Abrikozenyoghurtshake

Abrikozenyoghurtshake

Recept categorieën: Dranken, Fruit, Koude Dranken
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • ½ l blik abrikozen op sap
  • 3 deciliter sinaasappelsap
  • 4 deciliter yoghurt

Instructies

  • Pureer met de staafmixer of in de keukenmachine of blender de afgegoten abrikozen, het sinaasappelsap en de yoghurt tot een schuimige drank.
  • Serveer deze in hoge glazen.

Abrikozenmousse

Abrikozenmousse

Recept categorieën: Dessert - Nagerecht, Fruit
Land van herkomst: Frankrijk
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 1 citroen
  • 1 l water
  • 200 g suiker
  • 1 kg abrikozen
  • 2,5 dl slagroom
  • 2 eieren
  • 2 eidooiers
  • 150 g suiker
  • 15 g gelatine
  • 2 eetlepel(s) kirsch

Instructies

  • Rasp de citroen en pers deze uit.
  • Was de abrikozen, halveer ze en bewaar 2 helften voor de garnering.
  • Doe het water, het citroenrasp en -sap in een pan en voeg de suiker toe.
  • Laat dit 12 minuten koken.
  • Leg de abrikozen in de siroop en bedek ze met bakpapier en een bord, zodat ze onder de siroop blijven.
  • Pocheer ze 10 minuten.
  • Zeef de abrikozen en bewaar 1,25 deciliter vocht.
  • Pureer de abrikozen in de keukenmachine of blender.
  • Er moet ongeveer 750 gram overblijven.
  • Klop de slagroom halfstijf.
  • Klop in een pan de eieren, de eidooiers, de abrikozenpuree en de suiker los en verwarm dit tot net tegen de kook aan.
  • Zet de pan in een kom met ijs en roer het geheel lauw.
  • Week de gelatine en los deze op in het achtergehouden abrikozenvocht.
  • Meng de gelatinemassa door het abrikozenmengsel en voeg de slagroom en de kirsch toe.
  • Giet het mengsel in een vorm en laat het minimaal 2 uur afkoelen in de koelkast.
  • Stort de vorm op een plateau en garneer de mousse met de apart gehouden abrikozen.

Aardbeien met Groene Peper Saus en Bladerdeegdriehoekjes

Aardbeien met Groene Peper Saus en Bladerdeegdriehoekjes

Bereidingstijd1 uur
Recept categorieën: Dessert - Nagerecht, Fruit
Servings: 4
Calories: 370kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 2 plakjes bladerdeeg diepvries
  • 1 eierdooier
  • 200 g suiker
  • 1 kg aardbeien
  • 100 ml sinaasappellikeur
  • ½ eetlepel groene peperkorrels
  • ½ liter roomijs
  • Slagroom uit spuitbus
  • 2 takjes munt

Instructies

VOORBEREIDEN:

  • Verwarm de oven voor op 200 °C (gasovenstand 4).
  • Laat de plakjes bladerdeeg in ongeveer 5 minuten ontdooien.
  • Snijd de plakjes diagonaal doormidden en leg ze op een bakplaat.
  • Klop de eierdooier los en bestrijk de bladerdeegdriehoekjes dun met de losgeklopte eierdooier.
  • Strooi er 2 eetlepels suiker over.
  • Bak de driehoekjes in het midden van de oven in ongeveer 15 minuten goudbruin en gaar.
  • Laat ze afkoelen.
  • Was de aardbeien en verwijder de kroontjes.
  • Breng de helft van de aardbeien met 100 ml water en de helft van de suiker aan de kook in een pan en laat het op hoog vuur ongeveer 1 minuut goed doorkoken.
  • Pureer de aardbeien tot een gladde saus in een keukenmachine of met een staafmixer.
  • Zeef de saus boven een kom.
  • Smelt de resterende suiker in een pan met dikke bodem op matig hoog vuur tot het lichtbruin kleurt, blijf roeren.
  • Voeg al roerend de aardbeiensaus en sinaasappellikeur toe.
  • Blijf roeren tot alle gestolde stukjes zijn opgelost.
  • Roer de groene peperkorrels erdoor.
  • Laat het mengsel afkoelen.

