Loempiaatjes van Onbekende Auteur

Loempiaatjes van Onbekende Auteur

Recept categorieën: Bijgerecht, Warme hapjes
Land van herkomst: Oosters
Servings: 10 personen:
Calories:
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 1 pakje bladerdeeg diepvries (10 plakjes)
  • 1 zakje fijne soepgroenten
  • 125 g taugé
  • 1 eetlepel(s) olie
  • 1 ½ eetlepel(s) ketjap manis
  • 100 g gerookte kipreepjes
  • 3 eetlepel(s) tomatenketchup
  • mespuntje sambal

Instructies

Eérst de oven...

  • Die warm je voor op 200 ºC of gasovenstand 4.
  • En op de bakplaat leg je bakpapier.

Dan het aanrecht...

  • Daarop laat je in 10 minuten de plakjes bladerdeeg ontdooien.

En nu even 'roerbakken'...

  • Verhit de olie in een wok, of grote braadpan.
  • Bak de taugé en de soepgroenten ongeveer 30 seconden. (Ja, heel kort!)
  • Je roert én schept de groente steeds door elkaar.
  • Haal de pan van het vuur en schep de ketjap erdoor.
  • Laat het mengsel afkoelen en uitlekken in een zeef.
  • Schep de kipreepjes door de groente.
  • Strooi wat bloem op het aanrecht.
  • Rol de plakjes met een deegroller uit tot ca. 15 cm bij 15 cm.
  • Schep 2 eetlepels groente-kipmengsel aan één helft van het vierkantje deeg.
  • Klap de andere helft over het mengsel en vouw de rolletjes goed dicht, druk de randen aan met een vork. Zo maak je er 10.
  • Leg ze op de bakplaat.
  • Bestrijk de loempiaatjes aan de bovenkant met een dun laagje olie.
  • In de oven bak je ze in 20 minuten lichtbruin.

Notities

De loempiaatjes zijn warm én koud lekker.
Zoek er een pittig sausje bij.
Of roer een piepklein beetje sambal door een paar eetlepels tomatenketchup.

Amerikaans gingerbread

Amerikaans gingerbread

Recept categorieën: Koek
Land van herkomst: America
Servings: 10
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 125 gram bruine basterdsuiker
  • 125 gram boter
  • 1 ei
  • 200 gram keukenstroop
  • 2 dl gemberstroop
  • 300 gram bloem
  • 1 theelepel bakpoeder
  • 1 mespuntje zout
  • 1 theelepel kaneel
  • 1 ½ theelepel gemberpoeder
  • ½ theelepel kruidnagelpoeder
  • 5 eetlepels gembersnippers

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 160°C.
  • Roer de suiker, de boter en het ei romig.
  • Verwarm de keukenstroop en de gemberstroop en roer die erdoor.
  • Zeef er de bloem, het bakpoeder, zout en de kruiden boven en voeg de gembersnippers toe.
  • Stort het deeg in de met bakpapier beklede vorm en bak de koek in een platte vorm 50 minuten en in een cakevorm 1 1/2 uur.
  • Laat de vorm even afkoelen.
  • Stort de cake op een rooster en laat hem verder afkoelen.

American cookies

American cookies

Recept categorieën: Koek
Land van herkomst: America
Servings: 80 stuks
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Ingrediënten

  • 150 gram boter
  • 200 gram donkere basterdsuiker
  • 2 eieren
  • 2 eetlepels slagroom
  • 400 gram bloem
  • 100 gram rozijnen
  • 100 gram pinda's ongezouten
  • 100 gram pure chocolade in stukjes
  • 4 eetlepels cacao

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 200°C.
  • Smelt de bBoter en roer er van het vuur af de suiker, de eieren en de room door.
  • Spatel er de bloem, de rozijnen, de pinda's en de chocolade door en roer de cacao door de helft van het deeg.
  • Schep bergjes deeg op de bakplaat en bak de koekjes in de oven ± 12 minuten.

Amandeltaart

Amandeltaart

Recept categorieën: Taart
Servings: 10
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Ingrediënten

  • 250 gram boter
  • 250 gram witte basterdsuiker
  • 4 eieren
  • 250 gram bloem
  • ½ theelepel bakpoeder
  • zout
  • 150 gram gemalen amandelen
  • 1 ¼ dl slagroom
  • 200 gram gepelde in staafjes gehakte amandelen

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 170°C.
  • Roer de boter en 225 gr suiker schuimig en roer er één voor één de eieren door.
  • Zeef de bloem, het bakpoeder en het zout en schep ze met de gemalen amandelen voorzichtig door het botermengsel.
  • Schep het deeg in de vorm en bak de taart in het midden van de oven in 1 uur en 15 minuten goudbruin en gaar.
  • Laat de taart op een rooster afkoelen.
  • Klop de slagroom met 25 gr suiker stijf en bestrijk de taart ermee.
  • Rooster de staafjes amandel in een droge koekenpan lichtbruin en bedek de taart er royaal mee.

