Aardbeien met Zwarte Peper en Anijslikeur

Aardbeien met Zwarte Peper en Anijslikeur

Verwen jezelf met deze verrassende combinatie van aardbeien, zwarte peper en anijslikeur, afgewerkt met een romige slagroomdressing. Een uniek en verfrissend nagerecht.
Bereidingstijd1 uur 15 minuten
Recept categorieën: Dessert - Nagerecht, Fruit
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Zomer
Feestdagen etc: Kerst, Moederdag, Valentijnsdag
Servings: 4
Calories: 180kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 300 g aardbeien
  • ½ dl anijslikeur
  • ¼ theelepel Silvo Dille
  • dl slagroom
  • 1 eetlepel witte basterdsuiker
  • Silvo Zwarte peper naar smaak

Instructies

  • Was de aardbeien en verwijder de kroontjes.
  • Doe de aardbeien in een kom en maal er royaal zwarte peper overheen.
  • Schenk de anijslikeur over de aardbeien en laat dit ± 1 uur intrekken.
  • Klop de slagroom met de basterdsuiker stijf in een kom.
  • Roer de dille door de slagroom.
  • Schep de slagroom door de aardbeien en serveer.

Notities

Wijnadvies:
Een zoete mousserende wijn, zoals een Prosecco of Moscato d'Asti, past perfect bij dit lichte en aromatische nagerecht. De frisheid van de wijn komt goed samen met de aardbeien en anijslikeur.

Nutrition

Calories: 180kcal | koolhydraten: 14g | Protein: 2g | Vet: 14g | Zout: 0.1g | Sugar: 10g

Aardappeltortilla met Walnoten

Aardappeltortilla met Walnoten

Deze snelle aardappeltortilla met walnoten is een eenvoudig en smakelijk bijgerecht dat perfect is voor een feestelijke maaltijd of als hartige snack.
Bereidingstijd20 minuten
Recept categorieën: Bijgerecht, Tortilla
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Lente, Zomer
Feestdagen etc: Kerst, Pasen
Servings: 4
Calories: 350kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 2 eieren
  • 50 g boter of margarine
  • 50 g gepelde walnoten
  • 4 eetlepels koffieroom
  • 425 g aardappelplakjes of partjes 1 zakje
  • ½ theelepel Silvo Bieslook
  • ½ theelepel Silvo Peterselie
  • 1 theelepel Silvo Selderieblad
  • Silvo Cayennepeper naar smaak
  • Zeezout, naar smaak

Instructies

  • Verhit de boter in een grote koekenpan.
  • Bak de aardappelplakjes of -partjes in ca.
  • 10 minuten rondom bruin, terwijl je af en toe omschept.
  • Hak de walnoten grof.
  • Klop in een kom de eieren, koffieroom, zout, cayennepeper, bieslook, selderieblad en peterselie goed door elkaar.
  • Voeg de walnoten toe aan de aardappelen en meng dit door elkaar.
  • Giet het eimengsel over de aardappelen en zet de deksel op de pan.
  • Laat de tortilla in ca.
  • 8 minuten gaar w

Notities

Wijnadvies:
Een lichte, frisse witte wijn zoals een Verdejo of een Chardonnay past goed bij de hartige aardappeltortilla, waarbij de walnoten en kruiden in de tortilla goed worden aangevuld.

Nutrition

Calories: 350kcal | koolhydraten: 20g | Protein: 10g | Vet: 28g | Zout: 0.6g | Sugar: 1g

Sardines met Gezoete Vinaigrette van Rode Ui

Sardines met Gezoete Vinaigrette van Rode Ui

Krokant gebakken sardines geserveerd met een zoetzure vinaigrette van rode ui, rozijnen en pijnboompitten – een mediterraan feestje op je bord.
Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Hapjes, Vis
Land van herkomst: Mediterraan
Jaargetijde:: Zomer
Servings: 4
Calories: 380kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 2 el pijnboompitten
  • 1 kg verse sardines
  • Bloem om te paneren
  • Frituurolie
  • Zout
  • Peper
  • 4 el olijfolie
  • 2 rode uien fijngesneden
  • 2,5 dl rode wijnazijn
  • Snufje kaneelpoeder
  • 2 el rozijnen

