Rissoles aux abricots

Rissoles aux abricots

zoete gevulde fritures pannekoeken
Totale tijd40 minuten
Recept categorieën: Pannenkoeken
Land van herkomst: Frankrijk
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 300 g bloem
  • 75 g suiker
  • 3 eieren
  • snufje zout
  • ½ l melk
  • boter
  • abrikozenjam
  • eiwit
  • paneermeel
  • frituurvet

Instructies

  • Van gezeefde bloem suiker zout eieren en melk op de gewone wijze flensjesbeslag maken hiervan flensjes bakken (aan één zijde) gedeelte beslag achterhouden.
  • De gebakken flensjes middenop met een lepel abrikozenjam garneren de randen van wat achtergehouden beslag voorzien de flensjes dubbelvouwen en
  • paneren. Nu de rissoles paneren à l'anglaise en in de frituur mooi bruin af bakken.

Notities

Varianten

  1. Andere tamelijk stevige jams gebruiken
  2. i.p.v. jams compote marmelade of ingedikte vruchten.

Rissoles à la princesse

Rissoles à la princesse

hartige gevulde frituur
Totale tijd1 uur
Recept categorieën: Pannenkoeken
Land van herkomst: Frankrijk
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 250 g kippepoulet
  • 3 eetlepel(s) slagroom
  • 100 g gesmoord kippevlees
  • 300 g bloem
  • snufje zout
  • 3 eieren
  • 21/2 dl melk
  • 50 g boter
  • 3 eiwitten
  • boter
  • eiwit
  • paneermeel
  • frituurvet

Instructies

  • Eerst kookt men de kippepoulet hakt deze fijn en vermengt met wat slagroom en flinters kippevlees (gebraiseerd).
  • Van bloem zout eieren melk boter en stijfgeslagen eiwitten op de gewone wijze een flensjesbeslag maken hiervan dunne flensjes eenzijdig bakken.
  • Elk flensje bedekken met een laagje kipperagoût de randen bevochtigen met wat achtergehouden beslag dichtvouwen en vastplakken paneren à l'anglaise en in hete frituur goudgeel afbakken.

Notities

Varianten:

  1. Een kalfsragoût met daarin wat kappertjes gebruiken
  2. Een eierragoût vormen met daarin flinters magere ham en wat cayennepeper.

Rissoles à l’Indienne

Rissoles à l'Indienne

gekruide hartige en gevulde frituur
Totale tijd1 uur
Recept categorieën: Pannenkoeken
Land van herkomst: Frankrijk
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 300 g bloem
  • snufje zout
  • 3 eieren
  • 21/2 deciliter melk
  • 50 g boter
  • 3 eiwitten
  • boter
  • 200 g mager lamsvlees
  • 30 g bloem
  • 25 g boter
  • 2 deciliter bouillon
  • snufje zout
  • 1 eetlepel kerrie
  • eiwit
  • paneermeel
  • frituurvet

Instructies

  • Van bloem zout eieren melk boter en stijfgeslagen eiwitten op de gewone wijze een flensjesbeslag maken hiervan dunne flensjes bakken.
  • Intussen de blokjes lamsvlees aanbraden.
  • Van boter en bloem + bouillon een dikke saus maken hierin het lamsvlees gaar smoren op smaak brengen met nog wat zout en de kerrie.
  • Van deze kerriesaus een laagje overlangs op elk flensje (ongebakken zijde) brenen op de randen wat achtergehouden beslag doen omvouwen dichtplakken paneren à l'anglaise en in hete frituur goudgeel afbakken.

Notities

Varianten:

  1. Stukjes kip aanbraden en gaarmaken in kerriesaus + scheut sherry
  2. Blokjes varkensvlees/magere ham in een afgeslapte sambalsaus.

Rissoles à la frangipane

Rissoles à la frangipane

zoete gevulde fritures
Totale tijd1 uur
Recept categorieën: Pannenkoeken
Land van herkomst: Frankrijk
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 4 deciliter dikke vanillesaus
  • 50 g bitterkoekjes
  • 2 jiggers Crème de Cacao
  • 300 g bloem
  • 3 deciliter melk
  • 75 g suiker
  • snufje zout
  • 3 eieren
  • boter
  • eiwit
  • paneermeel
  • frituurvet

Instructies

  • Eerst een stevige vaniljesaus maken bitterkoekjes grof verkruimelen door de saus mengen deze aromatiseren met een paar scheutjes Crème de Cacao of Curaçao.
  • Op de gewone wijze van gezeefde bloem melk suiker zout en eieren een stevig beslag maken hiervan tamelijk dunne flensjes eenzijdig bakken.
  • Telkens een flensje middenop bestrijken met wat saus met behulp van achtergehouden beslag de randen bevochtigen en dichtplakken.
  • Dubbelvouwen paneren à l'anglaise en in de frituur goudbruin afbakken.

