Amandel stol met rozijnen voor de Kerst

Amandel stol met rozijnen voor de Kerst

Recept categorieën: Brood, Fruit
Land van herkomst: Nederland
Dieët: Vegetarisch
Feestdagen etc: Kerst
Servings: 4 personen
Calories:
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 200 gram amandelen
  • 100 gram sinaasappel schil, gekonfijt
  • 250 gram rozijnen
  • 120 gram krenten
  • 100 gram sukade
  • 3 eetlepel rum
  • 500 gram bloem
  • 60 gram gist (vers)
  • ¼ theelepel zout
  • 75 gram suiker
  • 2 zakjes vanillesuiker
  • 2 ei
  • 250 gram boter
  • 1,25 deciliter melk
  • 100 gram amandelspijs
  • 30 gram poedersuiker
  • 1 citroen

Instructies

  • De amandelen en geconfijte sinaasappelschil grofhakken en samen met de rozijnen, Krenten en sucade met de rum in een kom vermengen
  • Afgedekt 1 nacht laten staan.
  • De bloem met poedergist (of opgeloste verse gist), zout, suiker en vanillesuiker in een kom mengen.
  • Een ei, 150 g van de zachte boter en de lauwwarme melk toevoegen en met de kneedhaken door elkaar mixen.
  • Dan met de hand ± 10 minuten verder kneden tot een soepel, elastisch deeg ontstaat. 
  • Afgedekt met een vochtige doek op een lauwwarme plaats ± 45 minuten laten rijzen.
  • De amandelspijs met een 1/2 ei, 1 eetlepel van de poedersuiker en de geraspte schil van de citroen vermengen en in de koelkast leggen. 
  • Het deeg nog eens goed kneden en de vruchtenmassa er met de handen goed doorkneden. 
  • Het deeg telkens flink uitdrukken en ontvouwen, anders blijven de vruchten aan de buitenkant zitten.
  • Het deeg tot een rechthoekige lap van ± 20 bij 30 cm uitrollen.
  • De spijs in een rol over de lengte van het deeg leggen en iets plat drukken.
  • Een derde deel van de deeglap over de spijs leggen, zodat de typische stolvorm ontstaat en goed aandrukken.
  • De stol op een met bakpapier belegd bakblik leggen.
  • De stol afdekken met een vochtige doek en nog 1 uur laten rijzen. 
  • In het midden van een warme oven 185 graden schuiven en in ± 60 minuten gaar en lichtbruin bakken.
  • De rest van de boter zachtroeren en de stol er af en toe tijdens het bakken mee bestrijken.
  • De kerststol uit de oven op een taartrooster af laten koelen en met poedersuiker bestrooien.

Amandel muffins met cranberry’s voor Kerstmis

Amandel muffins met cranberry's voor Kerstmis

Recept categorieën: Cupcakes / Muffins, Fruit
Land van herkomst: Nederland
Feestdagen etc: Kerst
Servings: 4 personen
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 125 gram boter
  • 1 pak mix voor muffins
  • 3 scharrel ei (M)
  • 5 eetlepel(s) cranberrycompote
  • 40 gram amandelen
  • poedersuiker
  • 125 ml crême fraiche

Instructies

  • Zet de muffincups op een bakplaat.
  • Roer de boter met een mixer romig.
  • Voeg de muffinmix en de eieren toe en klop ze op een lage snelheid door elkaar.
  • Mix nog 1 minuut op hoge snelheid tot een stevig beslag.
  • Verdeel de helft van het beslag over de cups.
  • Verdeeld de compote erover en schep de rest van het beslag erop.
  • Bestrooi de muffins met het amandelschaafsel.
  • Bak ze in een voorverwarmde oven (175 graden C) in ± 25 minuten gaar en mooi bruin. 
  • Bestuif ze met poedersuiker.
  • Serveer ze lauwwarm met de losgeklopte crème fraîche. 