Instructies

  • Rooster de pijnboompitten lichtbruin in een droge koekenpan en zet apart.
  • Maak de sardines schoon (of laat dit doen door de visboer).
  • Verwijder kop, graat en ingewanden en leg ze plat open.
  • Bestuif de sardines met bloem.
  • Verhit frituurolie in een pan en bak de sardines krokant in 3-4 minuten.
  • Bestrooi ze na het bakken met zout en peper en leg ze op keukenpapier om uit te lekken.
  • Verhit de olijfolie in een koekenpan en bak de rode uien tot ze glazig zijn.
  • Voeg de rode wijnazijn toe, breng op smaak met kaneelpoeder en peper, en laat 2 minuten zachtjes inkoken.
  • Roer de rozijnen door de vinaigrette.
  • Leg de sardines op een serveerschaal, bestrooi ze met de geroosterde pijnboompitten en schenk de vinaigrette van rode ui eroverheen.

Notities

Serveer met knapperig stokbrood of als onderdeel van een tapasplank. Heerlijk met een frisse salade erbij.
Wijnadvies:
Combineer met een frisse witte wijn zoals een Verdejo of een droge Albariño.

Nutrition

Calories: 380kcal | koolhydraten: 10g | Protein: 28g | Vet: 25g | Zout: 1.2g | Sugar: 5g

Gekruid Gehakt met Groene Pepersaus en Sperziebonen

Gekruid Gehakt met Groene Pepersaus en Sperziebonen

Geniet van heerlijke gekruide gehaktschijven omwikkeld met katenspek, geserveerd met een romige groene pepersaus en sperziebonen.
Bereidingstijd35 minuten
Recept categorieën: Groenten, Hoofdgerechten, Vlees
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Herfst, Winter
Servings: 4
Calories: 415kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 1 blik sperzieboontjes
  • 1 ei
  • 1 el boter
  • 1 el groene pepertjes glas of blik
  • 2 beschuiten
  • 2 grote uien
  • 2 tl mosterd
  • 4 plakjes katenspek
  • 50 gr boter
  • l slagroom
  • ¼ l bouillon van tablet
  • 400 gr gehakt half om half
  • Allesbinder of maizena
  • Nootmuskaat naar smaak
  • Peper naar smaak
  • Zout naar smaak

Instructies

  • Doe het gehakt in een kom.
  • Voeg het ei, peper, zout, fijngemaakte beschuiten, mosterd en 1/3 van de gesneden uien toe.
  • Vorm 8 platte schijven van het gehakt en omwikkel de randen met katenspek.
  • Zet het vast met cocktailprikkers indien nodig.
  • Verhit de boter in een braadpan en bak de gehaktschijven op matig vuur onder een half gesloten deksel in ca.
  • 10 minuten gaar en bruin.
  • Laat de sperzieboontjes goed uitlekken.
  • Haal de gehaktschijven uit de pan en houd ze warm.
  • Voeg de slagroom en bouillon toe aan de braadboter, roer goed door en voeg de groene peperkorrels toe.
  • Bind de saus met allesbinder of maizena en breng op smaak met peper en zout.
  • Fruit de rest van de uien in een el boter en roer de sperziebonen erdoor.
  • Voeg peper en nootmuskaat toe naar smaak.
  • Serveer de boontjes met de gehaktschijven en overgiet met de pepersaus.

Notities

Wijnadvies:
Een volle, droge rode wijn zoals een Cabernet Sauvignon of Merlot combineert goed met de hartige gehaktschijven en romige pepersaus.

