Recept afdrukken
No ratings yet

Supersnelle spaghetti met oregano

Bereidingstijd14 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Pasta
Land van herkomst: Italië
Extra aanwijzing: Snel te maken
Porties: 4 personen
calorieën: 350kcal
Auteur: Auteur onbekend

Ingrediënten

  • 250 g verse spaghetti
  • 300 g kerstomaatjes
  • 50 g verse roomkaas
  • Zeezout
  • Gemengde peper
  • Verse oregano
  • Stuk belegen kaas

Instructies

  • Kook de spaghetti beetgaar volgens de instructies op de verpakking.
  • Was de kerstomaatjes en snijd ze in vieren.
  • Verwarm de tomatensaus in een steelpan met dikke bodem, voeg de roomkaas toe en breng al roerend aan de kook.
  • Voeg op het laatst de gesneden kerstomaatjes toe en warm ze mee.
  • Breng de saus op smaak met zout en peper.
  • Verdeel de gekookte spaghetti over 4 diepe borden en schep een soepopscheplepel vol saus in het midden.
  • Zet een kommetje verse oregano (de blaadjes van de takjes) en een stuk kaas met een kaasrasp op tafel.
  • Roer naar smaak wat vers oregano en versgeraspte kaas door de spaghetti.

Notities

Serveer deze romige spaghetti met kerstomaatjes en oregano direct, zodat iedereen kan genieten van de verse smaken.

Wijnadvies:

Een lichte en fruitige rode wijn zoals een Sangiovese of een Pinot Noir past goed bij dit gerecht. Hun frisse smaak en levendige aroma's zullen mooi samengaan met de tomatensaus en de romige textuur van de roomkaas.

Nutrition

Calories: 350kcal | koolhydraten: 45g | Protein: 10g | Vet: 14g | Zout: 1.5mg | Sugar: 4g

Recept afdrukken
No ratings yet

Sinaasappelkaramel Puddinkjes

Voorbereidingstijd20 minuten
Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Dessert
Land van herkomst: Brazilië
Extra aanwijzing: Snel te maken
Porties: 4 personen
calorieën: 275kcal
Auteur: Albert Heijn / Allerhande

Ingrediënten

  • 150 g suiker
  • 2 sinaasappels
  • 4 eieren
  • 175 ml melk

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 175°C.
  • Breng in een steelpan met dikke bodem 100 g suiker met 2 eetlepels water aan de kook.
  • Roer niet.
  • Laat het mengsel nog 5-7 minuten zachtjes koken totdat de suiker smelt en goudbruin wordt (niet te donker, anders wordt het bitter).
  • Schenk de hete karamel voorzichtig in de vormpjes en draai de vormpjes direct rond, zodat de karamel gelijkmatig over de bodem uitvloeit.
  • Pers de sinaasappels uit.
  • Klop in een kom de eieren met 50 g suiker met een handmixer schuimig.
  • Klop het sinaasappelsap en de melk erdoor en schenk het mengsel in de vormpjes.
  • Zet de vormpjes in een ovenschaal en vul de schaal tot halverwege de vormpjes met kokend water.
  • Plaats de schaal in de oven en laat de puddinkjes in 20-30 minuten stevig worden.
  • Laat de puddinkjes afkoelen en zet ze 4 uur, maar liever de hele dag, afgedekt in de koelkast, anders vloeit de karamel niet goed uit.
  • Haal voorzichtig een glad mes langs de zijkant van de puddinkjes om ze los te maken en dompel de onderkant van de vormpjes in heet water.
  • Leg een bord op de puddinkjes en keer ze voorzichtig om.

Notities

Wijnadvies:

Een lichtzoete witte wijn, zoals een Moscato d'Asti, past goed bij deze sinaasappelkaramel puddinkjes. De verfrissende fruitigheid van de wijn contrasteert mooi met de zoete en citrusachtige smaken van het dessert.

Nutrition

Calories: 275kcal | koolhydraten: 41g | Protein: 7g | Vet: 9g | Zout: 0.2mg | Sugar: 35g

Recept afdrukken
No ratings yet

Karamelmasketjes

Recept categorieën: Bijgerecht
Porties: 4 personen
Auteur: Albert Heijn / Allerhande

