Rissoles aux abricots
zoete gevulde fritures pannekoeken
Totale tijd40 minuten min
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Kevenaar
kleine flensjespan
invetkwastje
paletmes
lepels
kwastjes
- 300 g bloem
- 75 g suiker
- 3 eieren
- snufje zout
- ½ l melk
- boter
- abrikozenjam
- eiwit
- paneermeel
- frituurvet
Van gezeefde bloem suiker zout eieren en melk op de gewone wijze flensjesbeslag maken hiervan flensjes bakken (aan één zijde) gedeelte beslag achterhouden.
De gebakken flensjes middenop met een lepel abrikozenjam garneren de randen van wat achtergehouden beslag voorzien de flensjes dubbelvouwen en
paneren. Nu de rissoles paneren à l'anglaise en in de frituur mooi bruin af bakken.
Varianten
- Andere tamelijk stevige jams gebruiken
- i.p.v. jams compote marmelade of ingedikte vruchten.
Receptenplein.nl
Home / paletmes / Pagina 2
Rissoles à la princesse
hartige gevulde frituur
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Kevenaar
flensjespan
paletmes
invetkwastje
lepels
messen
sauspannen
kommen
- 250 g kippepoulet
- 3 eetlepel(s) slagroom
- 100 g gesmoord kippevlees
- 300 g bloem
- snufje zout
- 3 eieren
- 21/2 dl melk
- 50 g boter
- 3 eiwitten
- boter
- eiwit
- paneermeel
- frituurvet
Eerst kookt men de kippepoulet hakt deze fijn en vermengt met wat slagroom en flinters kippevlees (gebraiseerd).
Van bloem zout eieren melk boter en stijfgeslagen eiwitten op de gewone wijze een flensjesbeslag maken hiervan dunne flensjes eenzijdig bakken.
Elk flensje bedekken met een laagje kipperagoût de randen bevochtigen met wat achtergehouden beslag dichtvouwen en vastplakken paneren à l'anglaise en in hete frituur goudgeel afbakken.
Varianten:
- Een kalfsragoût met daarin wat kappertjes gebruiken
- Een eierragoût vormen met daarin flinters magere ham en wat cayennepeper.
Receptenplein.nl
Home / paletmes / Pagina 2
Rissoles à l'Indienne
gekruide hartige en gevulde frituur
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Kevenaar
flensjespan
paletmes
invetkwastje
lepels
messen
sauspannen
kommen
mes
- 300 g bloem
- snufje zout
- 3 eieren
- 21/2 deciliter melk
- 50 g boter
- 3 eiwitten
- boter
- 200 g mager lamsvlees
- 30 g bloem
- 25 g boter
- 2 deciliter bouillon
- snufje zout
- 1 eetlepel kerrie
- eiwit
- paneermeel
- frituurvet
Van bloem zout eieren melk boter en stijfgeslagen eiwitten op de gewone wijze een flensjesbeslag maken hiervan dunne flensjes bakken.
Intussen de blokjes lamsvlees aanbraden.
Van boter en bloem + bouillon een dikke saus maken hierin het lamsvlees gaar smoren op smaak brengen met nog wat zout en de kerrie.
Van deze kerriesaus een laagje overlangs op elk flensje (ongebakken zijde) brenen op de randen wat achtergehouden beslag doen omvouwen dichtplakken paneren à l'anglaise en in hete frituur goudgeel afbakken.
Varianten:
- Stukjes kip aanbraden en gaarmaken in kerriesaus + scheut sherry
- Blokjes varkensvlees/magere ham in een afgeslapte sambalsaus.
Receptenplein.nl
Home / paletmes / Pagina 2
Rissoles à la frangipane
zoete gevulde fritures
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Kevenaar
flensjespan
paletmes
invetkwastje
sauspannen
lepels
- 4 deciliter dikke vanillesaus
- 50 g bitterkoekjes
- 2 jiggers Crème de Cacao
- 300 g bloem
- 3 deciliter melk
- 75 g suiker
- snufje zout
- 3 eieren
- boter
- eiwit
- paneermeel
- frituurvet
Eerst een stevige vaniljesaus maken bitterkoekjes grof verkruimelen door de saus mengen deze aromatiseren met een paar scheutjes Crème de Cacao of Curaçao.