Nutrition

Calories: 415kcal | koolhydraten: 12g | Protein: 25g | Vet: 29g | Zout: 2.1g | Sugar: 3g

Ravioli met Romige Gorgonzolasaus

Ravioli met Romige Gorgonzolasaus

Een verfijnd voorgerecht met zelfgemaakte ravioli en een romige gorgonzolasaus.
Bereidingstijd1 uur
Recept categorieën: Pasta, Voorgerechten
Land van herkomst: Italië
Jaargetijde:: Herfst, Winter
Dieët: Vegetarisch
Feestdagen etc: Kerst
Servings: 4
Calories: 610kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

  • Deegroller of pastamachine
  • Lepel
  • Uitsteekvorm (6 cm doorsnede)

Ingrediënten

Voor de pasta:

Voor de vulling:

  • 8 eetlepels fijngehakte peterselie
  • 300 g verse ricotta
  • 125 g Parmezaanse kaas geraspt
  • 1 eidooier
  • ¼ theelepel nootmuskaat

Voor de saus:

  • 125 g gorgonzola op kamertemperatuur, in blokjes
  • 2 dl slagroom
  • 150 g Parmezaanse kaas geraspt

Instructies

  • Kneed de bloem, eieren, olie, zout en peper tot een stevig deeg.
  • Voeg indien nodig extra olie toe.
  • Dek het deeg af en laat het 30 minuten rusten in de koelkast.
  • Meng de peterselie, ricotta, Parmezaanse kaas, eidooier en nootmuskaat tot een vulling.
  • Breng op smaak met zout en peper.
  • Verdeel het deeg in porties en rol uit met een pastamachine of deegroller.
  • Begin bij stand 1 en werk naar stand 6 of 7.
  • Bestrooi het werkvlak met bloem als het deeg plakkerig wordt.
  • Leg deegplakken op een bebloemd oppervlak.
  • Schep theelepels vulling met 8 cm tussenruimte op het deeg.
  • Bestrijk de randen rond de vulling met water en leg een tweede plak deeg erover.
  • Druk de randen goed aan en steek rondjes van 6 cm uit.
  • Breng een grote pan water met zout en een scheutje olie aan de kook.
  • Kook de ravioli 5-8 minuten beetgaar.
  • Verwarm voor de saus de gorgonzola en slagroom al roerend op laag vuur.
  • Voeg 6 eetlepels Parmezaanse kaas toe en breng op smaak met zout.
  • Verdeel de ravioli over de borden, schep wat saus erover en serveer de rest van de saus en Parmezaanse kaas apart.

Notities

Wijnadvies:
Schenk een geurige, zijdeachtige rode wijn zoals een Fleurie uit de Beaujolais.

Nutrition

Calories: 610kcal | koolhydraten: 43g | Protein: 22g | Vet: 39g | Zout: 2.1g | Sugar: 3g

Marokkaanse Beghrir – Luchtige Pannenkoekjes

Marokkaanse Beghrir - Luchtige Pannenkoekjes

Geniet van deze traditionele Marokkaanse beghrir, luchtige pannenkoekjes perfect voor ontbijt of brunch.
Bereidingstijd9 minuten
Recept categorieën: Brunch, Lunch, Pannenkoeken
Land van herkomst: Marokko
Jaargetijde:: Herfst, Lente, Winter, Zomer
Dieët: Vegetarisch
Servings: 4
Calories: 260kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

  • Anti-aanbak koekenpan
  • garde of mixer
  • theedoek

Ingrediënten

  • 350 g bloem
  • 150 g griesmeel
  • 7 g gist
  • 1 zakje bakpoeder
  • 2 theelepels zout
  • 700 ml water kan iets meer zijn
  • Mespuntje saffraan

Instructies

  • Meng de bloem, griesmeel, gist, bakpoeder, zout en saffraan in een grote kom.
  • Voeg het handwarme water toe en meng tot een glad pannenkoekenbeslag ontstaat.
  • Dek de kom af met een theedoek en laat het beslag 1 uur rijzen.
  • Verhit een kleine anti-aanbak koekenpan op laag vuur.
  • Giet een kleine hoeveelheid beslag in de pan (zonder boter of olie).
  • Laat de beghrir bakken tot er gaatjes verschijnen aan de bovenkant en hij volledig gaar is.
  • Keer niet om.
  • Leg de pannenkoekjes op een theedoek om af te koelen.
  • Besmeer met boter en honing of olijfolie.