Notities

Varianten:

  1. De vanillesaus vervangen door chocoladesaus met extra wat stukjes couverture
  2. Wijnsaus met verkruimelde boterkoekjes gebruiken.

Rissoles à la bouquetière

Rissoles à la bouquetière

hartige gevulde groentefrituur
Recept categorieën: Pannenkoeken
Land van herkomst: Frankrijk
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 300 g bloem
  • snufje zout
  • 3 eieren
  • 21/2 deciliter water
  • 50 g boter
  • 3 eiwitten
  • boter
  • 50 g bloemkool
  • 50 g doperwtjes
  • 50 g worteltjes
  • boter
  • 2 deciliter sauce béchamel
  • 25 g Parmesan
  • eiwit
  • paneermeel
  • frituurvet

Instructies

  • Van bloem zout eieren water boter en stijfgeslagen eiwitten op de gewone wijze een flensjesbeslag maken.
  • Hiervan dunne flensjes eenzijdig bakken.
  • De groenten (en brunoise) laten smoren binden met een sauce béchamel aan het geheel wat geraspte Parmesan toevoegen.
  • Van deze groentenragoût een laagje overlangs op elk flensje (ongebakken zijde) brengen dit dubbelvouwen en de rand met wat achtergehouden beslag dichtplakken.
  • Paneren à l'anglaise en in de hete frituur goudgeel afbakken.

Notities

Varianten:

  1. Een macédoine van selderieknol kervel en ui
  2. Soepgroenten smoren en op dezelfde manier gebruiken.

Rissoles à l’ananas

Rissoles à l'ananas

zoete gevulde fritures
Totale tijd1 uur
Recept categorieën: Pannenkoeken
Land van herkomst: Frankrijk
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 300 g bloem
  • 3 dl melk
  • 75 g suiker
  • snufje zout
  • 3 eieren
  • boter
  • 2 dl abrikozenmarmelade
  • 1 blik ananas
  • eiwit
  • paneermeel
  • frituurvet

Instructies

  • Van gezeefde bloem melk suiker zout en eieren een glad flensjesbeslag maken hiervan op de gewone manier eenzijdig gebakken flensjes maken.
  • Van de marmelade en stukjes ananas een dikke pasta maken en hiervan overlangs een dunne laag op elk flensje doen.Dit oprollen halveren en elke helft met een prikker vaststeken.
  • De rissoles paneren à l'anglaise en in de hete frituur goudgeel afbakken.

Notities

Varianten:

  1. Appelmoes en bigarreaux gebruiken i.p.v. abrikozen en ananas
  2. Een vruchtengelei en stukjes geweekte of verse abrikoos.

Pizza Napoletana

Pizza Napoletana

hartige gevulde pannekoek uit Napels (Italië)
Totale tijd1 uur
Recept categorieën: Pannenkoeken
Land van herkomst: Italië
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 100 g bloem
  • wijnglas water
  • 5 g gist
  • snufje zout
  • 100 g jonge kaas Bel Paese
  • 2 ansjovis
  • snufje majoraan marjolein
  • 2 tomaatjes

Instructies

  • Van bloem water gist een glad deeg kneden laten rijzen doorkneden en zout toevoegen.
  • Uitrollen tot een ronde lap van ca 20 cm diameter bedekken met stukjes jonge kaas beleggen met de ansjovis bestrooien met majoraan rondom de plakjes tomaat
  • óp het vuur mét deksel of in de hete oven zónder deksel afbakken.

Notities

Varianten:

  1. De kaas vervangen door uiringen afgewisseld met plakjes verse komkom-
    mer bedekken met kaassaus;
  2. De kaas vervangen door gesmoorde paddestoelen hier en daar uiringen en wat knoflookpoeder.