BEREIDEN:

  • Halveer de rest van de aardbeien.
  • Verdeel de saus over het midden van vier borden.
  • Leg de aardbeien als een ring rond de saus.
  • Leg de onderste helften van de bladerdeegdriehoekjes in de saus.
  • Schep een bolletje roomijs op de onderste helften.
  • Leg de bovenste helften schuin op de roomijsbolletjes.
  • Garneer met toefjes slagroom en een blaadje munt.

Notities

Serveer dit heerlijke dessert direct na het bereiden voor een feestelijke afsluiting van de maaltijd.

Nutrition

Calories: 370kcal | koolhydraten: 60g | Protein: 3g | Vet: 12g | Zout: 0.2g | Sugar: 45g

Chocotoff Taart

Chocotoff Taart

Recept categorieën: Chocolade, Taart
Calories:
Author: Cor Klaar

Equipment

  • Bakring
  • of
  • grote springvorm

Ingrediënten

Benodigheden voor het zanddeeg:

  • 225 gram bloem
  • 75 gram bastardsuiker
  • 150 gram koude boter in blokjes
  • 1 eidooier
  • mespuntje zout

Voor de chocoladebiscuit:

  • 5 eieren
  • 150 gram suiker
  • 100 gram bloem
  • 50 gram mayzena
  • 50 gram cacoupoeder
  • 1 tl bakpoeder
  • Een scheutje vanille extract

Voor het chocotof laagje:

  • 15 chocotofs
  • 50 tot 75 ml room

Voor de karamelsaus:

  • 1 dl room
  • 200 gram suiker
  • 50 gram boter
  • 1 dl water

Voor de chocomousse:

  • 500 ml slagroom
  • 50 gram poedersuiker
  • 150 gram gesmolten chocotofs

Voor de ganache:

  • 400 ml room
  • 300 gram chocotofs
  • 100 gram suiker
  • 100 gram echte boter

Instructies

De zandbodem.

  • Doe alle ingrediënten in de kitchenaid en meng tot het deeg aan elkaar kleeft en doe er dan de eidooier bij. Kneed verder tot het ei volledig opgenomen is in de massa. Haal het deeg uit de kom en verpak het in plastic folie. Laat het deeg ca 1 rusten in de koelkast. Na het rusten neem je het deeg en je legt het op een vel bakpapier. Rol nu het deeg uit tot een ronde lap die iets groter is dan je bakring. Steek met de bakring de juiste grootte uit en neem al het overtollige deeg aan de buitenkant van de ring weg. Vouw nu je bakpapier op langs de ring. Schuif de ring op bakplaat en bak de bodem blind in een voorverwarmde oven op 200 ° in ongeveer 30 Minuten. Laat na het bakken volledig afkoelen. Wanneer de zandbodem afgekoeld is zet je hem terug in de bakring of springvorm.

De biscuit.

  • Splits de eieren en klop de eiwitten met een beetje suiker en een snuf zout stijf. Neem een pan en zet er een kom in waarin je de eigelen samen met de rest van de suiker los klopt. Verwarm de massa tot 40° en schenk het daarna over naar de kitchenaid. Laat de machine nu op de hoogste snelheid kloppen tot de massa koud is. Neem het eiwit erbij en doe een flinke lepel bij de ruban. Spatel onder en leg nu de rest van het eiwit er bovenop. Doe de droge ingrediënten bij elkaar en zeef ze boven de kom. Spatel voorzichtig onder de massa. Verdeel nu het beslag in je bakring en plaats de biscuit in de oven. Afbakken op 175° in ca 30 à 35 minuten. Laat de biscuit na het bakken volledig afkoelen. Wanneer de biscuit koud is snijd je hem met een taartenzaag in 3 lagen.

Chocomousse:

  • Smelt de chocolade au bain marie. Neem de slagroom en klop deze half stijf samen met het poedersuiker. Schenk de gesmolten chocotofs erbij en klop de chocoladeslagroom verder stijf. Doe de mousse in een spuitzak en leg koud weg in de koelkast.

Chocotof laagje:

  • Neem een steelpan schenk er de room in samen met de chocotofs. Laat op een laag vuur smelten tot een smeuige massa. Als de saus te dik is schenk je er nog een klein beetje room bij maar hij mag niet lopend worden !

