Recept afdrukken
No ratings yet

Avocadodressing

Aller Hande 1996
Bereidingstijd15 minuten
Recept categorieën: Dressings
Porties: 3 personen
calorieën: 80kcal

Equipment

Ingrediënten

  • 1 tomaat
  • 1 rijpe avocado ca. 300 g,
  • 1 ½ eetlepel(s) citroensap
  • 2 eetlepel(s) slasaus
  • enkele druppels tabasco
  • zout

Instructies

  • In pan water aan de kook brengen.
  • Tomaat inkruisen, enkele seconden onderdompelen in kokend water, afspoelen onder koud water en ontvellen.
  • Tomaat in vieren snijden, pitjes verwijderen en vruchtvlees in kleine blokjes snijden.
  • Avocado schillen, halveren en pit verwijderen.
  • Met staafmixer vruchtvlees pureren (of met vork fijnprakken).
  • Citroensap en slasaus erdoor roeren tot gebonden dressing ontstaat.
  • Op smaak brengen met tabasco en zout.
  • Tomatenblokjes erdoor roeren.

Nutrition

Calories: 80kcal | koolhydraten: 4g | Protein: 1g | Vet: 6g

Recept afdrukken
No ratings yet

Gemarineerde Asperges met Aardbeien en Parmezaanse Kaas

Voorbereidingstijd25 minuten
Bereidingstijd10 minuten
wachttijd2 uur
Recept categorieën: Bijgerecht, Groenten, Hoofdgerechten
Dieët: Vegetarisch
Porties: 4 personen
calorieën: 380kcal
Auteur: ChatGTP

Ingrediënten

  • 500 g witte asperges
  • Zout
  • 1 deciliter olie
  • 3 eetlepels witte wijnazijn
  • 1 theelepel mosterd
  • ½ deciliter droge witte wijn
  • ½ zakje verse basilicum 15 g
  • ½ zakje verse munt 15 g
  • Versgemalen witte peper
  • 100 g aardbeien
  • 75 g Parmezaanse kaas

Instructies

Voorbereiden:

  • Schil de asperges vanaf vlak onder de kopjes naar beneden en snijd de houtachtige uiteinden op gelijke lengte (2 á 3 cm).
  • Kook de asperges in een pan met ruim water en zout in ongeveer 15 á 20 minuten beetgaar.
  • Schep de asperges met een schuimspaan in een vergiet, spoel ze onder koud stromend water af en laat ze uitlekken.
  • Leg de asperges met de kopjes naar één kant in een schaal.
  • Maak een saus door de olie, witte wijnazijn, mosterd en droge witte wijn te kloppen.
  • Knip de basilicum en munt fijn en roer ze door de saus.
  • Breng de saus op smaak met zout en versgemalen witte peper.
  • Schenk de saus over de asperges.
  • Laat de asperges afgedekt ongeveer 2 uur marineren in de koelkast.
  • Halverwege de marinetijd omscheppen.

Bereiden:

  • Haal de asperges uit de saus en rangschik ze op vier bordjes.
  • Klop de saus goed door.
  • Schep telkens 1 eetlepel saus over de asperges.
  • Was de aardbeien, verwijder de kroontjes en snijd ze in plakjes.
  • Leg de plakjes aardbei naast de asperges.
  • Schaaf de Parmezaanse kaas erboven.

Notities

Wijnadvies:

De lichte en frisse smaak van dit gerecht wordt goed aangevuld door een witte wijn met een lichte zuurgraad, zoals een Sauvignon Blanc of een Pinot Grigio. Hun citrusachtige tonen zullen mooi samengaan met de aardbeien en de marinade.

Nutrition

Calories: 380kcal | koolhydraten: 9g | Protein: 8g | Vet: 35g | Zout: 1.2mg | Sugar: 4g

Recept afdrukken
No ratings yet

Gestoomde Asperge-Broccoli met Ansjo­vis­olie

Bereidingstijd10 minuten
Porties: 4 personen
Auteur: ChatGTP

Ingrediënten

  • 500 g asperge-broccoli ook wel broccolini genoemd
  • 4 ansjovisfilets
  • 5 eetlepels olijfolie
  • 2 eetlepels citroenrasp
  • 1 gedroogd pepertje chilipeper

Instructies

  • Kook de asperge-broccoli in een pan met weinig water gedurende ongeveer 4 minuten, tot ze beetgaar zijn.
  • Giet de asperge-broccoli af en leg ze op een platte schaal.
  • Snijd de ansjovisfilets fijn.
  • Klop in een kommetje de ansjovis samen met de olijfolie en citroenrasp tot een dressing.
  • Verkruimel het gedroogde pepertje boven de dressing en meng alles goed door elkaar.
  • Sprenkel de dressing over de asperge-broccoli.