Notities

Beghrir kan worden ingevroren in diepvrieszakjes zonder te besmeren.
Wijnadvies:
Bij deze Marokkaanse lekkernij past een glas muntthee uitstekend. Wijn is niet van toepassing.

Nutrition

Calories: 260kcal | koolhydraten: 48g | Protein: 6g | Vet: 4g | Zout: 1g | Sugar: 1g

Bavarois aux Café met Koffielikeur en Chocolade

Bavarois aux Café met Koffielikeur en Chocolade

inclusief opstijftijd2 uur
Recept categorieën: Dessert - Nagerecht
Land van herkomst: Frankrijk
Servings: 4
Calories: 220kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 dl koffie
  • 1,5 dl melk
  • 75 g suiker
  • 80 g eidooiers ongeveer 4 eidooiers
  • 50 g couverture chocolade
  • 1 eetlepel koffielikeur bijv. Marakesch
  • 6 g gelatine 3 blaadjes
  • 2,5 dl room

Voor de garnering:

  • Lobbig geklopte room
  • Cacaopoeder
  • 4 physalis

Instructies

Voor de bavarois:

  • Breng de melk en de helft van de suiker langzaam aan de kook.
  • Voeg de couverture chocolade toe en roer tot deze is opgelost.
  • Week de gelatineblaadjes in koud water.
  • Klop de eidooiers met de resterende suiker tot een romige, witte massa.
  • Giet de warme melk al roerend bij de eidooiers.
  • Doe het mengsel terug in de pan en verwarm voorzichtig tot net onder het kookpunt (ongeveer 80°C).
  • Roer de uitgeknepen gelatine door het warme mengsel tot deze volledig is opgelost.
  • Voeg de koffie en koffielikeur toe en meng goed.
  • Plaats de pan in een kom met ijswater en laat het mengsel afkoelen tot het dikker wordt.
  • Klop de room bijna stijf en spatel deze voorzichtig door het afgekoelde mengsel.
  • Schep de bavarois in kleine glaasjes en laat minimaal 1,5 uur opstijven in de koelkast.

Afwerking:

  • Klop de room lobbig en schep een laagje op de bavarois.
  • Garneer elk glaasje met een physalis en bestuif licht met cacaopoeder.

Notities

Wijnadvies:
Combineer met een dessertwijn zoals een Muscat of een glas espresso voor een perfecte afsluiting.

Nutrition

Calories: 220kcal | koolhydraten: 15g | Protein: 5g | Vet: 16g | Zout: 0g | Sugar: 12g

Zelfgemaakte Bastognekoeken

Zelfgemaakte Bastognekoeken

Heerlijke zelfgemaakte Bastognekoeken met een rijke smaak van kandijsuiker en koekkruiden.
(inclusief rusttijd)1 uur 30 minuten
Recept categorieën: Koek
Land van herkomst: België
Jaargetijde:: Herfst, Winter
Servings: 20 koekjes
Calories: 120kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 300 g zelfrijzend bakmeel
  • 175 g gezouten roomboter
  • 75 g kandijsuiker gemalen
  • 1 dl kandijstroop
  • 3 eierdooiers
  • 1 theelepel koekkruiden
  • Boter om in te vetten

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 175 °C en vet de bakplaat in met boter.
  • Doe het zelfrijzend bakmeel, roomboter, kandijstroop, eierdooiers en koekkruiden in een kom.
  • Meng alles goed tot een glad beslag.
  • Voeg de gemalen kandijsuiker toe en kneed het geheel tot een stevig deeg.
  • Dek de kom af met een theedoek en zet het deeg 1 uur in de koelkast om te rusten.
  • Maak van het deeg platte, rechthoekige hoopjes en leg ze op de ingevette bakplaat.
  • Bak de koekjes 20-25 minuten in de oven tot ze goudbruin zijn.
  • Laat de koekjes volledig afkoelen op een rooster voordat je ze serveert.