Amandel kerststol uit Duitsland

Amandel kerststol uit Duitsland

Recept categorieën: Brood
Land van herkomst: Duitsland
Feestdagen etc: Kerst
Servings: 1 stollen (30 sneetjes)
Calories:
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 200 gram rozijnen
  • 100 gram krenten
  • 6 theelepel rum
  • 1 kilo bloem
  • 40 gram gist
  • 200 gram suiker
  • ¼ theelepel melk
  • 500 gram boter
  • zout
  • citroen
  • 1 snufje kardemom
  • kruidnagel
  • kaneel
  • 100 gram sinaasappelschil gekonfijte
  • 100 gram citroen
  • 100 gram amandelen
  • 4 druppel(s) amandelolie bittere
  • 100 gram boter
  • 100 gram suiker
  • poedersuiker

Instructies

  • De rozijnen en de krenten wassen, laten uitlekken en in de rum een nacht afgedekt laten weken.
  • De bloem in een kom doen en er een kuiltje in drukken.
  • Hier de gist boven verbrokkelen en met 1 el suiker bestrooien.
  • Vermengen met 1/8 I melk en de bloem.
  • Afdekken en ± 15 min. laten rijzen.
  • Afdekken en ± 15 min. laten rijzen. De boter smelten en met zout, de citroenschil, de specerijen en de rest van de suiker en de melk aan het deeg toevoegen.
  • Vervolgens alles met de deeghaken van de mixer goed kneden.
  •  Afdekken en 30 min. laten rijzen.
  •  De oven voorverwarmen op 180 graden.
  •  De rozijnen, de krenten, de gekonfijte sinaasappel- en citroenschil, de amandelen en de amandelolie door het deeg kneden.
  • Een bakplaat bedekken met bakpapier.
  • De stol erop leggen en in de oven (gas 2-3; hete lucht 160 graden C) ruim een uur bakken.
  • 100 g boter smelten en de warme stol hiermee bestrijken.
  • Bestrooien met 100 g suiker.
  • Vervolgens laten afkoelen en met poedersuiker bestuiven. 

Notities

Kooktips: Stol vormen: het deeg op een licht met bloem bestoven aanrecht iets uitrollen. Een kant tot op de helft naar binnen slaan en de andere kant eroverheen klappen. Om de stol bij het bakken goed in vorm te houden, en om te voorkomen dat de stol te bruin wordt, kunt u de stol afdekken met een hoog deksel of een braadvorm.

Amandel brood voor de Kerst

Amandel brood voor de Kerst

Recept categorieën: Brood
Land van herkomst: Nederland
Feestdagen etc: Kerst
Servings: 20 plakjes
Calories:
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 50 gram krenten
  • 50 gram rozijnen
  • 40 gram oranjesnippers
  • 40 gram sukade
  • 4 eetlepel(s) rum
  • 140 gram boter
  • 350 gram bloem
  • 1 pakje gist droog
  • 40 gram suiker
  • zout
  • 1 pakje vanillesuiker
  • ca. 80 ml melk
  • citroen
  • 2 ei
  • 150 gram amandelen
  • 100 gram boter
  • 100 gram poedersuiker

Instructies

  • Afgespoelde en afgedroogde krenten en rozijnen, oranjesnippers, sukade en rum mengen en over nacht laten staan.
  • Boter smelten. Bloem, gist, suiker, vanillesuiker, een snufje zout en citroenschil mengen.
  • Eieren, amandelen, gesmolten boter en beetje bij beetje de lauwwarme melk met de kneedhaak van uw mixer kneden.
  • Op het einde de deeg krachtig met de handen kneden.
  • Afgedekt aan een warme plek ten minste 2 uur laten staan, tot de deeg zichtbaar is gegroeid.
  • De voorbereide vruchten met de handen onder de deeg kneden.
  • De deeg opnieuw twee uur laten groeien en vervolgens tot een ovaal vormen.
  • Met de keukenrol een verdieping in de deel drukken en een deeghelft over de andere leggen.
  • Het kerstbrood op bakpapier leggen en in de fornuis bij 175 graden (heetlucht) ongeveer 1 uur bakken.
  • Kerstbrood vervolgens onmiddellijk met gesmolten boter insmeren en met poedersuiker bestrooien.
  • Deze voorgang herhalen tot boter en poedersuiker op zijn en het kerstbrood bedekt wordt door een dikke witte laag. 

Notities

Tip: Hoe groter het kerstbrood, hoe sappiger en lekkerder. U kunt daarom bovenstaand recept verdubbelen en een extra groot kerstbrood bakken. De baktijd moet u dan met een half uur verlengen. U kunt het kerstbrood eventueel met bakpapier afdekken.

