Recept afdrukken
No ratings yet

Gebakken Zeetong met Witbier Sabayon

Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Vis
Land van herkomst: België
Porties: 4
calorieën: 720kcal
Auteur: ChatGTP

Ingrediënten

  • 600 g zeetongfilet
  • Zout
  • Versgemalen peper
  • 2 el bloem
  • 5 el olijfolie
  • 20 cl witbier bijvoorbeeld Keizerskroon
  • 200 g tagliolini
  • 3 eidooiers
  • 100 g roomboter
  • 250 g verse groenten worteltjes, broccoli, peultjes, asperges
  • 2 limoenen

Instructies

  • Was en schil de groenten en blancheer ze beetgaar.
  • Zet opzij.
  • Bestrooi de zeetongfilets met zout en peper en wentel ze door de bloem.
  • Verhit in een pan 4 el olijfolie en 25 g roomboter.
  • Bak de zeetongfilets aan beide zijden lichtbruin, haal ze uit de pan en houd ze warm.
  • Kook de tagliolini al dente in gezouten water met 1 el olijfolie.
  • Klop in een au bain-marie pan de eidooiers samen met het witbier en een snufje zout tot de saus goed warm en schuimig is.
  • Klop er geleidelijk 25 g roomboter door tot de boter goed is opgenomen.
  • Schep de tagliolini op voorverwarmde borden, leg hierop de geblancheerde groenten en de gebakken zeetong.
  • Schep de witbier sabayon eromheen en garneer met partjes limoen.

Notities

Wijnadvies:

Bij dit gerecht past een droge witte wijn zoals een Chardonnay of een Sauvignon Blanc. Hun frisse en fruitige tonen complementeren de delicate smaak van de zeetong en de romige witbier sabayon.

Nutrition

Calories: 720kcal | koolhydraten: 34g | Protein: 41g | Vet: 45g | Zout: 1.2mg | Sugar: 1g

Recept afdrukken
No ratings yet

Verfijnde Bearnaise Saus

Voorbereidingstijd10 minuten
Bereidingstijd10 minuten
Recept categorieën: Bijgerecht, Saus
Land van herkomst: Frankrijk
Feestdagen etc: Kerst
Porties: 4 personen
calorieën: 213kcal
Auteur: Auteur onbekend

Ingrediënten

  • 1 dl azijn
  • 1 sjalotje fijngehakt
  • ½ teentje knoflook
  • 2 eetlepels groene kruiden kervel en dragon of 2 theelepels gedroogde kruiden
  • 2 eidooiers
  • 75 g boter
  • Zout
  • Peper
  • Citroensap optioneel
  • 2 takjes verse dragon

Instructies

  • Verhit de azijn, sjalotje, knoflook en kruiden op zacht vuur tot het mengsel is ingekookt tot de helft.
  • Zeef het mengsel om de vaste stukjes te verwijderen.
  • Klop de eidooiers los met een beetje warm water.
  • Meng de eidooiers met het azijnmengsel en verwarm dit au bain-marie.
  • Voeg de boter toe in kleine vlokjes terwijl je continu klopt met een garde, totdat de saus begint te binden.
  • Zorg ervoor dat het niet kookt.
  • Breng de saus op smaak met zout, peper en eventueel wat citroensap.
  • Voeg tot slot heel fijngesnipperde blaadjes dragon toe.
  • Houd de saus warm au bain-marie.

Notities

Wijnadvies:

Deze verfijnde Bearnaise saus past uitstekend bij gegrild vlees of vis. Serveer het met een lichte witte wijn zoals een Chardonnay of een frisse Sauvignon Blanc voor een perfecte combinatie van smaken.

Nutrition

Calories: 213kcal | koolhydraten: 1.5g | Protein: 2.6g | Vet: 22.3g | Zout: 0.9mg | Sugar: 0.3g

Recept afdrukken
No ratings yet

Romige Pochée Royale

Voorbereidingstijd5 minuten
Bereidingstijd45 minuten
Recept categorieën: Dessert, Ei
Land van herkomst: Frankrijk
Porties: 4 personen
calorieën: 150kcal
Auteur: ChatGTP

Ingrediënten

  • 1 dl slagroom
  • 2 eieren
  • Nootmuskaat
  • Zout

Instructies

  • Klop het ei en de dooiers los in een kom.
  • Voeg de slagroom toe en meng goed.
  • Breng op smaak met zout en nootmuskaat.
  • Giet de compositie in de beboterde vormpjes.
  • Laat de vormpjes au bain-marie pocheren tot het gestold is, dit vergt 40 à 45 minuten.
  • Laat de royale buiten de bain-marie afkoelen.
  • Stort de royale uit de vormpjes als het is afgekoeld.