Ingrediënten

  • Boter of margarine om in te vetten
  • 100 g suiker

Instructies

  • Vet de bolle kant van de soeplepel in met boter.
  • Verdeel een flinke laag suiker gelijkmatig over de bodem van de steelpan.
  • Zet de pan op hoog vuur en roer met de beboterde keukenlepel totdat de suiker gesmolten is.
  • Laat de vloeibare suiker bruin kleuren terwijl je de pan af en toe heen en weer schudt voor gelijkmatige karamelisatie.
  • Draai het vuur uit en zet de pan op een vochtige theedoek.
  • Roer tot de karamel iets is afgekoeld.
  • Houd de soeplepel bij de steel vast met een ovenhandschoen en houd de bolle kant naar boven.
  • Schep met een gewone keukenlepel de vloeibare karamel uit de pan en laat deze in dunne draden op de bolle kant van de soeplepel lopen, terwijl je de soeplepel heen en weer beweegt.
  • Laat het karamelmasketje een beetje afkoelen en verwijder het voorzichtig van de soeplepel.
  • Let op dat je het mandje niet fijnknijpt.
  • Plaats het mandje op een vel bakpapier of een bord om verder uit te harden.
  • De karameldraden kunnen gebruikt worden als garnering bij desserts zoals trifle met rood fruit of meringues met citroenroom.

Notities

Je kunt de mandjes van karameldraden ook verfrommelen tot bolletjes en ze gebruiken als garnering. Wees voorzichtig bij het hanteren van de hete karamel en gebruik een ovenhandschoen om je handen te beschermen.

Wijnadvies:

Deze karamelmasketjes passen goed bij een glas mousserende wijn of een lichte dessertwijn zoals een Muscat.

Recept afdrukken
No ratings yet

Romige Kipragout

Bereidingstijd2 uur 30 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Kip
Land van herkomst: Nederland
Porties: 4 personen
calorieën: 450kcal
Auteur: Albert Heijn / Allerhande

Ingrediënten

  • 1 hele scharrelkip
  • 2 laurierblaadjes
  • 2 kruidnagels
  • 2 kippenbouillontabletten
  • 125 g boter
  • 100 g bloem
  • 250 g champignons in dunne plakjes
  • 15 g peterselie fijngesneden
  • 3 bosuitjes fijngesneden
  • Zout en peper naar smaak

Instructies

  • Doe 2 liter water in een grote soeppan en voeg hierin de kip, laurierblaadjes, kruidnagels en de kippenbouillontabletten toe.
  • Breng het geheel zachtjes aan de kook en laat de kip op laag vuur anderhalf à twee uur trekken.
  • Laat de bouillon afkoelen en schep het vet eraf.
  • Haal de kip uit de pan, ontvel en ontbeen deze, en snijd het vlees in kleine stukjes.
  • Verwarm de bouillon opnieuw.
  • Smelt 100 g boter in een steelpan met dikke bodem en roer beetje voor beetje de bloem erdoor tot er een stevige massa ontstaat.
  • Voeg al roerend scheutje voor scheutje de bouillon toe tot een dikke saus ontstaat.
  • Smelt in een koekenpan de rest van de boter en fruit hierin de champignons.
  • Voeg de champignons, het kippenvlees en de peterselie toe aan de saus.
  • Laat even doorwarmen en breng op smaak met zout en peper.

Notities

Wijnadvies:

Deze romige kipragout past goed bij een lichte witte wijn zoals een Chardonnay. De frisse tonen van de wijn vullen de romigheid van de ragout aan en zorgen voor een gebalanceerde smaak.

Nutrition

Calories: 450kcal | koolhydraten: 25g | Protein: 30g | Vet: 25g | Zout: 2.5mg | Sugar: 3g

Recept afdrukken
No ratings yet

Romige Kalfslapjes met Walnoot Sinaasappelsaus

Bereidingstijd1 uur 10 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Kalfsvlees, Noten
Land van herkomst: Nederland
Porties: 4 personen
calorieën: 600kcal
Auteur: Albert Heijn / Allerhande

Ingrediënten

  • 500 g magere kalfslappen op kamertemperatuur
  • 1 sinaasappel
  • 25 g boter
  • 2 teentjes knoflook fijngesneden
  • 150 g walnoten
  • 125 ml slagroom
  • 100 ml witte wijn
  • 30 g verse peterselie fijngeknipt

Instructies

  • Snijd de kalfslappen in blokjes.
  • Boen de sinaasappel schoon, rasp de schil, en pers het sap uit.
  • Verhit boter in een braadpan en braad het vlees rondom aan.
  • Voeg de fijngesneden knoflook toe aan het vlees en bak mee.
  • Voeg de sinaasappelrasp en sinaasappelsap toe aan het vlees en breng aan de kook.
  • Draai het vuur laag, dek af en laat het vlees ca.
  • 40 minuten stoven.
  • Rooster intussen de walnoten kort in een droge koekenpan met antiaanbaklaag.
  • Breng de helft van de walnoten in een steelpan met dikke bodem samen met de slagroom en witte wijn aan de kook.
  • Zet het vuur laag, plaats de pan op een vlamverdeler en laat de saus 30 minuten trekken.
  • Verkruimel de andere helft van de walnoten.
  • Pureer het walnoot-roommengsel met een staafmixer (voeg eventueel wat stoofvocht van de kalfslappen toe).
  • Schenk de roomsaus in de braadpan met het vlees en laat nog 10 minuten onafgedekt sudderen.
  • Breng het gerecht op smaak met zout en peper en verdeel het over vier borden.
  • Strooi verse peterselie en de achtergehouden walnoten eroverheen.

