Recept afdrukken
No ratings yet

Chinese Loempia's

gevulde hartige en pikante friture
Totale tijd45 minuten
Recept categorieën: Bijgerecht, Hapjes
Land van herkomst: China
Porties: 4
Auteur: ChatGTP

Ingrediënten

  • 250 g bloem
  • Snufje zout
  • 2 eieren
  • 4 dl water
  • Boter
  • 50 g garnalen
  • 250 g vleesresten bijv. varkensvlees, kip, enz.
  • Reuzel
  • 1 teentje knoflook geperst
  • Prei
  • Selderij
  • Taugé
  • Zout en peper naar smaak
  • Frituurvet

Instructies

  • Maak op de gebruikelijke manier een flensjesbeslag van bloem, zout, eieren, en water.
  • Bak heel dunne flensjes in een flensjespan.
  • Fruit de vleesresten en knoflook in reuzel.
  • Voeg prei, selderij, taugé, zout, peper, en eventueel gesnipperde garnalen toe.
  • Meng goed.
  • Leg een deel van deze vulling in het midden van elk flensje.
  • Vouw de onderste helft en zijkanten om, draai tot een croquettevorm, en plak de flap vast met wat beslag.
  • Verhit frituurolie of vet en bak de loempia's tot ze goudgeel en knapperig zijn.

Notities

Vervang varkensvlees bijvoorbeeld door kip of andere favoriete vleessoorten.
Gebruik in plaats van de genoemde groenten ook wel Boemboe Nasi Goreng of Sajoeran Kering voor variatie.

Recept afdrukken
No ratings yet

Russische Zoete Macaronipannenkoeken

Lapsjevnik
Bereidingstijd45 minuten
Recept categorieën: Pannenkoeken, Pasta
Land van herkomst: Rusland
Porties: 4
calorieën: 310kcal
Auteur: ChatGTP

Ingrediënten

  • 200 g lintmacaroni
  • Voldoende melk
  • 3 eidooiers
  • 50 g ongezouten boter
  • Een snufje zeezout
  • 2 eetlepels natuurlijke zoetstof bijvoorbeeld honing of ahornsiroop
  • 25 g volkorenmeel
  • 3 eiwitten
  • Extra boter om in te bakken

Instructies

  • Kook de lintmacaroni gaar in melk, laat ze uitlekken en afkoelen.
  • Klop de eidooiers met de boter tot het mengsel schuimig is.
  • Voeg zout, zoetstof en bloem toe, en meng goed door.
  • Voeg dan de uitgelekte macaroni (Japschà) toe en vermeng alles goed.
  • Klop de eiwitten stijf en spatel ze voorzichtig door het mengsel.
  • Giet het geheel in een ingevette koekepan en bak het afgedekt gedurende ongeveer 15 minuten totdat het goudbruin is.

Notities

Vervang de lintmacaroni door spaghetti, kook ze in bouillon, bak ze en bedek ze met wat tomatenpuree voor een andere variant.
Voeg een gedeelte gesmoorde hanenkammen toe als kruiderij, met een snufje foelie voor extra smaak.

Nutrition

Calories: 310kcal | koolhydraten: 33g | Protein: 11g | Vet: 14g | Sugar: 4g

Recept afdrukken
No ratings yet

Frisse Griespannenkoekjes met Bessencompote

Bereidingstijd55 minuten
Recept categorieën: Pannenkoeken
Land van herkomst: Frankrijk, Nederland, Zweden
Porties: 4
calorieën: 400kcal
Auteur: ChatGTP

Ingrediënten

  • 500 ml melk
  • 1 vanillestokje
  • 60 g griesmeel
  • 75 g boter
  • 60 g suiker
  • 6 eieren
  • Extra boter om te bakken
  • Suiker om te bestrooien
  • 500 ml bessensaus

Instructies

  • Verwarm de melk in een melkkoker met het vanillestokje tot het aroma vrijkomt.
  • Verwijder het vanillestokje.
  • Meng de griesmeel geleidelijk in de melk en klop tot een stevige massa.
  • Laat het afkoelen.
  • Voeg de boter, suiker en eieren toe aan het afgekoelde mengsel en roer goed door.
  • Bak dunne pannenkoekjes in een koekenpan met dikke bodem in wat boter.
  • Serveer de pannekoekjes bestrooid met suiker en een royale hoeveelheid bessensaus.

