Gerookte Zalmfilet met Droge Pekel en Citroenpeper

Gerookte Zalmfilet met Droge Pekel en Citroenpeper

Deze zelfgemaakte gerookte zalmfilet met een droge pekel van citroenpeper, tijm en rozemarijn is een delicaat en smaakvol gerecht, perfect voor een feestelijke gelegenheid.
(exclusief rusttijd)2 uur 30 minuten
Recept categorieën: Vis, Voorgerechten, Zeevruchten
Land van herkomst: Internationaal
Jaargetijde:: Lente, Zomer
Feestdagen etc: Picknick
Servings: 4 personen
Calories: 360kcal
Author: Auteur onbekend

Equipment

  • Luchtdichte container
  • rookoven

Ingrediënten

  • 1 kg verse zalmfilet
  • 100 g bruine suiker
  • 250 g zeezout
  • 50 g citroenpeper
  • Zeste van 2 citroenen
  • 2 eetlepels gedroogde basilicum en/of dille
  • Water
  • Jenever
  • Takjes tijm
  • Rozemarijn

Instructies

  • Meng de suiker, zout, citroenpeper, citroenzeste, en basilicum om een droog pekelmengsel te maken.
  • Strooi de helft van het mengsel op de bodem van een luchtdichte container.
  • Leg de zalmfilet erop en bedek met de rest van het pekelmengsel.
  • Sluit de container en laat 2 uur in de koelkast rusten.
  • Spoel de zalm af en dep droog.
  • Laat de zalm vervolgens goed drogen in de koelkast.
  • Bereid de rookoven voor.
  • Voeg een mengsel van water en jenever toe aan de waterbak, samen met takjes tijm en rozemarijn.
  • Rook de zalm 2 uur op ongeveer 40°C en verhoog de temperatuur naar 50°C voor de laatste 15 minuten.
  • Serveer de gerookte zalm met een frisse salade en een sinaasappelsaus.
  • De zalm smaakt zowel warm als koud heerlijk.

Notities

Wijnadvies
Serveer de gerookte zalm met een frisse witte wijn zoals een Sauvignon Blanc of een lichte Chardonnay, die de gerookte en citrusachtige smaken aanvult.

Nutrition

Calories: 360kcal | koolhydraten: 5g | Protein: 30g | Vet: 25g | Zout: 1.8g | Sugar: 2g