Notities

Wijnadvies:

De romige textuur en rijke smaak van dit gerecht passen goed bij een volle witte wijn zoals een Chardonnay of een Viognier. Als je liever rood drinkt, probeer dan een zachte Merlot of een Pinot Noir.

Nutrition

Calories: 600kcal | koolhydraten: 12g | Protein: 28g | Vet: 45g | Sugar: 3g

Recept afdrukken
No ratings yet

Krokante Sliptong met Gember-Bietensaus

Bereidingstijd1 uur 30 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Vis
Land van herkomst: Nederland
Dieët: Tarwevrij
Porties: 4 personen
calorieën: 650kcal
Auteur: Albert Heijn / Allerhande

Ingrediënten

  • 1 venkel
  • 1 kleine winterpeen
  • 12 peultjes
  • 4 grote uien
  • 6 sliptongetjes of 6 scholfilets
  • 2 teentjes knoflook geperst
  • 1 gekookte biet bak à 500 g
  • 75-100 ml witte-wijnazijn
  • 5 cm verse gemberwortel
  • 150 g suiker
  • 1 eetlepel maïzena
  • 75 g bloem
  • 2 eiwitten
  • 250 g zelfrijzend bakmeel
  • 1 flesje pilsener bier 300 ml
  • 125 g taugé
  • Olie om te frituren
  • 3 eetlepels zonnebloemolie

Instructies

  • Maak de venkel, wortel en peultjes schoon en snijd ze in luciferdunne reepjes.
  • Pel de uien, halveer er één en snijd de andere drie in dunne ringen.
  • Snijd de halve ui ook in dunne reepjes.
  • Snijd de sliptongfilets los met een fileermes of halveer de scholfilets in de lengte.
  • Wrijf de vis in met zout en knoflook.
  • Snijd de gekookte biet in stukjes.
  • Pureer de biet samen met de witte-wijnazijn in een keukenmachine tot een gladde saus.
  • Schil en hak of rasp de verse gember zeer fijn.
  • Verwarm de suiker in een steelpan met dikke bodem op laag vuur tot deze gesmolten is.
  • Voeg de fijngesneden gember toe en laat de saus licht kleuren.
  • Roer de bietenpuree door de saus en laat het geheel 10 minuten zachtjes koken tot de suiker opnieuw is opgelost.
  • Verdun eventueel met een scheutje azijn of water.
  • Wrijf de saus door een fijne zeef boven een andere pan.
  • Roer de maïzena opgelost in wat water door de saus en verwarm nog even tot de saus lichtgebonden is.
  • Breng op smaak met zout.
  • Verwarm de oven voor op 125 °C.
  • Verhit de frituurolie tot 180 °C.
  • Rol de uienringen door de bloem en frituur ze in porties gedurende 2 minuten.
  • Schud overtollige bloem af en leg de gefrituurde uienringen op een met keukenpapier beklede bakplaat.
  • Laat ze ca.
  • 10 minuten in de oven drogen zodat ze krokant blijven.
  • Klop de eiwitten stijf in een vetvrije kom met een handmixer.
  • Klop in een andere kom het zelfrijzend bakmeel met het bier tot een glad beslag dat van een lepel loopt.
  • Spatel voorzichtig de stijfgeklopte eiwitten door het beslag.
  • Wentel de visfilets door bloem, haal ze door het beslag en frituur ze met 4 tegelijk goudbruin in 3-4 minuten.
  • Houd warm in de oven.
  • Verhit in een wok de zonnebloemolie en fruit de uireepjes glazig.
  • Voeg de venkel, wortel en peultjes toe en roerbak 2-3 minuten.
  • Voeg als laatste de taugé toe en bak nog 1 minuut mee.
  • Verdeel de groentemix over vier warme borden, leg de visfilets erop en schep de bieten-gembersaus eromheen.
  • Garneer met de gefrituurde uiringen.

Notities

Wijnadvies:

Een frisse witte wijn zoals een Sauvignon Blanc past goed bij dit gerecht, omdat het de smaken van de vis en de gember-bietensaus versterkt.

Nutrition

Calories: 650kcal | koolhydraten: 75g | Protein: 25g | Vet: 25g