Advocaattaart van Astrid Veltman

Advocaattaart van Astrid Veltman

Recept categorieën: Taart
Servings: 10 punten
Calories:
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 200 gram lange vingers
  • dl advocaat
  • 5 eieren
  • zout
  • 8 blaadjes gelatine
  • 250 gram boter
  • 2 zakjes vanillesuiker
  • ½ dl melk
  • liter slagroom
  • chocolaatjes

Instructies

  • Breek de lange vingers in stukjes, roer hier ½ dl advocaat door tot een samenhangende massa is ontstaan en leg die op de bodem van een beboterde springvorm.
  • Splits de eieren en klop de eiwitten met wat zout en vervolgens met de helft van de suiker zeer stijf.
  • Week de gelatine in koud water.
  • Klop de eidooiers met de zachte boter en de vanillesuiker schuimig en meng hier de rest van de advocaat en de in lauwe melk opgeloste gelatine door.
  • Spatel deze advocaatmassa door de stijfgeklopte eiwitten en schenk dit op het lange vingermengsel.
  • Laat de taart in de koelkast enkele uren opstijven, neem de rand van de vorm weg en spuit op de taart slagroom in de vorm van nestjes, waarin kleine chocolatjesa kunnen worden gelegd.

Abrikozencustardtaartjes

Abrikozencustardtaartjes

Recept categorieën: Fruit, Taart
Calories:
Author: Cor Klaar

Equipment

  • ronde bakvorm (10 cm)

Ingrediënten

  • 4 plakjes bladerdeeg diepvries / ontdooid
  • ½ pakje poeder voor banketbakkersroom pakje á 140 gr
  • 2 dl volle melk
  • 2 eetlepel(s) hazelnoot-krokant zakje, Baukje
  • 1 eetlepel(s) cognac
  • 12 halve abrikozen blik, inh. 425 gr

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 200°C.
  • Bekleed de vormpjes met het bladerdeeg, snijd het overhangende deeg langs de randen weg.
  • Bereid de banketbakkersroom met de melk volgens de aanwijzingen op de verpakking.
  • Roer de hazelnoot-krokant en de cognac erdoor.
  • Verdeel het roommengsel over de deegbodems en leg op ieder taartje 3 abrikozen.
  • Bak de taartjes in het midden van de oven in 15 minuten goudbruin en gaar.
  • U kunt banketbakkersroom ook zelf maken.

Abrikozen bavaroisetaart

Abrikozen bavaroisetaart

Recept categorieën: Fruit, Taart
Servings: 10
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 4 eieren
  • 130-150 gram witte basterdsuiker
  • 1 zakje vanillesuiker
  • zout
  • 40 gram bloem
  • 20 gram maïzena
  • 500 gram abrikozen gehalveerde ontpitte
  • 12 blaadjes witte gelatine
  • 200 gram roomkaas
  • 3 eetlepels citroensap
  • 3 ½ dl slagroom
  • 1 eetlepel tafelsuiker fijne

Instructies

Bodem:

  • Verwarm de oven voor op 175°C.
  • Klop 2 eieren, 50 gr suiker, de vanillesuiker, zout en 1 eetlepel warm water heel luchtig.
  • Zeef de bloem en de maïzena en spatel ze door het eimengsel.
  • Schenk het beslag in de grootste vorm, bak het in het midden van de oven in 15-20 minuten lichtbruin en laat het op een rooster afkoelen.

Abrikozengelei:

  • Breng 300 gr abrikozen met 1 1/2 dl water aan de kook en kook ze in 10 minuten zacht.
  • Pureer de abrikozen met het vocht en zeef ze.
  • Week 4 blaadjes gelatine 5 minuten in ruim koud water, knijp ze uit en los ze in de warme gezeefde vruchtenpuree op.
  • Laat het gelatinemengsel afkoelen tot het iets dik begint te worden.
  • Doe het over in een spuitzak met een glad spuitmondje en spuit het in een spiraal op de bodem van de kleinste springvorm.
  • Laat het in de koelkast 1 uur opstijven.

Roomkaasmengsel:

  • Week 8 blaadjes gelatine 5 minuten in ruim koud water.
  • Splits 2 eieren en roer de dooiers en de roomkaas tot een crème.
  • Verwarm het citroensap en los de uitgeknepen gelatine hierin op.
  • Roer het gelatinemengsel door het roomkaasmengsel.
  • Klop de slagroom stijf en klop de eiwitten met de suiker stijf.
  • Schep eerst de slagroom en daarna het eiwit door het roomkaasmengsel.
  • Snijd 200 gr abrikozen in kleine stukjes en meng ze door het roomkaasmengsel.
  • Schep het mengsel op de abrikozengelei in de vorm en laat het in de koelkast 2 uur opstijven.