Aardbeiensterren

Aardbeiensterren

Bereidingstijd15 minuten
Recept categorieën: Koek
Feestdagen etc: Kerst
Servings: 4 personen
Calories:
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

Deeg:

  • ½ theelepel Dr. Oetker Backin
  • 1 zakje vanillesuiker
  • 300 gram kristalbloem (Koopmans)
  • citroen
  • 150 gram boter
  • 1 ei
  • 2 eetlepel(s) poedersuiker

Bestrooien:

  • poedersuiker

Vulling:

  • 200 gram aardbeienjam warme

Instructies

  • Verwarm de oven voor. Heteluchtoven: 150 graden Celsius
  • Bloem en Backin mengen en boven een beslagkom zeven.
  • De overige ingrediënten van het deeg toevoegen.
  • Kneed het geheel door met een mixer met deeghaken tot een soepel deeg.
  • Plaats het deeg 1 uur in de koelkast.
  •  Vorm van het deeg een rol. 
  • Rol het deeg uit tot een dikte van 2mm.
  • Steek met behulp van een stervormig uitstekertje sterren uit het deeg.
  • Bij de helft van de uitgestoken sterren steekt u in het midden een kleine ster uit.
  • Leg de deegplakjes op een ingevette bakplaat.
  • Plaats de bakplaat in het midden van de oven.
  • De nog warme sterren, waar een kleine ster is uitgestoken, met poedersuiker bestrooien.
  • Zodra de andere sterren zijn afgekoeld, deze met aardbeienjam bestrijken.
  • Leg de met poedersuiker bestrooide sterren, met de poedersuiker naar boven, op de met aardbeien bestreken sterren.

Appel puddingbollen

Appel puddingbollen

Recept categorieën: Gebak
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

Ingrediënten voor het deeg:

  • 500 gram bloem gezeefd
  • 15 gram gist verse of 8 gr gedroogde gist
  • 2 ei
  • 50 gram suiker
  • 1 zakje vanillesuiker
  • 50 gram roomboter ongezouten op kamertemperatuur
  • 100 gram water
  • 75 gram melk
  • 3 grote appels
  • Snufje zout
  • Snufje kaneel
  • honing
  • citroensap
  • 1 ei

Ingrediënten voor de pudding:

  • 500 ml melk
  • 125 gram suiker
  • 50 gram puddingpoeder imperial of custard
  • 1 ei

Ingrediënten voor de afwerking:

  • poedersuiker

Instructies

  • Doe alle ingrediënten behalve het zout in de kom.
  • Laat de machine een 5 tal minuten kneden tot je een bolvorm hebt.
  • Voeg nu het zout toe en laat de machine nog een 25 minuutjes verder kneden.
  • Dek de kom af en laat het deeg 1 uurtje rijzen op een warme tochtvrije plaats of in de oven op 35°C.
  • Schil ondertussen de appels en snijd ze in klein blokjes.
  • Neem een pan en doe hier een klontje boter in.
  • Bak de appeltjes licht aan en voeg er wat honing, kaneel en citroensap aan toe.
  • Als de appeltjes zachter zijn zet je het vuur uit en laat je ze afkoelen.
  • Maak de banketbakkersroom door een groot gedeelte van de melk met de suiker aan de kook te brengen.
  • Het andere restje melk meng je met de eidooier en het puddingpoeder tot een papje. Wanneer de melk kookt voeg je een scheutje kokende melk toe aan het papje, roer door en schenk dan alles terug in de pan en breng opnieuw onder voortdurend roeren aan de kook.
  • Als de pudding verdikt is schenk je deze in een schaal en dek je hem af met plastic folie. Laat hem zo in de koelkast afkoelen.
  • Je houdt wat pudding over, die mag je lekker op lepelen.
  • Neem het deeg en verdeel het in stukken van ongeveer 85 gram.
  • Maak er een bol van en rol deze uit tot een rond lapje.
  • Leg hier nu een lepel appeltjes op en daarboven op leg je een lepel banketbakkersroom. Vouw nu het deeg dicht en rol het voorzichtig tot een bol.
  • Leg de bol met de naad naar beneden op de bakplaat.
  • Bestrijk de bollen met het losgeklopt ei en bak ze af en laat ze nog een half uurtje rijzen. Bak de appel pudding bollen nu af in een voorverwarmde oven van 180°C in ca 20 tot 25 minuutjes gaar en goudbruin.
  • Haal de bollen uit de oven en laat ze iets afkoelen.
  • Strooi er poedersuiker over en serveer met koffie en/of een bolletje ijs en slagroom.