Notities

Wijnadvies:

Een zoete dessertwijn zoals een Sauternes of een Riesling Auslese past goed bij dit romige dessert. Hun rijke, fruitige aroma's zullen mooi samengaan met de zachte smaken van de pochée royale.

Nutrition

Calories: 150kcal | koolhydraten: 2g | Protein: 5g | Vet: 14g | Zout: 0.5mg | Sugar: 1g

Recept afdrukken
No ratings yet

Gevogelte Royale

Royale de volaille
Voorbereidingstijd10 minuten
Bereidingstijd44 minuten
Recept categorieën: Kip, Voorgerechten
Land van herkomst: Frankrijk
Dieët: Glutenvrij
Porties: 4 personen
calorieën: 120kcal
Auteur: ChatGTP

Ingrediënten

Instructies

  • Stamp de kipfilet met de slagroom fijn in een vijzel.
  • Voeg de béchamelsaus toe en de losgeklopte eieren.
  • Breng op smaak met zout, peper en wat nootmuskaat.
  • Passeer de compositie door een zeef.
  • Giet het mengsel in de beboterde vormpjes en pocheer dit au bain-marie tot de compositie gestold is, dit vergt 40 à 45 minuten.
  • Laat buiten de bain-marie afkoelen alvorens te storten.

Notities

Wijnadvies:

Een lichte, droge witte wijn zoals een Chardonnay past goed bij dit voorgerecht. De frisse, fruitige tonen van de wijn zullen mooi contrasteren met de romige textuur van de gevogelte royale.

Nutrition

Calories: 120kcal | koolhydraten: 2g | Protein: 8g | Vet: 9g | Zout: 0.8mg | Sugar: 1g

Recept afdrukken
No ratings yet

Truffel Royale

Voorbereidingstijd9 minuten
Bereidingstijd45 minuten
Recept categorieën: Groenten, Voorgerechten
Land van herkomst: Frankrijk
Porties: 4 personen
calorieën: 100kcal
Auteur: ChatGTP

Ingrediënten

  • 50 g truffel
  • 2 eieren
  • 1 el demiglace saus

Instructies

  • Stamp de truffel in een vijzel fijn samen met de demiglace saus.
  • Klop de eierdooiers los en voeg ze toe aan de truffel-demi-glace mengsel.
  • Passeer de compositie door een zeef.
  • Giet het mengsel in de beboterde vormpjes en pocheer dit au bain-marie tot de compositie gestold is, dit vergt 40 à 45 minuten.
  • Laat buiten de bain-marie afkoelen alvorens te storten.

Notities

Wijnadvies:

Een droge, mousserende witte wijn zoals een Champagne of een Crémant past goed bij dit voorgerecht. De verfijnde bubbels en frisse zuren van de wijn zullen de intense smaak van de truffel complementeren.

Nutrition

Calories: 100kcal | koolhydraten: 1g | Protein: 6g | Vet: 8g | Zout: 0.5mg

Recept afdrukken
No ratings yet

Tomaten Royale

Voorbereidingstijd4 minuten
Bereidingstijd45 minuten
Recept categorieën: Groenten, Voorgerechten
Porties: 4 personen
calorieën: 80kcal
Auteur: ChatGTP

Ingrediënten

Instructies

  • Voeg de bouillon en de losgeklopte eieren toe aan de tomatenpuree.
  • Breng op smaak met zout en een snufje poedersuiker.
  • Giet het mengsel in de beboterde vormpjes en pocheer dit au bain-marie tot de compositie gestold is, dit vergt 40 à 45 minuten.
  • Laat buiten de bain-marie afkoelen alvorens te storten.

Notities

Wijnadvies:

Een lichte, droge witte wijn zoals een Sauvignon Blanc past goed bij dit voorgerecht. De frisse, fruitige tonen van de wijn zullen mooi samengaan met de subtiele smaak van de tomaten royale.