Afwerken:

  • Snijd de deegbodem bij tot een doorsnee van 22 cm en leg hem op het roomkaasmengsel.
  • Verwijder de rand van de vorm en stort de taart op een schaal.
  • Bestrooi hem eventueel met tafelsuiker.

Abrikozen amandeltaart

Abrikozen amandeltaart

Recept categorieën: Fruit, Taart
Servings: 8
Calories:
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 180 gram bloem
  • 135 gram boter
  • 100 gram suiker
  • ½ losgeklopt ei
  • boter om in te vetten
  • 2 gram zout
  • 70 gram poeder voor gele banketbakkersroom
  • 1 pot abrikozen 720 ml
  • 1 zakje amandelen 45 gr
  • 400 gram amandelspijs

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 180°C.
  • Zeef de bloem.
  • Kneed een soepel deeg van de bloem, de boter, de suiker, het ei en het zout en laat het, verpakt in vershoudfolie, in de koelkast 15 minuten rusten.
  • Bestuif een werkvlak met bloem en rol het deeg uit tot een cirkel van 30 cm.
  • Vet een springvorm (doorsnee 26 cm) in, bekleed hem met het deeg en prik de bodem met een vork in.
  • Bekleed het deeg met bakpapier en strooi er een steunvulling in, bijvoorbeeld van gedroogde peulvruchten.
  • Bak de bodem 20 minuten in het midden van de oven, verwijder de
  • steunvulling en het bakpapier en bak de bodem nog eens 10 minuten.
  • Laat de taartbodem afkoelen.
  • Bereid de banketbakkersroom met 2 dl water volgens de gebruiksaanwijzing.
  • Laat de abrikozen uitlekken en snijd ze in reepjes.
  • Rooster de amandelen in een droge koekenpan in 3 minuten lichtbruin.
  • Verdeel de amandelspijs over de taartbodem, bedek het met de lauwwarme banketbakkersroom, verdeel de abrikozen erover en bestrooi de taart met de amandelen.

Aardbeienhart

Aardbeienhart

Recept categorieën: Fruit, Taart
Servings: 2
Calories:
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 200 gram bladerdeeg diepvries
  • boter
  • gedroogde oude peulvruchten
  • melk
  • 200 gram aardbeien
  • 4 eetlepels aardbeienjam
  • liter slagroom
  • 2 eetlepels suiker
  • enkele blaadjes verse munt

Instructies

  • Laat het bladerdeeg in ± 10 minuten ontdooien, bekleed er de ingevette bakvorm mee en prik er met een vork wat gaatjes in (tegen teveel rijzen).
  • Leg een vel bakpapier in de vorm, stort de peulvruchten daarop en bak de taartbodem in 10 minuten in een op 200°C voorverwarmde oven.
  • Haal dan de peulvruchten en het papier eruit, bestrijk de bodem met wat melk en schuif de bodem nog 10 minuten terug in de oven.
  • Haal het gebak uit de vorm en laat het afkoelen.
  • Was de aardbeien, ontkroon ze en snijd grote aardbeien doormidden.
  • Laat ze op keukenpapier goed uitlekken.
  • Klop de slagroom met de suiker stijf.
  • Verwarm de jam in een pannetje tot hij goed heet is geworden en druk hem dan door een zeef.
  • Verdeel de slagroom over de taartbodem, leg de aardbeien er in hartvormige 'rondes' in en bestrijk de aardbeien met de warme jam.
  • Leg hier en daar een blaadje verse munt.
  • In plaats van jam kunt u ook taartgeleipoeder uit een pakje aanmaken.
  • Dit is bij supermarkten kant en klaar te koop.

Aardbeiencaketaart

Aardbeiencaketaart

Recept categorieën: Fruit, Taart
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Klaar

Equipment

  • springvorm van 24 cm

Ingrediënten

  • 150 gr boter
  • 150 gr witte basterdsuiker
  • 3 eieren
  • 1 zakje vanillesuiker
  • 1 snufje zout
  • 150 gr bloem
  • fyllodeeg
  • boter
  • 2 bakje aardbeien
  • 1 zakje heldere taartgeleipoeder
  • 2 dl water

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 175°C.
  • Klop een cakebeslag van de boter, de witte basterdsuiker, de eieren, de vanillesuiker, zout en de bloem.
  • Vet een springvorm van 24 cm doorsnee in.
  • Neem uit een pak fyllodeeg (diepvries of Turks/Griekse winkel) 5 vellen, bestrijk elk vel met gesmolten boter en leg ze verspringend in de springvorm;
  • Vouw de overlappende randen naar binnen.
  • Schep het cakebeslag in de fyllovorm en strijk het glad.
  • Bak de cake midden in de oven in 60 minuten goudbruin en gaar.
  • Laat hem in de vorm afkoelen en neem hem dan uit de vorm.
  • Was de aardbeien, halveer ze en schik ze dakpansgewijs in cirkels op de cake.
  • Maak een gelei van het taartgeleipoeder, het water en de limonadesiroop en lepel dit over de aardbeien.