Recept afdrukken
No ratings yet

Belgische Bierkaasfondue met Abdijkaas

Bereidingstijd20 minuten
Recept categorieën: Fondue, Hoofdgerechten, Kaas
Land van herkomst: België
Porties: 3
calorieën: 520kcal
Auteur: ChatGTP

Ingrediënten

  • 200 g abdijkaas bijv. Père Joseph
  • 300 g belegen kaas geraspt
  • 1 teentje knoflook
  • 2 eetlepels maïzena
  • 1 theelepel mosterd
  • 1 bosuitje
  • 1 fles witbier 33 cl

Instructies

  • Snijd de abdijkaas in piepkleine blokjes.
  • Zet het vuur laag.
  • Roer de beide kaassoorten in gedeelten met een houten lepel door het warme bier, tot alle kaas gesmolten is.
  • Roer het maïzenapapje door het kaasmengsel.
  • Roer het bosuitje door het kaasmengsel.
  • Laat het kaasmengsel nog 2-3 minuten zachtjes doorkoken tot de fondue goed gebonden is.
  • Breng de fondue op smaak met mosterd en peper.
  • Zet de kaasfonduepan op een rechaud op tafel.

Notities

Deze Belgische bierkaasfondue met abdijkaas is een heerlijk en gezellig gerecht voor een feestelijke avond. Serveer met diverse dipmogelijkheden zoals zuurdesembrood, witlof, wortel, prei, mosselen, garnalen, en ham. De rijke smaak van de kaas, gecombineerd met het aroma van het witbier, zorgt voor een onvergetelijke fondue-ervaring.

Nutrition

Calories: 520kcal | koolhydraten: 10g | Protein: 30g | Vet: 40g | Zout: 2mg | Sugar: 2g

Recept afdrukken
No ratings yet

Gorgonzolafondue met mascarpone

Bereidingstijd20 minuten
Recept categorieën: Fondue, Kaas
Land van herkomst: Italië
Dieët: Vegetarisch
Porties: 4 personen
Auteur: ChatGTP

Ingrediënten

  • 1 teentje knoflook
  • 300 ml droge witte wijn
  • 250 gram mascarpone kaas
  • 400 gram gorgonzola kaas
  • 2 eetlepels maïzena
  • ½ zakje basilicum 15 gram
  • Peper naar smaak

Instructies

  • Snijd het teentje knoflook doormidden en wrijf de binnenkant van de fonduepan ermee in.
  • Schenk de droge witte wijn in de pan en breng aan de kook.
  • Zet het vuur laag en laat de mascarpone oplossen in de warme wijn.
  • Verbrokkel de gorgonzola boven de pan en roer tot alle kaas gesmolten is.
  • Los de maïzena op in 2 eetlepels water, roer dit door het kaasmengsel en laat nog 2-3 minuten zachtjes doorkoken tot de fondue goed gebonden is.
  • Leg de basilicumblaadjes op elkaar en snijd ze in fijne reepjes.
  • Breng de fondue op smaak met peper en voeg de basilicum toe.
  • Zet de kaasfonduepan op het rechaud op tafel.

Notities

Dipmogelijkheden:

Blokjes Italiaans brood zoals ciabatta en focaccia
Soepstengels ('grissini')
Beetgaar gekookte ravioli of gnocchi
Beetgare groene aspergetips
Olijven
Partjes verse vijg
Partjes peer (met citroensap besprenkeld)

Wijnadvies:

Een droge witte wijn zoals Pinot Grigio of Sauvignon Blanc past uitstekend bij deze rijke kaasfondue.