Uientaartjes met rodewijnjus
Servings: 4 personen
Calories:
Equipment
- 4 lage taartvormpjes Ø 15 cm
Ingrediënten
- 6 plakjes roomboterbladerdeeg diepvries,
- 6 grote uien
- 3 takjes tijm
- 4 eetlepels olijfolie
- 4 pruimen
- 2 dl droge rode wijn
- 2 theelepels vloeibare honing
- 200 g zachte geitenkaas bv. Bettinne Blanc,
- 6 kerstomaatjes
- 6 zwarte olijven zonder pit
- versgemalen zwarte peper
- zout
- 1 eetlepel boter of margarine om in te vetten,
- 1 eetlepel bloem om te bestuiven
Instructies
Voorbereiden:
- Plakjes bladerdeeg op aanrecht uitspreiden en in ca. 5 minuten laten ontdooien.
- Uien pellen en in ringen snijden.
- Boven kopje tijmblaadjes van takjes rissen.
- In hapjespan 2 eetlepels olie verhitten.
- Ui toevoegen en afgedekt in ca. 10 minuten zachtjes gaar smoren, regelmatig omscheppen. Intussen pruimen kleinsnijden.
- In pan pruimen met wijn en honing aan de kook brengen en afgedekt ca. 10 minuten zachtjes laten sudderen (= rodewijnjus).
- Korst van geitenkaas snijden.
- Kaas verkruimelen.
- Tomaatjes wassen en halveren.
- Olijven halveren.
- Helft van tijm door uien scheppen.
- Vormpjes invetten.
- Aanrecht bestuiven met bloem.
- 2 Bladerdeegplakjes halveren.
- Half plakje op heel plakje leggen en samen uitrollen tot ronde lap van ca. 18 cm doorsnede.
- 1 Vormpje ermee bekleden.
- Rand goed aandrukken, aan bovenkant teveel aan deeg naar binnen vouwen.
- Andere vormpjes op dezelfde wijze bekleden.
- Helft van geitenkaas over bodem verdelen.
- Bestrooien met peper.
- Uien op smaak brengen met zout en peper.
- Op geitenkaas scheppen.
- Rest van geitenkaas en tijm erover verdelen.
- Garneren met olijven en tomaatjes.
- Besprenkelen met rest van olie.
- Boven pan jus zeven.
Bereiden:
- Oven voorverwarmen op 200 °C of gasovenstand 4.
- In midden van oven "uientaartjes in ca. 20 minuten goudbruin en gaar bakken.
- Jus opnieuw zachtjes verwarmen.
- Uientaartjes uit vormpjes nemen en op vier borden zetten.
- Taartjes en borden besprenkelen met rodewijnjus.
- Serveren met gemengde sla.