Karamelsaus:

  • Neem een steelpan en schenk hierin het water met de suiker. Laat het geheel op een hoog vuur inkoken totdat de suiker donkerbruin is ( let op ! laat hem niet verbranden ! ). Haal de pan van het vuur en blus met een scheutje koud water. Let op ! Dit spat, is zeer heet en kan zorgen voor brandwonden, wees dus zeer voorzichtig ! Na het blussen neem je de boter en roert deze onder de karamelsaus. Voeg de room toe en roer verder. Zet de saus eventueel op het vuur terug om in te dikken als dit nodig mocht zijn.
  • Neem de zandbodem die in de springvorm zit erbij. Verdeel lepel voor lepel de karamelsaus over de zandbodem en strijk uit met een paletmes. Leg er de bodem van de biscuit bovenop. Neem nu het chocotofsausje en smeer een gedeelte ervan op de biscuit. Strijk uit met een paletmes. Neem de spuitzak met de chocomousse en spuit een laag op de biscuit. Neem de middelste biscuit en leg deze er bovenop. Breng weer een laagje chocotofsaus en chocomousse aan en leg het deksel erop.
  • Verpak de taart in plastic folie en laat de taart opstijven in de koelkast. Ondertussen maak je de ganache.

Ganache:

  • Breng de room met de suiker aan de kook. Haal de pan van het vuur en voeg de chocotofs toe. Roer met een garde goed door totdat de chocolade volledig gesmolten is. Doe het klontje boter erbij en roer verder tot ook dat gesmolten is. Zet de ganache aan de kant om af te koelen.
  • Als de ganache afgekoeld is neem je een schone bakplaat. Hierop zet je een taartrooster. Plaats de taart op het rooster en schenk de ganache erover. Laat uitdruppen. Als de taart niet overal bedekt is neem je de bakplaat erbij en schraapt de ganache terug in de pan. Roer even door en zet je taart weer terug op het rooster op de bakplaat en herhaal het schenken van de ganache. Zet de taart koud weg. De ganache zal niet volledig uitharden maar bijft een zachtheid behouden.
  • Werk voor het serveren af met gehakte en hele chocotofs.

Tosti met ananas

Tosti met ananas

Recept categorieën: Fruit, Tosti's
Servings: 2
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Ingrediënten

  • 4 sneetjes wit brood
  • 2 plakjes belegen kaas
  • 2 plakjes ontvette ham
  • 2 plakjes ananas

Instructies

  • Schik op 2 sneetjes brood een plakje kaas en een plakje ham.
  • Leg er ook een plakje ananas op.
  • Leg er de 2 overige sneetjes brood op.
  • Bak de croques mooi bruin in de broodrooster.

Smoothie passievrucht en vanille

Smoothie passievrucht en vanille

Recept categorieën: Dranken, Koude Dranken, Smoothies
Servings: 8
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Ingrediënten

  • 2 rijpe bananen
  • 6 sinaasappels
  • 1 limoen
  • 4 passievruchten
  • 1 vanillestokje
  • 400 ml halfvolle vanilleyoghurt

Instructies

  • Snijd de bananen in plakjes en leg ze in 1 laag in een schaal.
  • Zet de banaanplakjes minimaal 1 uur in de diepvries.
  • Pers de sinaasappels, de limoen en de passievruchten uit.
  • Snijd het vanillestokje in de lengte open en schraap met de punt van een mes het merg eruit.
  • Doe het fruitsap, de bevroren banaan, de yoghurt en het vanillemerg in een blender en
  • meng alles op de hoogste stand tot een gladde smoothie.
  • Of doe dit met de staafmixer in een hoge mengbeker (eventueel verdeeld over meer porties).
  • Schenk de smoothie in een feestelijke kan of in 8 hoge glazen met een dik rietje.

Mozerellamousse

Mozerellamousse

Recept categorieën: Bijgerecht, Hapjes, Kaas
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 2 bol mozzarella
  • beker slagroom 250 ml
  • peper & zout
  • 1 doosje Tomberries kleinst tomaatjes
  • flink wat Basilicumblaadjes
  • 1 doosje Krustader van Ikea

