Recept afdrukken
No ratings yet

Verfrissende Koude Komkommersoep

Bereidingstijd18 minuten
Recept categorieën: Soep, Voorgerechten
Land van herkomst: Internationaal
Porties: 4
calorieën: 150kcal
Auteur: ChatGTP

Ingrediënten

  • 500 milliliter yoghurt
  • 1 eetlepel olijfolie
  • Citroensap naar smaak
  • 3 grote komkommers ongeveer 650 gram elk, gekoeld
  • 2 eetlepels mierikswortelroom uit een potje, naar smaak
  • 1 handvol verse blaadjes dille grof gehakt, plus enkele takjes voor garnering

Instructies

  • Schil de komkommers en snijd 2 komkommers overlangs in kwarten.
  • Verwijder de zaadjes en hak het vruchtvlees in blokjes.
  • Leg ze in een grote kom en zet apart.
  • Snijd de resterende komkommer met een dunschiller in lange, dunne linten.
  • Als de linten te lang zijn, snijd ze dan doormidden.
  • Meng ze in een andere kom met citroensap, olijfolie, gehakte dille en peper en zout.
  • Dek af met plasticfolie en zet in de koelkast.
  • Doe de helft van de yoghurt, een snufje zout en peper, en de helft van de blokjes komkommer in een blender en pureer tot een gladde puree.
  • Wrijf de puree door een fijne zeef met behulp van de bolle kant van een soeplepel.
  • Gooi de pulp weg.
  • Herhaal dit met de resterende blokjes komkommer en yoghurt.
  • Breng de komkommerpuree op smaak en voeg indien gewenst mierikswortelroom of extra citroensap toe.
  • Dek af met plasticfolie en zet in de koelkast tot gebruik.
  • Serveer de koude soep in gekoelde kommen en garneer met komkommerlinten en takjes dille.

Notities

Serveer met een knapperig stukje brood of een frisse salade voor een lichte en verfrissende maaltijd.

Wijnadvies:

Een droge witte wijn zoals een Sauvignon Blanc of een Verdejo vormt een goede combinatie met de verfrissende smaak van de komkommersoep.

Nutrition

Calories: 150kcal | koolhydraten: 15g | Protein: 8g | Vet: 6g | Zout: 0.5mg | Sugar: 10g

Recept afdrukken
No ratings yet

Krokante Sliptong met Gember-Bietensaus

Bereidingstijd1 uur 30 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Vis
Land van herkomst: Nederland
Dieët: Tarwevrij
Porties: 4 personen
calorieën: 650kcal
Auteur: Albert Heijn / Allerhande

Ingrediënten

  • 1 venkel
  • 1 kleine winterpeen
  • 12 peultjes
  • 4 grote uien
  • 6 sliptongetjes of 6 scholfilets
  • 2 teentjes knoflook geperst
  • 1 gekookte biet bak à 500 g
  • 75-100 ml witte-wijnazijn
  • 5 cm verse gemberwortel
  • 150 g suiker
  • 1 eetlepel maïzena
  • 75 g bloem
  • 2 eiwitten
  • 250 g zelfrijzend bakmeel
  • 1 flesje pilsener bier 300 ml
  • 125 g taugé
  • Olie om te frituren
  • 3 eetlepels zonnebloemolie

Instructies

  • Maak de venkel, wortel en peultjes schoon en snijd ze in luciferdunne reepjes.
  • Pel de uien, halveer er één en snijd de andere drie in dunne ringen.
  • Snijd de halve ui ook in dunne reepjes.
  • Snijd de sliptongfilets los met een fileermes of halveer de scholfilets in de lengte.
  • Wrijf de vis in met zout en knoflook.
  • Snijd de gekookte biet in stukjes.
  • Pureer de biet samen met de witte-wijnazijn in een keukenmachine tot een gladde saus.
  • Schil en hak of rasp de verse gember zeer fijn.
  • Verwarm de suiker in een steelpan met dikke bodem op laag vuur tot deze gesmolten is.
  • Voeg de fijngesneden gember toe en laat de saus licht kleuren.
  • Roer de bietenpuree door de saus en laat het geheel 10 minuten zachtjes koken tot de suiker opnieuw is opgelost.
  • Verdun eventueel met een scheutje azijn of water.
  • Wrijf de saus door een fijne zeef boven een andere pan.
  • Roer de maïzena opgelost in wat water door de saus en verwarm nog even tot de saus lichtgebonden is.
  • Breng op smaak met zout.
  • Verwarm de oven voor op 125 °C.
  • Verhit de frituurolie tot 180 °C.
  • Rol de uienringen door de bloem en frituur ze in porties gedurende 2 minuten.
  • Schud overtollige bloem af en leg de gefrituurde uienringen op een met keukenpapier beklede bakplaat.
  • Laat ze ca.
  • 10 minuten in de oven drogen zodat ze krokant blijven.
  • Klop de eiwitten stijf in een vetvrije kom met een handmixer.
  • Klop in een andere kom het zelfrijzend bakmeel met het bier tot een glad beslag dat van een lepel loopt.
  • Spatel voorzichtig de stijfgeklopte eiwitten door het beslag.
  • Wentel de visfilets door bloem, haal ze door het beslag en frituur ze met 4 tegelijk goudbruin in 3-4 minuten.
  • Houd warm in de oven.
  • Verhit in een wok de zonnebloemolie en fruit de uireepjes glazig.
  • Voeg de venkel, wortel en peultjes toe en roerbak 2-3 minuten.
  • Voeg als laatste de taugé toe en bak nog 1 minuut mee.
  • Verdeel de groentemix over vier warme borden, leg de visfilets erop en schep de bieten-gembersaus eromheen.
  • Garneer met de gefrituurde uiringen.