American pancakes van Jolanda’s Bakhuisje

American pancakes van Jolanda's Bakhuisje

Recept categorieën: Ontbijt, Pannenkoeken
Land van herkomst: America
Servings: 8 stuks
Calories:
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 120 gram ei van 4 eieren maat M
  • 2 gram zout
  • 60 gram suiker
  • 16 gram vanillesuiker
  • 120 gram zelfrijzend bakmeel
  • 80 gram ei van 4 eieren maat M
  • 120 gram melk

Instructies

  • Klop de eiwitten samen met het zout in een kom tot al de eiwitten wit schuimig beginnen te worden, beetje voor beetje de suikers toevoegen.
  • Klop de eiwitten stijf zodat ze in pieken blijven staan.
  • Meng in een andere kom het zelfrijzend bakmeel, eigeel en de melk tot een klontervrij beslag en spatel dit voorzichtig (zodat zoveel mogelijk van de ingeslagen lucht behouden blijft) door de eiwitten.
  • Wrijf een (pannenkoek)pan in met een beetje olie.
  • Verwarm de pan en schep met een grote lepel twee hoopjes beslag in de pan.
  • (Wie gevulde pancakes wil kan dit nu in het beslag drukken)
  • Als de bovenkant begint aan te drogen de pancake omdraaien en even verder bakken.
  • Bak vooral niet te lang anders worden ze te droog.
  • Serveer met vers fruit, golden syrup, poedersuiker of iets anders dat je er lekker bij lijkt.

Advocaatvlaai met Zùsto

Advocaatvlaai met Zùsto

Recept categorieën: Taart
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

Ingrediënten voor de bodem:

  • 250 gram bloem
  • 15 grverse gist of de helft aan droge gist
  • 50 ml melk
  • 1 ei
  • 75 gram boter
  • 25 gram Zùsto of witte basterdsuiker
  • 3 gram zout

Ingrediënten voor de banketbakkersroom:

  • ½ liter melk
  • 125 gram Zùsto of gewone suiker
  • 1 ei
  • 50 gram puddingpoeder

Ingrediënten voor de vulling:

  • ½ liter slagroom
  • 70 gram Zùsto of gewone suiker
  • 125 gram Mascarpone
  • 75 gram advocaat gram en geen ml

Ingrediënten voor de afwerking:

  • 150 gram advocaat los geklopt in een kommetje
  • chocola Een beetje gesmolten
  • chocola Een beetje geraspte

Instructies

  • Meng voor het deeg alle ingrediënten in de keukenmachine en laat de machine een 15 minuutjes kneden.
  • Maak een bol van het deeg en laat het een 3 kwartier rijzen (ik doe dit in de oven op 35°C).
  • Na het rijzen uitrollen tot een ronde lap die groter is dan je bakvorm.
  • Rol het deeg op de deegrol en leg de lap in de vorm.
  • Druk de randen aan en ga met de deegrol over de randen, zo snijd je de randen mooi af.
  • Maak de banketbakkersroom door een groot gedeelte van de melk met de Zùsto aan de kook te brengen.
  • Het andere restje melk meng je met de eidooier en het puddingpoeder tot een papje.
  • Wanneer de melk kookt voeg je een scheutje kokende melk toe aan het papje, roer door en schenk dan alles terug in de pan en breng opnieuw onder voortdurend roeren aan de kook.
  • Als de pudding verdikt is schenk je deze in de vlaai.
  • Bak de vlaai in een voorverwarmde oven van 200 °C in ca 25 minuutjes af.
  • Ontvorm de vlaai en laat ze volledig afkoelen.
  • Meng eerst de mascarpone met de advocaat en roer kort door.
  • Voeg de slagroom en de Zùsto of suiker toe en klop de slagroom nu volledig stijf.
  • Leg de slagroom op de afgekoelde taart en strijk deze met een paletmes mooi over de gehele vlaai.
  • Klop de advocaat een beetje los en schenk deze over de slagroom.
  • Strijk met een paletmes uit over de vlaai zodat je een mooie laag krijgt.
  • Doe de gesmolten chocolade in een klein spuitzakje, knip een klein puntje er af en trek in een beweging mooie strepen over de vlaai.
  • Rasp nu de chocolade en leg deze op de rand zodat de vlaai mooi afgewerkt is.
  • Zet de vlaai nog even in de koelkast zodat ze nog wat kan opstijven.