Notities

Probeer eens een variatie door rijstebloem te gebruiken en serveer met een lichte marasquinsaus.
Vul de pannenkoekjes met kersen op sap, en serveer met greinsuiker en geraspte hazelnoot voor extra smaak en textuur

Nutrition

Calories: 400kcal | koolhydraten: 45g | Protein: 10g | Vet: 20g | Sugar: 20g

Recept afdrukken
No ratings yet

Enchiladas

hartige gevulde flensjes
Totale tijd45 minuten
Recept categorieën: Pannenkoeken
Land van herkomst: Mexico
Porties: 4
Auteur: ChatGTP

Ingrediënten

  • 2 uien
  • 1 theelepel knoflookpoeder
  • 2 eetlepels olie
  • 250 g varkensvlees
  • 3 tomaten
  • 2 pepers
  • 1 theelepel chilepoeder
  • 1 dl bouillon
  • Tortillas
  • Sla

Instructies

  • Fruit de uien en knoflookpoeder aan in de olie.
  • Voeg het gaargekookte of gesmoorde vlees en de ontvelde tomaten toe.
  • Voeg ten slotte de gesnipperde groene pepers en het chilipoeder toe.
  • Laat het geheel smoren en voeg indien nodig wat bouillon toe.
  • Leg een streep van deze dikke saus op een warme (Mexicaanse) tortilla.
  • Rol de tortilla op en serveer deze zo of met een chilisaus, eventueel met wat sla erbij.

Notities

Variatie 1:
Gebruik een "sugo" (ingeblikte Italiaanse vleessaus) als alternatief voor de saus.
Variatie 2:
Voeg gebakken kippenlevers toe en serveer met een scheutje maderasaus en wat aparte pommeschips.

Recept afdrukken
No ratings yet

Gevulde Zoete Flensjes

Totale tijd55 minuten
Recept categorieën: Pannenkoeken
Land van herkomst: Frankrijk
Porties: 4
Auteur: ChatGTP

Ingrediënten

  • 300 g bloem
  • liter melk
  • 100 g suiker
  • Snufje zout
  • 3 eieren
  • Jigger Crème de Cacao
  • Boter
  • 2 deciliter vanillesaus
  • 50 g couverture
  • 25 g bitterkoekjes
  • Poedersuiker

Instructies

  • Maak van gezeefde bloem, melk, suiker, zout en eieren op de gebruikelijke wijze een glad flensjesbeslag.
  • Voeg een scheut Crème de Cacao toe voor extra aroma.
  • Bak van dit beslag op de gebruikelijke manier de flensjes.
  • Tussen elk paar flensjes breng je een laagje vanille-chocoladesaus aan (gewone vanillesaus waaraan couverture en verkruimelde bitterkoekjes zijn toegevoegd).
  • Dresseer de flensjes op een verwarmde schotel, bestrooi ze met poedersuiker en trek met een gloeiend ijzer overlangs strepen.

Notities

Variatie 1:

Maak een vulling van moccacrème en voeg een jigger notenlikeur toe.
Variatie 2:

Gebruik een gewone chocoladesaus met vulling van geraspte noot voor een andere smaakervaring.

Recept afdrukken
No ratings yet

Crêpes Suzette van Ben J. Kuyper

Crêpes Suzette
Bereidingstijd35 minuten
Recept categorieën: Pannenkoeken
Land van herkomst: Frankrijk
Porties: 4
calorieën: 400kcal
Auteur: ChatGTP

Ingrediënten

Voor de Crêpes:

  • 300 g bloem
  • 50 g suiker
  • Snufje zout
  • 2 eieren
  • 4 deciliter melk
  • Boter voor het bakken

Voor de Sinaasappel-Curaçao Saus:

  • 25 g suiker
  • 75 g boter
  • 50 cc sinaasappelsap
  • 50 cc Curaçao likeur
  • Flinters sinaasappelschil

Voor het Flamberen:

  • Poedersuiker
  • Ruim cognac

Instructies

  • Maak een glad beslag van gezeefde bloem, suiker, zout, eieren en melk in een beslagkom.
  • Bak flensjes op de gebruikelijke manier en doordrenk ze met een suikerstroopje: smelt suiker en boter samen, voeg sinaasappelsap en flinters sinaasappelschil toe.
  • Voeg vervolgens Curaçaolikeur toe en laat het geheel op zacht vuur indikken.
  • Na het doordrenken, besprenkel de flensjes met suiker en daarna royaal met cognac.
  • Flambeer de flensjes voor een spectaculaire presentatie.

Notities

Experimenteer met verschillende likeuren zoals Bénédictine, Kirsch, enzovoort.
Varieer de flambage met bijvoorbeeld rum of arak voor een unieke smaakbeleving.

Nutrition

Calories: 400kcal | koolhydraten: 50g | Protein: 8g | Vet: 15g | Sugar: 20g

Recept afdrukken
No ratings yet

Spaanse Gevulde Tortilla

Castillanes
Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Pannenkoeken, Tortilla
Land van herkomst: Spanje
Porties: 4
calorieën: 150kcal
Auteur: ChatGTP

Ingrediënten

  • 50 g bloem
  • 1 ½ deciliter water
  • 2 uien
  • 50 g vet spek
  • Boter
  • ½ theelepel cayennepeper
  • Paprika
  • Snufje zout
  • Toast voor serveren

Instructies

  • Meng de bloem met water in een beslagkom.
  • Snipper de uien en fruit deze samen met de dobbelsteentjes spek in een grote koekepan met dikke bodem.
  • Voeg wat boter toe.
  • Voeg cayennepeper, paprika en zout toe aan het uien-spekmengsel.
  • Roer goed door en laat het even smoren.
  • Bedek het mengsel met een lepel beslag en bak tot de bovenkant droog is.
  • Draai de tortilla om, laat de andere kant kort aantinten en serveer met toast.