Instructies

  • Begin met het maken van de mozzarellamousse.
  • Snijd de twee mozzarellabolletjes in stukken en doe ze in de keukenmachine,
  • doe er ongeveer 200 ml slagroom bij.
  • Laat de keukenmachine draaien tot je een mooie mousse hebt.
  • Als ie nog te dik is, kun je er eventueel nog wat slagroom bij doen.
  • Breng de mousse flink op smaak met peper en zout. Als je een spuitzak met spuitmondje hebt,
  • stop dan – indien nodig – eerst het spuitmondje in de zak en vul de zak vervolgens met de mousse.
  • Leg er een knoop in of sluit de zak goed af en leg in de koelkast tot gebruik.
  • Vul vervolgens de pasteibakjes met een flinke dot van het mozzarellamengsel.
  • Maak het geheel af met twee of drie kleine pomberries en een blaadje basilicum.
  • Draai er met de pepermolen nog wat verse peper overheen en je hapjes zijn klaar!

Aardappelroosjes met rozemarijn

Aardappelroosjes met rozemarijn

(kan ook met courgette)
Recept categorieën: Bijgerecht, Groenten
Dieët: Vegetarisch
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 4 middelgrote aardappels
  • 30 gram boter gesmolten + om in te vetten
  • Snuf zeezout
  • Snuf zwarte peper
  • Snuf gedroogde rozemarijn

Instructies

  • Verwarm de oven op 200 graden.
  • Vet de muffinvorm in met boter.
  • Was de aardappels maar laat de schil er om.
  • Snijd de aardappels in hele dunne plakjes met een mandoline.
  • Doe de aardappelplakjes in een kom en voeg de boter toe en schep om zodat alle aardappeltjes goed bedekt zijn.
  • Neem een stuk of 12 tot 15 aardappelschijfjes en leg deze over de helft op elkaar in een lange rij.
  • Bestrooi met een beetje peper, zout en rozemarijn.
  • Begin aan de zijde van het onderste plakje aardappel en rol voorzichtig op.
  • Houd alles goed bij elkaar met je vingers.
  • Doe de aardappelroosjes in de muffinvormpjes.
  • Bak ze ongeveer 35 minuten in de oven.
  • Laat ze een paar minuten afkoelen voor je ze uit de vormpjes haalt.

Zoete aardappel-wortelsap

Zoete aardappel-wortelsap

Recept categorieën: Koude Dranken
Servings: 2
Calories:
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 winterpeen in stukken
  • 1 sinaasappel geschild en in stukken
  • ½ citroen geschild
  • 1 zoete aardappel in kleine stukken

Instructies

  • Juice de groenten en het fruit in de sapcentrifuge of de slow juicer.
  • Giet in mason jas, welpotjes of glazen en serveer meteen.

Lijnzaadcrackers en avocado-banaanspread

Lijnzaadcrackers en avocado-banaanspread

Recept categorieën: Lunch
Servings: 12 crackers
Calories:
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 100 g lijnzaad heel
  • 100 g lijnzaad gebroken
  • 50 g boekweitmeel
  • 150 ml water
  • snufje Keltisch zeezout of scheutje tamari
  • 6 gr Nori zeewier helemaal fijngesnipperd

Voor de avocado-banaanspread:

  • 1 banaan vlak voor bereiding gepeld
  • 1 avocado vlak voor bereiding geschild, pit eruit
  • handvol spinazie
  • 2 eetlepel(s) havermout
  • 1 kleine citroen sap en rasp er van
  • 2 eetlepel(s) hennepzaad gepeld
  • 1 eetlepel(s) citroenverbena gedroogde verveine, uit theezakjes of witte thee (of 1 theel gemalen korianderzaad)
  • snufje zout
  • 1 theel lijnzaadolie
  • 1 theel hennepolie

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 50ºC.
  • Meng alle ingrediënten voor de crackers in een kom.
  • Laat een paar minuten staan.
  • Voeg wat extra water toe als het mengsel te droog is, het moet smeuïg zijn.
  • Spreid het crackermengsel uit op een met bakpapier beklede bakplaat en maak er met een spatel een vierkant blok van. Bedek met folie en rol plat met een deegroller.
  • Verwijder de folie en snijd in ca. 12 repen.
  • Zet de crackers ca. 1 uur in de oven om in te drogen.
  • Let op: ze blijven een beetje klef, ze drogen verder in tijdens het bewaren in de koelkast (een droogoven werkt natuurlijk nog beter).
  • Pureer voor de spread alle ingrediënten in een blender of staafmixer.
  • Leg de avocadopit erin tegen verkleuring.