Uientaartjes met rodewijnjus

Uientaartjes met rodewijnjus

Recept categorieën: Fruit, Hartige taart, Hoofdgerechten, Kaas
Dieët: Vegetarisch
Servings: personen
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Equipment

  • 4 lage taartvormpjes Ø 15 cm

Ingrediënten

  • 6 plakjes roomboterbladerdeeg diepvries,
  • 6 grote uien
  • 3 takjes tijm
  • 4 eetlepels olijfolie
  • 4 pruimen
  • 2 dl droge rode wijn
  • 2 theelepels vloeibare honing
  • 200 g zachte geitenkaas bv. Bettinne Blanc,
  • 6 kerstomaatjes
  • 6 zwarte olijven zonder pit
  • versgemalen zwarte peper
  • zout
  • 1 eetlepel boter of margarine om in te vetten,
  • 1 eetlepel bloem om te bestuiven

Instructies

Voorbereiden:

  • Plakjes bladerdeeg op aanrecht uitspreiden en in ca. 5 minuten laten ontdooien.
  • Uien pellen en in ringen snijden.
  • Boven kopje tijmblaadjes van takjes rissen.
  • In hapjespan 2 eetlepels olie verhitten.
  • Ui toevoegen en afgedekt in ca. 10 minuten zachtjes gaar smoren, regelmatig omscheppen. Intussen pruimen kleinsnijden.
  • In pan pruimen met wijn en honing aan de kook brengen en afgedekt ca. 10 minuten zachtjes laten sudderen (= rodewijnjus).
  • Korst van geitenkaas snijden.
  • Kaas verkruimelen.
  • Tomaatjes wassen en halveren.
  • Olijven halveren.
  • Helft van tijm door uien scheppen.
  • Vormpjes invetten.
  • Aanrecht bestuiven met bloem.
  • 2 Bladerdeegplakjes halveren.
  • Half plakje op heel plakje leggen en samen uitrollen tot ronde lap van ca. 18 cm doorsnede.
  • 1 Vormpje ermee bekleden.
  • Rand goed aandrukken, aan bovenkant teveel aan deeg naar binnen vouwen.
  • Andere vormpjes op dezelfde wijze bekleden.
  • Helft van geitenkaas over bodem verdelen.
  • Bestrooien met peper.
  • Uien op smaak brengen met zout en peper.
  • Op geitenkaas scheppen.
  • Rest van geitenkaas en tijm erover verdelen.
  • Garneren met olijven en tomaatjes.
  • Besprenkelen met rest van olie.
  • Boven pan jus zeven.

Bereiden:

  • Oven voorverwarmen op 200 °C of gasovenstand 4.
  • In midden van oven "uientaartjes in ca. 20 minuten goudbruin en gaar bakken.
  • Jus opnieuw zachtjes verwarmen.
  • Uientaartjes uit vormpjes nemen en op vier borden zetten.
  • Taartjes en borden besprenkelen met rodewijnjus.
  • Serveren met gemengde sla.

Miniquiches met shii-take

Miniquiches met shii-take

Allerhande 2002
Bereidingstijd25 minuten
Recept categorieën: Hartige taart, Voorgerechten
Land van herkomst: Frankrijk
Dieët: Vegetarisch
Servings: personen
Calories: 255kcal
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 6 plakjes bladerdeeg diepvries
  • 300 g shii-takes
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 12½ g bieslook verse
  • 25 g pijnboompitten
  • zout
  • peper versgemalen
  • 3 eieren
  • 125 ml slagroom
  • boter om in te vetten
  • 2 teentjes knoflook

Instructies

  • Deeg in ca. 5 minuten laten ontdooien.
  • Shii-takes schoonvegen en in plakjes snijden.
  • Knoflook pellen en fijn snipperen.
  • In koekenpan olie verhitten, shiitakes en knoflook ca.2min al omscheppend bakken.
  • Pan van vuur nemen.
  • Bieslook erboven fijn knippen, pijnboompitten toevoegen.
  • Paddestoelmengsel op smaak brengen met zout en peper.
  • In kom eieren loskloppen met slagroom, zout en peper.
  • Oven voorverwarmen op 200 ºC.
  • (In magnetron) boter smelten.
  • Zes vormpjes dun invetten en elk met plakje deeg bekleden.
  • Overhangend deeg langs rand afsnijden.
  • Paddestoelmengsel over vormpjes verdelen.
  • Eimengsel voorzichtig over vulling in vormpjes schenken, tot net onder de rand.
  • Miniquiches ca. 30 minuten in midden van oven gaar en goudbruin bakken.
  • Quiches uit oven nemen en warm serveren.

Nutrition

Calories: 255kcal | koolhydraten: 18g | Protein: 9g | Vet: 17g