Luchtige spinaziesoufflé

Luchtige spinaziesoufflé

Een klassieke spinaziesoufflé met romige kaas en een luchtige textuur, ideaal voor een lichte maaltijd of een elegante brunch.
Bereidingstijd30 minuten
Land van herkomst: Internationaal
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 6 personen
Calories: 210kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 2 kg spinazie vers of diepvries
  • 5 eieren
  • 1 dl room
  • 50 g geraspte gruyère
  • 25 g boter
  • ½ citroen
  • 2 snufjes muskaatnoot
  • 150 g gekookte ham in kleine stukjes
  • Zout en peper naar smaak

Instructies

  • Verwijder dikke nerven en fletse bladeren van de spinazie.
  • Was de spinazie grondig in meerdere keren vers water.
  • Doe de spinazie, zonder uit te lekken, in een grote pot op hoog vuur.
  • Laat de spinazie 5 minuten slinken, voeg een beetje zout toe en roer met een houten lepel.
  • Laat de spinazie uitlekken, pers overtollig vocht eruit en hak fijn.
  • Zet de gehakte spinazie op laag vuur, voeg boter, zout, muskaat en citroensap toe.
  • Roer de room erdoor en laat indikken.
  • Haal de pan van het vuur en klop de eidooiers er één voor één door.
  • Voeg geraspte gruyère en gehakte ham toe.
  • Breng op smaak met peper en zout.
  • Laat het mengsel afkoelen tot lauw, klop ondertussen de eiwitten tot stevige pieken.
  • Spatel de eiwitten voorzichtig door het mengsel.
  • Beboter de soufflévorm en giet het beslag erin.
  • Bak de soufflé au bain-marie in een oven van 180°C gedurende 20 minuten tot hij goudbruin en luchtig is.
  • Serveer direct, zodat de soufflé mooi hoog blijft.

Notities

Serveertip:
Serveer met een frisse groene salade en een sneetje geroosterd brood.
Wijnadvies:
Een lichte witte wijn zoals een Chardonnay of een Sauvignon Blanc past goed bij de romige, hartige smaken van deze soufflé.

Nutrition

Calories: 210kcal | koolhydraten: 4g | Protein: 18g | Vet: 14g | Zout: 0.8g | Sugar: 2g

Kokos-Rozijnen Bananenbrood uit de Airfryer

Kokos-Rozijnen Bananenbrood uit de Airfryer

Geniet van dit heerlijke kokos-rozijnen bananenbrood, gemaakt met oliebollenmix en eenvoudig gebakken in de airfryer. Perfect voor een zoete traktatie!
(inclusief rijzen en bakken)1 uur 15 minuten
Recept categorieën: Airfryer, Brood, Gebak
Servings: 2 broden
Calories: 250kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

  • maatbeker
  • Mixer of garde
  • 2 ingevette (aluminium) bakblikken

Ingrediënten

  • 1 pak oliebollenmix
  • 500 ml handwarm water
  • 2 bananen in plakjes
  • 150 g gewelde rozijnen
  • 100 g kokos
  • 3 tl kaneel
  • 1 tl bakpoeder
  • 5 zakjes vanillesuiker

Instructies

  • Meng de oliebollenmix met 500 ml handwarm water in een kom.
  • Voeg de rozijnen, kokos, kaneel, bakpoeder en vanillesuiker toe aan het beslag en meng goed door.
  • Laat het deeg 45 minuten rijzen op een warme plek, afgedekt met een schone theedoek.
  • Verdeel het gerezen deeg over 2 ingevette bakblikken.
  • Steek de plakjes banaan in het deeg, zodat ze gelijkmatig verdeeld zijn.
  • Verwarm de airfryer voor op 180°C.
  • Bak de broden in de airfryer gedurende 20 minuten op 180°C tot ze goudbruin en gaar zijn.
  • Haal de broden uit de airfryer en laat ze afkoelen op een rooster voordat je ze aansnijdt.

Nutrition

Serving: 2sneetje | Calories: 250kcal | koolhydraten: 45g | Protein: 4g | Vet: 6g | Zout: 0.5g | Sugar: 15g

Kaneel-Mueslimuffins met Winterwortel

Kaneel-Mueslimuffins met Winterwortel

Voorbereidingstijd10 minuten
Bereidingstijd20 minuten
Recept categorieën: Brunch, Cupcakes / Muffins, Lunch, Ontbijt
Land van herkomst: Internationaal
Jaargetijde:: Snel te maken
Dieët: Vegetarisch
Servings: 12 muffins
Calories:
Author: Albert Heijn / Allerhande