Notities

Wijnadvies:

Een frisse witte wijn zoals een Sauvignon Blanc past goed bij dit gerecht, omdat het de smaken van de vis en de gember-bietensaus versterkt.

Nutrition

Calories: 650kcal | koolhydraten: 75g | Protein: 25g | Vet: 25g

Recept afdrukken
No ratings yet

Zuringsoep van B. von Fisenne

een ouderwetse soep/ Uit het boekje van Tesselschade - Arbeid Adelt uit 1958
Recept categorieën: Soep
Porties: 4 personen
Auteur: Cor Kevenaar

Equipment

Instructies

  • Laat de zuring even slinken en gooi het eerste kooknat weg.
  • Dan weer met flink water opzetten.
  • Een sausje maken van boter en bloem om de zuringsoep te binden.
  • Alles door een fijne zeef wrijven.
  • Men kan er nog wat bruine jus aan toevoegen.
  • Op smaak brengen met zout en peper.

Recept afdrukken
No ratings yet

Kip met koekkruiden, rijst en spruitjes

Recept categorieën: Gevogelte, Groenten, Hoofdgerechten, Kip, Rijst
Land van herkomst: Nederland
Porties: 4 personen
Auteur: Nienke Jagersma

Ingrediënten

  • 4 kippenbouten
  • eetlepel(s) koekkruiden
  • chilipeper
  • 2 eetlepel(s) olijfolie
  • 65 g roomboter
  • 1 ui gesnipperd
  • 300 g witte rijst
  • 3 tabletten kippenbouillon
  • 3 eetlepel(s) walnoten gepelde fijngehakt
  • 3 eetlepel(s) walnotenolie
  • 2 zakjes spruiten geschoond
  • nootmuskaat
  • 4 verse vijgen
  • 5 eetlepel(s) balsamicoazijn

Instructies

  • Snijd de kippenbouten tussen poot en karbonade in 2 stukken.
  • Schuif het vel van de kip opzij en bestrooi het vlees met koekkruiden, chilipoeder en zout.
  • Schuif het vel weer terug.
  • Verhit de olijfolie in een braadpan en braad de stukken kip rondom bruin.
  • Voeg een beker water toe, zet het vuur laag en braad de kip afgedekt ca. 15 minuten.
  • Verwarm de oven voor op 180 °C.
  • Verhit 25 g boter in een pan en fruit de ui zachtjes 2 minuten.
  • Roer de rijst, 1 bouillontablet en 550 ml water erdoor en kook de rijst op een laag vuur zachtjes gaar.
  • Roer de walnoten en de walnotenolie erdoor en laat de rijst afgedekt nagaren.
  • Kook de spruitjes in een laagje water met 15 gr boter en 2 bouillontabletten in ca. 15-20 minuten beetgaar.
  • Verwarm 25 g boter in een pan en smoor de spruitjes met wat nootmuskaat in ca. 5 minuten gaar.
  • Snijd de vijgen in plakjes, houd 4 mooie plakjes apart voor de garnering.
  • Leg de kip in een braadslede en laat de kip in de oven in nog ca. 20 minuten gaar worden.
  • Roer de aanbaksels in de braadpan los.
  • Voeg de balsamicoazijn en vijgen toe en kook ze 5 minuten.
  • Wrijf de saus door een zeef.
  • Klop de saus met de staafmixer glad en breng op smaak met zout en peper.
  • Houd een paar spruitjes apart en pureer de rest met de staafmixer.
  • Schep, eventueel met behulp van een serveerring, een bergje rijst en bergje spruitjes op vier borden.
  • Leg de stukken kip ernaast en lepel de vijgensaus erover.
  • Garneer met de achtergehouden spruitjes en plakjes vijg.
  • Serveer de rest er apart bij.

Notities

Topkok winnend recept aflevering 4, 2006.
Van deze aflevering is Nienke Jagersma
de winnaar. Haar gerecht is lekker winters.
Opvallend van smaak zijn de kip met koekkruiden en chilipoeder en de mooie volle saus van verse vijgen met balsamicoazijn.

Recept afdrukken
No ratings yet

Ganzenleverpuree Royale

Royale de puree de foie gras
Voorbereidingstijd10 minuten
Bereidingstijd45 minuten
Recept categorieën: Ei, Gevogelte
Land van herkomst: Frankrijk
Porties: 4 personen
calorieën: 120kcal
Auteur: ChatGTP

Ingrediënten

Instructies

  • Passeer de ganzenlever door een fijne zeef.
  • Voeg de bechamelsaus toe aan de gepasseerde ganzenlever.
  • Klop de eieren los en voeg deze toe aan het mengsel.
  • Giet het mengsel in de beboterde vormpjes en pocheer dit au bain marie tot de compositie gestold is, dit vergt 40 à 45 minuten.
  • Laat buiten de bain marie afkoelen alvorens te storten.

Notities

Wijnadvies:

Een droge, mousserende witte wijn zoals een Champagne past goed bij dit voorgerecht. De verfijnde bubbels en frisse zuren van de wijn zullen mooi samengaan met de rijke smaak van de ganzenleverpuree royale.

Nutrition

Calories: 120kcal | koolhydraten: 1g | Protein: 8g | Vet: 10g | Zout: 0.5mg