Notities

Serveer deze asperge-broccoli als bijgerecht bij gegrild vlees voor een smaakvolle combinatie.

Wijnadvies:

Deze gestoomde asperge-broccoli met ansjovisolie kan goed worden gecombineerd met een lichte, frisse witte wijn zoals een Sauvignon Blanc of een Verdejo. De citrusachtige tonen van de wijn passen goed bij de citroenrasp in de dressing en vormen een harmonieuze aanvulling op de smaak van het gerecht.

Recept afdrukken
No ratings yet

Mediterrane Artisjokken met Twee Smaakvolle Dips

Bereidingstijd1 uur
Recept categorieën: Groenten, Voorgerechten
Land van herkomst: Griekenland
Porties: 4 personen
calorieën: 293kcal
Auteur: ChatGTP

Equipment

Ingrediënten

  • 2 eetlepels citroensap
  • 4 artisjokken
  • 3 teentjes knoflook
  • 1 eetlepel paprikamelange
  • ½ theelepel chilipoeder
  • 5 eetlepels mayonaise
  • Zout
  • Peper
  • ½ sinaasappel
  • 1 eetlepel balsamicoazijn
  • 5 eetlepels olijfolie
  • ½ zakje bieslook

Instructies

  • Breng in een pan ruim water met citroensap aan de kook.
  • Snijd de stengel van de artisjokken af en verwijder de onderste bladeren.
  • Knip de bruine puntjes van de andere bladeren af.
  • Kook de artisjokken afgedekt in het kokende water gedurende 45 tot 60 minuten, of tot ze zacht zijn.
  • (Optioneel: leg een schoteltje op de artisjokken om te voorkomen dat ze gaan drijven.
  • De artisjokken zijn gaar als de blaadjes makkelijk loslaten.
  • )
  • Laat de artisjokken uitlekken in een vergiet en laat ze afkoelen.
  • Pers de knoflook uit boven een kom.
  • Roer de paprikamelange, chilipoeder en mayonaise door de knoflook.
  • Breng op smaak met zout en peper.
  • Pers de sinaasappel uit in een andere kom en klop het sap samen met de balsamicoazijn en olijfolie tot een dressing.
  • Knip de bieslook fijn en voeg deze toe aan de dressing.
  • Breng de dressing op smaak met zout en peper.
  • Laat de artisjokken omgekeerd uitlekken in een vergiet.
  • Zet de artisjokken op vier borden.
  • Verdeel de twee sausjes over vier kleine schaaltjes en zet ze op elk bord.

Notities

Wijnadvies:

Een frisse witte wijn, zoals een Griekse Assyrtiko of een Sauvignon Blanc, past goed bij dit gerecht. De citrusachtige tonen van de wijn vullen de smaken van de artisjokken en de dipsausjes mooi aan.

Nutrition

Calories: 293kcal | koolhydraten: 12g | Protein: 2g | Vet: 28g | Zout: 0.9mg | Sugar: 2g

Recept afdrukken
No ratings yet

Mediterrane Artisjokharten met Tuinbonen

Bereidingstijd20 minuten
Recept categorieën: Bijgerecht, Groenten
Land van herkomst: Italië
Porties: 4 personen
calorieën: 187kcal
Auteur: ChatGTP

Equipment

Ingrediënten

  • 1 pak tuinbonen 300 g, diepvries
  • 2 stevige tomaten
  • 1 ui
  • 1 blik artisjokharten netto 400 g
  • 2 takjes oregano
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 1 teentje knoflook
  • Zout
  • Versgemalen zwarte peper

Instructies

  • Haal de tuinbonen ongeveer 2 uur van tevoren uit de vriezer en laat ze ontdooien.
  • Breng in een pan ruim water aan de kook.
  • Kerf de tomaten in, dompel ze enkele seconden onder in kokend water, spoel ze af onder koud water en ontvel ze.
  • Snijd de tomaten in vieren, verwijder de pitjes en snijd het vruchtvlees in blokjes.
  • Pel en snipper de ui.
  • Laat de artisjokharten uitlekken in een zeef en halveer ze.
  • Knip de oregano fijn.
  • Verhit de olijfolie in een pan en fruit de ui glazig in ongeveer 2 minuten.
  • Pers de knoflook erboven uit.
  • Bak de tomatenblokjes ongeveer 2 minuten zachtjes mee.
  • Schep de tuinbonen, artisjokharten en oregano erdoor.
  • Stoof alles afgedekt ongeveer 5 minuten zachtjes.
  • Breng op smaak met zout en peper.