Piadina (di Gradara)

Piadina (di Gradara)

onderlaag van drooggebakken deeg
Totale tijd20 minuten
Recept categorieën: Pannenkoeken
Land van herkomst: Italië
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 200 g bloem
  • 2 deciliter water
  • 1 deciliter olie
  • snufje zout
  • olijfolie
  • prosciutt

Instructies

  • De bloem vermengen met het water en de olie goed doorkneden wat zout toevoegen laten rusten.
  • Opnieuw doorkneden en balletjes vormen deze platdrukken en uitrollen tot een koekje van ca 1/2 cm op gloeiende ingevette plaat leggen en aan één zijde gaarbakken.
  • Serveren bedekt met bijvoorbeeld prosciutto.

Notities

Varianten:

  1. De prosciutto vervangen door salami met eventueel een schijfje knoflook
  2. De piadina licht bestrijken met wat tomatenpuree bestrooien met gehakte of licht gefruite ui.

Feestelijke Matzes Koekjes

Feestelijke Matzes Koekjes

rituele koekjes
Bereidingstijd1 uur
Recept categorieën: Koek, Pannenkoeken
Land van herkomst: Israel
Servings: 4
Calories: 280kcal
Author: Cor Kevenaar

Equipment

  • kommen
  • grote koekepan
  • paletmes
  • lepels
  • schotel
  • sauspan

Ingrediënten

  • 5 matzes
  • Ruim water
  • 3 eieren
  • Een snufje zeezout
  • 60 g ongezouten boter of kokosvet
  • 75 g matzesmeel
  • Extra ongezouten boter of kokosvet om in te bakken
  • Zure room
  • Gebraiseerde blokjes lamsvlees in een verfijnde mierikswortelsaus

Instructies

  • Week de matzes in koud water totdat ze zacht zijn.
  • Laat ze uitlekken en roer ze tot een dikke pasta.
  • Klop de eieren en het zout los.
  • Voeg de gesmolten boter of kokosvet toe en vervolgens de matzespasta.
  • Schep telkens een paar lepels van het mengsel in hete boter of kokosvet en bak de koekjes aan beide zijden goudbruin.
  • Serveer de koekjes met zure room indien bereid met boter, of met gebraiseerde blokjes lamsvlees in een verfijnde mierikswortelsaus indien bereid met kokosvet.

Notities

Varieer de bijgerechten en denk aan kosjer vlees.
Serveer de passoverkoekjes bedekt met jam of een andere smaakvolle topping naar keuze.

Nutrition

Calories: 280kcal | koolhydraten: 28g | Protein: 8g | Vet: 15g

Frisse Franse Pannenkoekjes

Frisse Franse Pannenkoekjes

luchtige eierpannekoeken
Bereidingstijd30 minuten
Totale tijd42 minuten
Recept categorieën: Ei, Pannenkoeken
Land van herkomst: Frankrijk
Servings: 4
Calories: 220kcal
Author: Cor Kevenaar

Equipment

  • ruime sauspan
  • kommen
  • lepels
  • paletmes
  • koekepan met dikke bodem
  • melkkoker

Ingrediënten

  • 100 g ongezouten boter
  • 115 g volkorenmeel
  • ½ liter magere melk
  • 8 eidooiers
  • Een snufje zeezout
  • 125 g natuurlijke zoetstof bijvoorbeeld honing of agavesiroop
  • 8 eiwitten
  • Extra boter om in te bakken
  • Poedersuiker en/of vers fruit voor serveren

Instructies

  • Smelt de boter in een ruime sauspan.
  • Voeg het volkorenmeel toe zodra het schuimen begint af te nemen.
  • Voeg vervolgens de kokende melk toe en kook het mengsel tot het dik wordt (het moet loslaten van de panwand).
  • Laat het afkoelen.
  • Voeg de eidooiers, een snufje zout en zoetstof toe aan het afgekoelde mengsel.
  • Roer goed door tot een gladde massa en spatel dan voorzichtig de stijfgeklopte eiwitten erdoorheen.
  • Bak met dit beslag op gebruikelijke wijze luchtige pannenkoekjes in een koekepan met dikke bodem, waarin je wat extra boter hebt gesmolten.
  • Serveer de pannenkoekjes met een snufje poedersuiker en/of vers fruit.

Notities

Varieer door magere yoghurt te gebruiken en te serveren met basterdsuiker.
Vervang een deel van de boter in het beslag door magere kwark en voeg wat stroop toe voor een extra twist.

Nutrition

Calories: 220kcal | koolhydraten: 26g | Protein: 8g | Vet: 9g | Sugar: 8g