Notities

Probeer variaties door het spek te vervangen door flinters ham.
Gebruik boemboe nasi goreng in plaats van uien (geweekt), maar voeg dan geen extra kruiden toe.

Nutrition

Calories: 150kcal | koolhydraten: 15g | Protein: 4g | Vet: 8g

Recept afdrukken
No ratings yet

Mexicaanse Maïstortilla's met een Knapperige Twist

Bereidingstijd20 minuten
Recept categorieën: Pannenkoeken
Land van herkomst: Mexico
Porties: 4
calorieën: 80kcal
Auteur: ChatGTP

Ingrediënten

  • 150 g maïzena
  • 1 theelepel zout
  • 0.5 l water

Optioneel:

  • gerookte ham of corned beef

Instructies

  • Meng de maïzena met het zout en strooi het mengsel in kokend water.
  • Laat het mengsel opstijven en afkoelen.
  • Kneed telkens een klein balletje deeg tot een bijna papierdun koekje en bak het op een hete, droge bakplaat tot het gaar is.
  • Draai om en bak ook de andere zijde.
  • Als topping kun je enkele plakjes gerookte ham of corned beef gebruiken.

Notities

Probeer variaties door tortilla's laagsgewijs te stapelen, met tussen elke laag wat smeerkaas, en snijd het geheel in ongeveer 8 punten.
Bestrijk de tortilla's direct na het bakken met een dikke groentemacedoine, gebonden in kalfsbouillon voor extra smaak en frisheid.

Nutrition

Calories: 80kcal | koolhydraten: 20g | Protein: 1g

Recept afdrukken
No ratings yet

Hartige Vispannenkoekjes met Aziatische Flair

Tsja kia ping
Bereidingstijd55 minuten
Recept categorieën: Pannenkoeken, Vis, Zeevruchten
Land van herkomst: Azië, China
Porties: 4
calorieën: 300kcal
Auteur: ChatGTP

Ingrediënten

  • 250 g gepelde garnalen
  • ¼ l ketjap
  • 1 wijnglas droge witte wijn
  • 150 g bloem
  • 5 eiwitten
  • Reuzel of andere olie
  • Komkommersalade voor serveren

Instructies

  • Marineer de garnalen gedurende 30 minuten in een mengsel van ketjap en witte wijn.
  • Laat ze daarna uitlekken.
  • Maak een glad beslag van bloem en eiwitten in een beslagkom.
  • Verhit de reuzel in een koekepan met dikke bodem tot deze flink heet is.
  • Schep een lepel beslag in de pan, voeg een paar eetlepels gemarineerde garnalen toe, bedek met nog een paar lepels beslag en bak tot de bovenkant droog is.
  • Keer de pannenkoek voorzichtig om en bak de andere kant goudbruin.
  • Serveer de vispannenkoekjes met een verfrissende komkommersalade.

Notities

Probeer variaties door garnalen te vervangen door shrimps, stukjes krab of kreeft.
Voeg de gemarineerde garnalen direct toe aan een gewoon pannenkoekbeslag voor een snellere bereiding.

Nutrition

Calories: 300kcal | koolhydraten: 30g | Protein: 20g | Vet: 10g | Sugar: 5g

Recept afdrukken
No ratings yet

Luxe Kersen-Bitterkoekjes Flensjes

Totale tijd50 minuten
Recept categorieën: Pannenkoeken
Land van herkomst: Frankrijk
Porties: 4
Auteur: ChatGTP

Ingrediënten

  • 250 g bloem
  • 75 g suiker
  • Snufje zout
  • 6 eieren
  • Wijnglas cherry-brandy
  • Boter
  • 3 dl roomsaus
  • 75 g gekonfijte kersen bigarreaux
  • 50 g bitterkoekjes
  • Poedersuiker
  • Cognac

Instructies

  • Maak van gezeefde bloem, suiker, zout en eieren op de gebruikelijke wijze een flensjesbeslag en maak het wat soepeler met een stevige scheut cherry-brandy.
  • Bak op de traditionele manier flensjes en vul deze met een laag dikke roomsaus, waaraan gesnipperde kersen en verkruimelde bitterkoekjes zijn toegevoegd.
  • Rol de flensjes vervolgens op, bestrooi met poedersuiker, besprenkel met cognac en serveer flambeerbaar.

Notities

Variaties:

Voeg perziken toe, vul met karamelsaus en flambeer met rum of arak.
Gebruik andere likeuren, vanillesaus en flambeer met dubbele vodka.