Equipment

Ingrediënten

  • 200 g zelfrijzend bakmeel
  • 150 g muesli
  • 75 g suiker
  • 2 theelepels kaneel
  • 1 winterwortel geraspt
  • 2 eieren
  • 100 ml melk
  • 75 g boter

Instructies

  • erwarm de oven voor op 200 °C.
  • Vet een muffinvorm in of gebruik papieren muffinvormpjes.
  • In een grote kom meng je het zelfrijzend bakmeel, muesli, suiker, kaneel en geraspte winterwortel.
  • Klop in een andere kom de eieren los met de melk.
  • Smelt de boter in een steelpan en roer deze vervolgens door het losgeklopte eimengsel.
  • Giet het eimengsel met boter bij het droge mengsel en roer alles goed door elkaar tot een beslag.
  • Verdeel het beslag gelijkmatig over de muffinvormpjes.
  • Bak de muffins in ongeveer 20 minuten goudbruin en gaar.
  • Haal ze uit de oven en laat ze even afkoelen voordat je ze serveert.

Notities

Serveertip:

Geniet van deze heerlijke kaneel-mueslimuffins als een voedzaam ontbijt of als een gezonde snack tussendoor. Serveer ze met een schepje Griekse yoghurt en wat vers fruit voor een extra smaakvolle ervaring.

Oliebollen gemak

Oliebollen gemak

Recept categorieën: Gebak
Land van herkomst: Nederland
Feestdagen etc: Oud & Nieuw
Calories:
Author: Koopmans

Equipment

  • Mixer of garde
  • ijsknijper, of 2 lepels
  • Vergiet, of keukenpapier
  • friteuse, (of diepe pan)

Ingrediënten

  • 1 pak Koopmans Oliebollen gemak
  • 2 eieren
  • 300 ml water
  • zonnebloemolie om in te bakken

Instructies

  • Laat in een friteuse de olie heet worden tot circa 190°C.
  • Wel de rozijnen in lauwwarm water (circa 5 minuten) en dep ze droog

Bereid het beslag

  • Doe de oliebollenmix, rozijnen, 2 eieren em 300 ml koud water in een beslagkom (gebruik max. 2 pakken tegelijk)
  • Roer het geheel met een handgarde of mixer met deeghaken maximaal 1 minuut tot een beslag
  • Laat het beslag 2-3 minuten staan en begin met bakken als de olie de juiste temperatuur heeft

Bakken

  • Vorm met 2 eetlepels of met een oliebollen- of ijstang bolletjes beslag en laat deze in de hete olie glijden
  • Bak de oliebollen in 6-7 minuten gaar en rondom goudbruin.
  • Bak de oliebol niet te kort, anders is de binnenkant van de oliebol niet voldoende gaar.
  • Neem de oliebollen met een schuimspaan uit de olie
  • Laat de oliebollen in een vergiet of op een keukenpapier uitlekken

Niersoufflé

Niersoufflé

Uit het Kookboek verzamelde recepten - Tesselschade Arbeid Adelt uit 1958.
Bereidingstijd1 uur 30 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Kalfsvlees, Vlees
Land van herkomst: Nederland
Servings: 4
Calories: 350kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

  • Hakblok en hakmes
  • Mixer of garde
  • Soufflévorm of ovenschaal
  • Au bain-marie pan of een grote pan met een kleinere pan die erin past
  • Boter om in te vetten

Ingrediënten

  • 1 kalfsnier met vet
  • 300 gram kalfsgehakt
  • 3 eieren eiwitten stijfgeklopt
  • 4 beschuiten gestampt
  • 1 citroen sap en rasp
  • Peper en zout naar smaak

Instructies

  • Hak de rauwe kalfsnier met het vet en het stukje filet fijn.
  • Klop de eiwitten stijf in een aparte kom.
  • Meng de gehakte kalfsnier, kalfsgehakt, gestampte beschuiten, citroensap en -rasp, en de stijfgeklopte eiwitten in een grote kom.
  • Breng op smaak met peper en zout.
  • Vet een soufflévorm of ovenschaal goed in met boter en bestrooi met wat gestampte beschuit.
  • Doe het mengsel in de vorm en plaats deze in een au bain-marie pan of in een grote pan met kokend water, zodat het water tot halverwege de vorm komt.
  • Laat de niersoufflé een uur au bain-marie koken op middelhoog vuur.
  • Haal de vorm voorzichtig uit de pan en laat een paar minuten afkoelen voor het serveren.

Notities

  • Serveer de niersoufflé met een gele saus, bijvoorbeeld een champignon- of doperwtensaus.
  • Een stevige rode wijn zoals een Bordeaux of een Bourgogne past goed bij dit gerecht.

Nutrition

Calories: 350kcal | koolhydraten: 10g | Protein: 25g | Vet: 25g | Zout: 1.5g | Sugar: 2g