Nutrition

Calories: 80kcal | koolhydraten: 4g | Protein: 6g | Vet: 4g | Zout: 1mg | Sugar: 1g

Recept afdrukken
No ratings yet

Erwtenpuree Royale

Royale de puree de pois frais
Voorbereidingstijd15 minuten
Bereidingstijd45 minuten
Recept categorieën: Groenten, Voorgerechten
Land van herkomst: Frankrijk
Porties: 4 personen
calorieën: 90kcal
Auteur: ChatGTP

Ingrediënten

  • 60 g verse erwten
  • 2 el bouillon
  • 2 eieren
  • Poedersuiker
  • Spinaziebladeren voor de kleur
  • Zout

Instructies

  • Kook de verse erwten gaar en maak er vervolgens puree van.
  • Voeg voor de kleur een handvol spinaziebladeren toe aan de puree en pureer het geheel opnieuw.
  • Voeg wat zout en een snufje poedersuiker toe aan de erwten-spinaziepuree.
  • Klop de eierdooiers los en voeg ze toe aan de puree.
  • Giet het mengsel in de beboterde vormpjes en pocheer dit au bain-marie tot de compositie gestold is, dit vergt 40 à 45 minuten.
  • Laat buiten de bain-marie afkoelen alvorens te storten.

Notities

Wijnadvies:

Een lichte, fruitige witte wijn zoals een Pinot Grigio past goed bij dit voorgerecht. De verfrissende en fruitige tonen van de wijn zullen mooi samengaan met de zachte smaak van de erwtenpuree royale.

Nutrition

Calories: 90kcal | koolhydraten: 8g | Protein: 6g | Vet: 4g | Zout: 0.5mg | Sugar: 1g

Recept afdrukken
No ratings yet

Kastanjepuree Royale

Royale de puree de marrons
Voorbereidingstijd5 minuten
Bereidingstijd45 minuten
Recept categorieën: Groenten, Voorgerechten
Land van herkomst: Frankrijk
Porties: 4 personen
calorieën: 80kcal
Auteur: ChatGTP

Ingrediënten

  • 50 g kastanjepuree
  • 2 el bouillon
  • 2 eieren
  • Poedersuiker

Instructies

  • Voeg de bouillon toe aan de kastanjepuree samen met een snufje poedersuiker.
  • Klop de dooiers los en voeg ze toe aan het mengsel van kastanjepuree.
  • Giet het mengsel in de beboterde vormpjes en pocheer dit au bain-marie tot de compositie gestold is, dit vergt 40 à 45 minuten.
  • Laat buiten de bain-marie afkoelen alvorens te storten.

Notities

Wijnadvies:

Een volle, zoete witte wijn zoals een Sauternes past goed bij dit voorgerecht. De rijke, fruitige tonen van de wijn zullen mooi contrasteren met de subtiele smaak van de kastanjepuree royale.

Nutrition

Calories: 80kcal | koolhydraten: 6g | Protein: 5g | Vet: 4g | Zout: 0.5mg | Sugar: 1g

Recept afdrukken
No ratings yet

Ganzenleverpuree Royale

Royale de puree de foie gras
Voorbereidingstijd10 minuten
Bereidingstijd45 minuten
Recept categorieën: Ei, Gevogelte
Land van herkomst: Frankrijk
Porties: 4 personen
calorieën: 120kcal
Auteur: ChatGTP

Ingrediënten

Instructies

  • Passeer de ganzenlever door een fijne zeef.
  • Voeg de bechamelsaus toe aan de gepasseerde ganzenlever.
  • Klop de eieren los en voeg deze toe aan het mengsel.
  • Giet het mengsel in de beboterde vormpjes en pocheer dit au bain marie tot de compositie gestold is, dit vergt 40 à 45 minuten.
  • Laat buiten de bain marie afkoelen alvorens te storten.

Notities

Wijnadvies:

Een droge, mousserende witte wijn zoals een Champagne past goed bij dit voorgerecht. De verfijnde bubbels en frisse zuren van de wijn zullen mooi samengaan met de rijke smaak van de ganzenleverpuree royale.

Nutrition

Calories: 120kcal | koolhydraten: 1g | Protein: 8g | Vet: 10g | Zout: 0.5mg