Zelf Bossche Bollen Bakken

Zelf Bossche Bollen Bakken

De iconische Bossche Bol: een grote soes gevuld met slagroom en overgoten met een rijke chocoladeglazuur. Een heerlijke traktatie uit Den Bosch!
Voorbereidingstijd30 minuten
Bereidingstijd20 minuten
Recept categorieën: Gebak
Land van herkomst: Nederland, Noort Brabant
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Dieët: Vegetarisch
Servings: 8
Calories: 350kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

Voor de soezen:

  • 1 dl water
  • Snufje zout
  • 50 g boter
  • 50 g bloem
  • 2 eieren
  • Boter om in te vetten

Voor de vulling:

  • 200 ml slagroom
  • 2 eetlepels suiker
  • Slagroomversteviger optioneel
  • Voor het glazuur:
  • 60 g poedersuiker
  • 1 eetlepel cacao
  • Enkele druppels water

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 200°C.
  • Breng het water met zout en boter aan de kook.
  • Voeg in één keer alle bloem toe en roer tot een deegbal ontstaat die loslaat van de pan.
  • Haal de pan van het vuur en klop één voor één de eieren erdoor.
  • Voeg pas het volgende ei toe als het vorige volledig is opgenomen.
  • Roer nog 5 minuten krachtig.
  • Verdeel het deeg in 8 bolletjes.
  • Vet een bakplaat in met boter en leg de deegbolletjes erop.
  • Bak de soezen 10 minuten in de voorverwarmde oven.
  • Open de oven niet tijdens het bakken.
  • Verlaag de oventemperatuur en bak de soezen nog 10 minuten.
  • Laat de soezen afkoelen op een rooster.
  • Klop de slagroom met suiker stijf (voeg eventueel slagroomversteviger toe).
  • Vul de soezen met de slagroom met behulp van een spuitzak.
  • Meng de poedersuiker en cacao.
  • Voeg enkele druppels water toe en roer tot een glad papje.
  • Bedek de bovenkant van de soezen met het chocoladeglazuur.
  • Serveer direct.

Notities

Om te voorkomen dat de slagroom terugloopt en de bollen daardoor week worden, kunt u wat slagroomversteviger toevoegen. Dit poeder is in zakjes te koop en ligt meestal bij de afdeling met ingrediënten om zelf gebak te maken
Serveertip:
Serveer de Bossche Bollen direct. Zorg dat de bollen goed gevuld en bedekt zijn met glazuur.
Wijnadvies:
Past goed bij een kop koffie of thee.

Nutrition

Calories: 350kcal | koolhydraten: 30g | Protein: 8g | Vet: 22g | Zout: 0.5g | Sugar: 20g

Camemberttosti’s met lente-ui en kruiden

Camemberttosti's met lente-ui en kruiden

Heerlijke camemberttosti's met lente-ui en kruiden, een smaakvolle en makkelijke lunch of snack.
Voorbereidingstijd15 minuten
Bereidingstijd10 minuten
Recept categorieën: Brood, Kaas, Lunch, Tosti's, Warme hapjes
Land van herkomst: Frankrijk, Fusion, Nederland
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Dieët: Vegetarisch
Servings: 4 personen
Calories: 350kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 eetlepel bieslook fijngehakt
  • 150 gram camembert
  • 4 eieren hardgekookt
  • 1 lente-ui fijngesnipperd
  • 50 gram MonChou
  • 1 eetlepel peterselie fijngehakt
  • Peper
  • 12 witte casino boterhammen
  • Zout

Instructies

  • Roer de MonChou zacht met een mixer.
  • Snijd de eieren fijn boven een kom.
  • Prak de MonChou en camembert door de eieren tot een smeuïge massa.
  • Meng de lente-ui, peterselie en bieslook erdoor.
  • Breng op smaak met zout en peper.
  • Verdeel het mengsel over 6 boterhammen en dek af met de overige boterhammen.
  • Rooster de tosti's goudbruin in een tosti-apparaat.
  • Snijd ze schuin door en serveer warm.

Notities

Serveertip:
Serveer met een frisse salade of een tomatensoep.
Wijnadvies:
Een droge witte wijn, zoals Chardonnay.

Nutrition

Calories: 350kcal | koolhydraten: 25g | Protein: 20g | Vet: 20g | Zout: 1g | Sugar: 2g