 2 liter water bij.
  • Breng het geheel al roerend aan de kook.
  • Laat de soep 30 minuten op laag vuur garen, af en toe roeren.
  • Kruid het vegetarische gehakt met zout en peper, draai er met vochtige handen balletjes van (optioneel).
  • Voeg de gehaktballetjes na 20 minuten koken aan de soep toe.
  • Breng de soep op smaak met zout en peper.
  • Serveer de soep met bruin stokbrood en geraspte kaas (optioneel).

Notities

Voor veganistische optie: vervang boter door plantaardige olie, gebruik groentebouillontabletten en laat het gehakt weg.
Voor koolhydraatarme optie: gebruik minder winterwortel en vervang het brood door een koolhydraatarm alternatief. V

Serveersuggestie:

Geniet van deze kruidige wintergroentesoep als een vullend en verwarmend gerecht tijdens koude dagen, eventueel met een snufje vers gehakte peterselie of bieslook voor extra smaak.

Nutrition

Calories: 200kcal | koolhydraten: 30g | Protein: 8g | Vet: 6g | Zout: 8mg | Sugar: 10g

Recept afdrukken
No ratings yet

Romige Kipragout

Bereidingstijd2 uur 30 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Kip
Land van herkomst: Nederland
Porties: 4 personen
calorieën: 450kcal
Auteur: Albert Heijn / Allerhande

Ingrediënten

  • 1 hele scharrelkip
  • 2 laurierblaadjes
  • 2 kruidnagels
  • 2 kippenbouillontabletten
  • 125 g boter
  • 100 g bloem
  • 250 g champignons in dunne plakjes
  • 15 g peterselie fijngesneden
  • 3 bosuitjes fijngesneden
  • Zout en peper naar smaak

Instructies

  • Doe 2 liter water in een grote soeppan en voeg hierin de kip, laurierblaadjes, kruidnagels en de kippenbouillontabletten toe.
  • Breng het geheel zachtjes aan de kook en laat de kip op laag vuur anderhalf à twee uur trekken.
  • Laat de bouillon afkoelen en schep het vet eraf.
  • Haal de kip uit de pan, ontvel en ontbeen deze, en snijd het vlees in kleine stukjes.
  • Verwarm de bouillon opnieuw.
  • Smelt 100 g boter in een steelpan met dikke bodem en roer beetje voor beetje de bloem erdoor tot er een stevige massa ontstaat.
  • Voeg al roerend scheutje voor scheutje de bouillon toe tot een dikke saus ontstaat.
  • Smelt in een koekenpan de rest van de boter en fruit hierin de champignons.
  • Voeg de champignons, het kippenvlees en de peterselie toe aan de saus.
  • Laat even doorwarmen en breng op smaak met zout en peper.

Notities

Wijnadvies:

Deze romige kipragout past goed bij een lichte witte wijn zoals een Chardonnay. De frisse tonen van de wijn vullen de romigheid van de ragout aan en zorgen voor een gebalanceerde smaak.

Nutrition

Calories: 450kcal | koolhydraten: 25g | Protein: 30g | Vet: 25g | Zout: 2.5mg | Sugar: 3g

Recept afdrukken
No ratings yet

Traditionele Hollandse Erwtensoep

Bereidingstijd1 uur
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Soep
Land van herkomst: Nederland
Dieët: Glutenvrij
Porties: 4 personen
calorieën: 450kcal
Auteur: Albert Heijn / Allerhande

Equipment

Ingrediënten

  • 300 g spliterwten
  • 2 schouderkarbonades
  • 1 laurierblaadje
  • 1 kleine knolselderij ca. 500 g
  • 2 dunne preien
  • 25 g verse selderij
  • 1 boerenrookworst 250 g
  • Zout naar smaak

Instructies

  • Vul een grote soeppan met 1½ liter water en roer er 1 volle eetlepel zout door.
  • Voeg de spliterwten en de schouderkarbonades toe, verkruimel het laurierblaadje erboven.
  • Breng het water op matig vuur aan de kook, roer regelmatig.
  • Leg het deksel op de pan en laat de spliterwten 20 minuten heel zachtjes koken.
  • Maak intussen de knolselderij en prei schoon.
  • Snijd de knolselderij in plakken van 2 cm dik, schil de plakken dun en snijd ze in blokjes.
  • Spoel de blokjes in een vergiet af onder stromend water en laat ze goed uitlekken.
  • Snijd de onderkant en het donkergroene blad van de prei.
  • Snijd de stengels in ringen van 1 cm dik en was ze in een vergiet onder stromend water.
  • Laat de prei goed uitlekken.
  • Hak de selderij heel fijn.
  • Neem de karbonades uit de pan, verwijder het bot en snijd het vlees in kleine blokjes.
  • Roer die met de knolselderij, prei en driekwart van de selderij door de soep.
  • Leg de rookworst in de pan en laat de soep nog 20 minuten zachtjes koken, tot alle groenten gaar zijn.
  • Roer regelmatig: de erwten vallen dan uit elkaar en binden zo vanzelf de soep.
  • Haal de rookworst uit de pan, snijd hem in plakjes en roer de plakjes door de soep.
  • Serveer de erwtensoep in grote kommen en strooi er nog wat selderij over.
  • Serveer met plakjes roggebrood met

Notities

Deze erwtensoep is heerlijk met plakjes roggebrood met katenspek.

Wijnadvies:

Serveer met een frisse, lichte witte wijn zoals een Sauvignon Blanc of een droge Riesling.

Nutrition

Calories: 450kcal | koolhydraten: 30g | Protein: 30g | Vet: 20g | Zout: 2.5mg | Sugar: 5g

Recept afdrukken
No ratings yet

Aromatische Chinese Kippensoep

Voorbereidingstijd10 minuten
Bereidingstijd14 minuten
Recept categorieën: Gevogelte, Kip, Soep, Voorgerechten
Land van herkomst: China
Porties: 4 personen
calorieën: 220kcal
Auteur: ChatGTP

Equipment

Ingrediënten

  • 1 zakje kippensoep voor 1¼ liter water
  • 1 kipfilet in dunne reepjes gesneden
  • 5 wortels in dunne plakjes
  • 75 g peultjes schoongemaakt
  • 100 g shiitake paddenstoelen in dunne plakjes gesneden
  • 75 g roerbakmie glutenvrij indien nodig
  • 75 g taugé
  • 1 eetlepel ketjap asin glutenvrij indien nodig
  • 2 eetlepels verse koriander fijngehakt

Notities

Wijnadvies:

Een lichte, frisse witte wijn zoals een Riesling uit Duitsland of een Sauvignon Blanc uit Nieuw-Zeeland vormt een mooie aanvulling op de verfijnde smaken van deze Chinese kippensoep.

Nutrition

Calories: 220kcal | koolhydraten: 25g | Protein: 18g | Vet: 6g | Zout: 1.5mg | Sugar: 3g