Notities

Wijnadvies:

Deze Mediterrane schotel gaat goed samen met een lichte rode wijn zoals een Pinot Noir of een frisse witte wijn zoals een Sauvignon Blanc. De keuze hangt af van je persoonlijke voorkeur en de rest van het menu.

Nutrition

Calories: 187kcal | koolhydraten: 25g | Protein: 8g | Vet: 6g | Zout: 0.5mg | Sugar: 5g

Recept afdrukken
No ratings yet

Gegratineerde Artisjokbodems met Kruidige Aardappelpuree

Bereidingstijd40 minuten
Recept categorieën: Groenten, Hoofdgerechten
Land van herkomst: Nederland
Dieët: Vegetarisch
Porties: 4 personen
calorieën: 350kcal
Auteur: ChatGTP

Ingrediënten

  • 600 g kruimige aardappels
  • Zout
  • ½ zakje verse kervel 7,5 g
  • ½ zakje verse bieslook 10 g
  • ½ dl melk
  • 50 g roomboter
  • 4 eetlepels gemalen oude kaas
  • Versgemalen zwarte peper
  • 2 blikken artisjokbodems à 185 g
  • 2 eetlepels paneermeel

Instructies

  • Schil de aardappels, was ze en kook ze in een pan met weinig water en zout in ca.
  • 20 minuten gaar.
  • Knip de kervel en bieslook fijn.
  • Giet de aardappels af en stamp ze fijn met een pureestamper.
  • Meng de melk, boter, kaas en kruiden door de puree.
  • Breng op smaak met peper.
  • Laat de artisjokbodems uitlekken.
  • Doe de puree in een spuitzak en spuit deze op de artisjokbodems.
  • Bestrooi met paneermeel.
  • Verwarm de oven voor op 200°C.
  • Schuif de artisjokbodems in het midden van de oven en laat de puree in ca.
  • 10 minuten goudbruin kleuren.
  • Serveer met gebraden rosbief.

Notities

  • Dit gerecht wordt geserveerd met gebraden rosbief, maar de voedingswaarden zijn exclusief de rosbief.
  • Dit gerecht is heerlijk als bijgerecht bij gebraden vlees of als hoofdgerecht met een frisse salade.

Nutrition

Calories: 350kcal | koolhydraten: 40g | Protein: 8g | Vet: 18g | Zout: 1.5mg | Sugar: 2g

Recept afdrukken
No ratings yet

Andijviestamppot met Pittige Shoarmareepjes en Zoete Abrikozen

Bereidingstijd28 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Stamppot, Vlees
Land van herkomst: Nederland
Dieët: Glutenvrij
Porties: 4 personen
calorieën: 752kcal
Auteur: ChatGTP

Ingrediënten

  • kg kruimige aardappels
  • Zout
  • 2 uien
  • 8 gewelde abrikozen bakje à 200 g
  • 2 eetlepels boter
  • 400 g shoarmareepjes
  • 1 beker zure room 125 ml
  • 500 g panklare andijvie
  • Versgemalen peper
  • 6 eetlepels knoflooksaus flesje

Instructies

  • Schil de aardappels, snijd ze in stukken en was ze.
  • Kook de aardappels in een pan met weinig water en zout, afgedekt, in ongeveer 20 minuten gaar.
  • Pel en snijd de uien in ringen.
  • Snijd de gewelde abrikozen in reepjes.
  • Verhit de boter in een wok of grote braadpan.
  • Bak de shoarmareepjes met ui al omscheppend in ongeveer 5 minuten bruin en gaar.
  • Voeg de abrikozen toe en verwarm nog ongeveer 1 minuut mee.
  • Giet de aardappels af en vang een deel van het kookvocht op.
  • Stamp de aardappels in de pan met de zure room en eventueel wat kookvocht tot een smeuïge puree.
  • Meng de andijvie en het shoarmamengsel door de stamppot.
  • Breng de stamppot op smaak met zout en peper en verwarm nog ongeveer 2 minuten.
  • Serveer de knoflooksaus apart erbij.