Op de gewone wijze van gezeefde bloem melk suiker zout en eieren een stevig beslag maken hiervan tamelijk dunne flensjes eenzijdig bakken.
Telkens een flensje middenop bestrijken met wat saus met behulp van achtergehouden beslag de randen bevochtigen en dichtplakken.
Dubbelvouwen paneren à l'anglaise en in de frituur goudbruin afbakken.
Varianten:
- De vanillesaus vervangen door chocoladesaus met extra wat stukjes couverture
- Wijnsaus met verkruimelde boterkoekjes gebruiken.
Receptenplein.nl
Home / paletmes / Pagina 2
Rissoles à la bouquetière
hartige gevulde groentefrituur
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Kevenaar
flensjespan
paletmes
invetkwastje
lepels
kommen
sauspannen
mes
- 300 g bloem
- snufje zout
- 3 eieren
- 21/2 deciliter water
- 50 g boter
- 3 eiwitten
- boter
- 50 g bloemkool
- 50 g doperwtjes
- 50 g worteltjes
- boter
- 2 deciliter sauce béchamel
- 25 g Parmesan
- eiwit
- paneermeel
- frituurvet
Van bloem zout eieren water boter en stijfgeslagen eiwitten op de gewone wijze een flensjesbeslag maken.
Hiervan dunne flensjes eenzijdig bakken.
De groenten (en brunoise) laten smoren binden met een sauce béchamel aan het geheel wat geraspte Parmesan toevoegen.
Van deze groentenragoût een laagje overlangs op elk flensje (ongebakken zijde) brengen dit dubbelvouwen en de rand met wat achtergehouden beslag dichtplakken.
Paneren à l'anglaise en in de hete frituur goudgeel afbakken.
Varianten:
- Een macédoine van selderieknol kervel en ui
- Soepgroenten smoren en op dezelfde manier gebruiken.
Receptenplein.nl
Home / paletmes / Pagina 2
Rissoles à l'ananas
zoete gevulde fritures
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Kevenaar
flensjespan
paletmes
invetkwastje
sauspannen
schotel
lepels
- 300 g bloem
- 3 dl melk
- 75 g suiker
- snufje zout
- 3 eieren
- boter
- 2 dl abrikozenmarmelade
- 1 blik ananas
- eiwit
- paneermeel
- frituurvet
Van gezeefde bloem melk suiker zout en eieren een glad flensjesbeslag maken hiervan op de gewone manier eenzijdig gebakken flensjes maken.
Van de marmelade en stukjes ananas een dikke pasta maken en hiervan overlangs een dunne laag op elk flensje doen.Dit oprollen halveren en elke helft met een prikker vaststeken.
De rissoles paneren à l'anglaise en in de hete frituur goudgeel afbakken.
Varianten:
- Appelmoes en bigarreaux gebruiken i.p.v. abrikozen en ananas
- Een vruchtengelei en stukjes geweekte of verse abrikoos.
Receptenplein.nl
Home / paletmes / Pagina 2
Pizza Napoletana
hartige gevulde pannekoek
uit Napels (Italië)
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Kevenaar
paletmes
messen
lepels
kommen
- 100 g bloem
- wijnglas water
- 5 g gist
- snufje zout
- 100 g jonge kaas Bel Paese
- 2 ansjovis
- snufje majoraan marjolein
- 2 tomaatjes
Van bloem water gist een glad deeg kneden laten rijzen doorkneden en zout toevoegen.
Uitrollen tot een ronde lap van ca 20 cm diameter bedekken met stukjes jonge kaas beleggen met de ansjovis bestrooien met majoraan rondom de plakjes tomaat
óp het vuur mét deksel of in de hete oven zónder deksel afbakken.
Varianten:
- De kaas vervangen door uiringen afgewisseld met plakjes verse komkom-
mer bedekken met kaassaus;
- De kaas vervangen door gesmoorde paddestoelen hier en daar uiringen en wat knoflookpoeder.