Notities

Wijnadvies:
Combineer met een kop warme chocolademelk of een glas dessertwijn zoals Sauternes.

Nutrition

Calories: 120kcal | koolhydraten: 125g | Protein: 2g | Vet: 6g | Zout: 0.2g | Sugar: 7g

Barbecue Sardines met Tomatensaus en Garnalen

Barbecue Sardines met Tomatensaus en Garnalen

Lekkere gegrilde sardines met een mediterrane tomatensaus en grijze garnalen.
Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Barbecue, Hapjes, Vis
Land van herkomst: Portugal
Jaargetijde:: Zomer
Feestdagen etc: Picknick
Servings: 4
Calories: 240kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 12 verse sardines
  • 1 dl droge witte wijn
  • 1 pak gezeefde tomaten met stukjes tomaat
  • 2 knoflookteentjes fijngesnipperd
  • 50 g grijze garnalen
  • Fijngesnipperde verse kruiden basilicum, peterselie, dragon,...
  • Olijfolie
  • 1 sjalot fijngesnipperd
  • Cayennepeper
  • Peper en zout

Instructies

  • Vraag je visboer om de sardines schoon te maken en te ontgraten.
  • Doe de fijngesnipperde sjalot en knoflook in een kom met een beetje olijfolie.
  • Stoof het mengsel 1 minuut in de microgolfoven op middelhoge kracht.
  • Voeg de witte wijn toe en verwarm nog 1 minuut.
  • Meng de gezeefde tomaten door het mengsel en zet dit 2 minuten in de microgolfoven.
  • Roer de grijze garnalen door de saus en verwarm nog enkele seconden in de microgolfoven.
  • Breng de saus op smaak met peper, zout en cayennepeper.
  • Borstel olijfolie over de sardines en grill ze op de barbecue of grill, ongeveer 2 minuten aan elke kant.
  • Strooi de verse kruiden over de saus en serveer met de sardines.
  • Voeg partjes citroen toe voor extra frisheid.

Notities

Wijnadvies:
Combineer met een frisse Portugese witte wijn zoals Vinho Verde.

Nutrition

Calories: 240kcal | koolhydraten: 4g | Protein: 25g | Vet: 12g | Zout: 1.1g | Sugar: 2g

Basisrecept voor Heerlijke Muffins

Basisrecept voor Heerlijke Muffins

Een eenvoudig basisrecept voor luchtige en zachte muffins.
Bereidingstijd30 minuten
Land van herkomst: America
Jaargetijde:: Herfst, Winter
Feestdagen etc: Verjaardag
Servings: 12 muffins
Calories: 200kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 180 g boter gesmolten
  • 180 g suiker
  • 2 eieren
  • 240 ml melk
  • 300 g meel
  • 2 theelepels bakpoeder
  • Zout

Instructies

  • Meng alle droge ingrediënten (meel, bakpoeder, suiker en zout) in een kom.
  • Klop in een aparte kom de natte ingrediënten (boter, eieren en melk) samen.
  • Voeg de natte ingrediënten toe aan de droge ingrediënten.
  • Meng het geheel goed door tot een glad beslag.
  • Verdeel het beslag over een ingevette muffinvorm of gebruik papieren vormpjes.
  • Bak de muffins 15-20 minuten in een voorverwarmde oven op 200°C.
  • Laat de muffins afkoelen voordat je ze serveert.

Notities

Serveertip:
Voeg 4 eetlepels cacaopoeder toe aan het beslag voor chocolademuffins.
Wijnadvies:
Geniet met een glas zoete dessertwijn zoals Moscato.

Nutrition

Calories: 200kcal | koolhydraten: 23g | Protein: 3g | Vet: 10g | Zout: 0.3g | Sugar: 11g