Receptenplein.nl
Home / paletmes / Pagina 2
Piadina (di Gradara)
onderlaag van drooggebakken deeg
Totale tijd20 minuten min
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Kevenaar
grote sauspan
paletmes
lepels
invetkwastje
- 200 g bloem
- 2 deciliter water
- 1 deciliter olie
- snufje zout
- olijfolie
- prosciutt
De bloem vermengen met het water en de olie goed doorkneden wat zout toevoegen laten rusten.
Opnieuw doorkneden en balletjes vormen deze platdrukken en uitrollen tot een koekje van ca 1/2 cm op gloeiende ingevette plaat leggen en aan één zijde gaarbakken.
Serveren bedekt met bijvoorbeeld prosciutto.
Varianten:
- De prosciutto vervangen door salami met eventueel een schijfje knoflook
- De piadina licht bestrijken met wat tomatenpuree bestrooien met gehakte of licht gefruite ui.
Receptenplein.nl
Home / paletmes / Pagina 2
Feestelijke Matzes Koekjes
rituele koekjes
Servings: 4
Calories: 280kcal
Author: Cor Kevenaar
kommen
grote koekepan
paletmes
lepels
schotel
sauspan
- 5 matzes
- Ruim water
- 3 eieren
- Een snufje zeezout
- 60 g ongezouten boter of kokosvet
- 75 g matzesmeel
- Extra ongezouten boter of kokosvet om in te bakken
- Zure room
- Gebraiseerde blokjes lamsvlees in een verfijnde mierikswortelsaus
Week de matzes in koud water totdat ze zacht zijn.
Laat ze uitlekken en roer ze tot een dikke pasta.
Klop de eieren en het zout los.
Voeg de gesmolten boter of kokosvet toe en vervolgens de matzespasta.
Schep telkens een paar lepels van het mengsel in hete boter of kokosvet en bak de koekjes aan beide zijden goudbruin.
Serveer de koekjes met zure room indien bereid met boter, of met gebraiseerde blokjes lamsvlees in een verfijnde mierikswortelsaus indien bereid met kokosvet.
Varieer de bijgerechten en denk aan kosjer vlees.
Serveer de passoverkoekjes bedekt met jam of een andere smaakvolle topping naar keuze.
Calories: 280kcal | koolhydraten: 28g | Protein: 8g | Vet: 15g
Receptenplein.nl
Home / paletmes / Pagina 2
Frisse Franse Pannenkoekjes
luchtige eierpannekoeken
Bereidingstijd30 minuten min
Totale tijd42 minuten min
Servings: 4
Calories: 220kcal
Author: Cor Kevenaar
ruime sauspan
kommen
lepels
paletmes
koekepan met dikke bodem
melkkoker
- 100 g ongezouten boter
- 115 g volkorenmeel
- ½ liter magere melk
- 8 eidooiers
- Een snufje zeezout
- 125 g natuurlijke zoetstof bijvoorbeeld honing of agavesiroop
- 8 eiwitten
- Extra boter om in te bakken
- Poedersuiker en/of vers fruit voor serveren
Smelt de boter in een ruime sauspan.
Voeg het volkorenmeel toe zodra het schuimen begint af te nemen.
Voeg vervolgens de kokende melk toe en kook het mengsel tot het dik wordt (het moet loslaten van de panwand).
Laat het afkoelen.
Voeg de eidooiers, een snufje zout en zoetstof toe aan het afgekoelde mengsel.
Roer goed door tot een gladde massa en spatel dan voorzichtig de stijfgeklopte eiwitten erdoorheen.
Bak met dit beslag op gebruikelijke wijze luchtige pannenkoekjes in een koekepan met dikke bodem, waarin je wat extra boter hebt gesmolten.
Serveer de pannenkoekjes met een snufje poedersuiker en/of vers fruit.
Varieer door magere yoghurt te gebruiken en te serveren met basterdsuiker.
Vervang een deel van de boter in het beslag door magere kwark en voeg wat stroop toe voor een extra twist.
Calories: 220kcal | koolhydraten: 26g | Protein: 8g | Vet: 9g | Sugar: 8g
Receptenplein.nl
Home / paletmes / Pagina 2