Notities

Wijnadvies:

Een lichte rode wijn zoals een Beaujolais of een fruitige witte wijn zoals een Chardonnay past goed bij dit gerecht. De fruitige tonen van de wijn vullen de zoete abrikozen aan en vormen een mooi contrast met de pittige shoarmareepjes.

Nutrition

Calories: 752kcal | koolhydraten: 83g | Protein: 27g | Vet: 36g | Zout: 2.4mg | Sugar: 18g

Recept afdrukken
No ratings yet

Zoete Amandel-Rozijnensalsa

Bereidingstijd20 minuten
Recept categorieën: Bijgerecht, Fruit
Land van herkomst: Internationaal
Porties: 4
calorieën: 247kcal
Auteur: ChatGTP

Ingrediënten

  • 150 g rozijnen
  • 2 eetlepels citroensap
  • dl appelsap
  • 3 theelepels chilipoeder
  • 3 eetlepels amandelschaafsel
  • 1 zakje verse basilicum 15 g
  • Zout
  • Versgemalen peper

Instructies

  • Breng in een pan de rozijnen samen met het citroensap, appelsap en chilipoeder aan de kook.
  • Laat het geheel ongeveer 10 minuten zachtjes sudderen tot het vocht verdampt is.
  • Laat het vervolgens afkoelen.
  • Rooster intussen in een droge koekenpan het amandelschaafsel goudbruin.
  • Laat de geroosterde amandelen op een bordje afkoelen.
  • Snijd de basilicumblaadjes in dunne reepjes.
  • Meng in een schaal de rozijnen, geroosterde amandelen en basilicum door elkaar.
  • Breng indien nodig op smaak met zout, versgemalen peper en een snufje chilipoeder.
  • Voedingswaarden (per portie):

Notities

Deze zoete amandel-rozijnensalsa is heerlijk als topping op yoghurt, kwark, of als bijgerecht bij gegrild vlees of gevogelte.

Nutrition

Calories: 247kcal | koolhydraten: 50g | Protein: 4g | Vet: 5g | Zout: 0.2mg | Sugar: 38g

Abrikozen met munt, kaneel en sinaasappel
Recept afdrukken
No ratings yet

Gemarineerde Abrikozen met Munt, Kaneel en Sinaasappel

Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Dessert, Fruit
Land van herkomst: Nederland
Porties: 4 personen
calorieën: 190kcal
Auteur: ChatGTP

Equipment

Ingrediënten

  • 1 sinaasappel
  • 500 g abrikozen gehalveerd
  • 1 takje munt
  • 1 kaneelstokje in stukken
  • 250 g suiker

Instructies

  • Was de pot grondig in heet sodawater, spoel af met kokend water en laat omgekeerd op een schone theedoek drogen.
  • Boen de sinaasappel schoon, snijd dunne schillen van de sinaasappel en snijd deze in stukken (de rest van de sinaasappel wordt niet gebruikt).
  • Leg de gehalveerde abrikozen samen met het takje munt, de stukken kaneelstokje en sinaasappelschil in de pot.
  • Breng in een pan ½ liter water aan de kook en los de suiker erin op, waardoor je een suikerstroop krijgt.
  • Giet de suikerstroop over de abrikozen in de pot, laat ongeveer 2 cm ruimte over tot aan de rand.
  • Sluit de pot goed af.
  • Zet de pot in een pan en vul de pan met water tot halverwege de pot.
  • Breng het water aan de kook en laat het geheel 20 minuten koken.
  • Haal de pot uit de pan, laat afkoelen en bewaar op een koele, donkere plaats.
  • De abrikozen kunnen maximaal 6 maanden bewaard worden.
  • Na opening zijn de abrikozen nog enkele dagen houdbaar in de koelkast.

Notities

Wijnadvies:

Deze gemarineerde abrikozen zijn heerlijk in combinatie met zachte geitenkaas of gegrild lamsvlees. Voor een wijnadvies kun je kiezen voor een zoete witte wijn zoals een Sauternes of een dessertwijn zoals een Late Harvest Riesling. De zoetheid van de wijn zal de fruitige smaken van de abrikozen versterken en een mooie balans creëren met de kruidige tonen van munt en kaneel.

Nutrition

Calories: 190kcal | koolhydraten: 48g | Protein: 1g | Sugar: 47g

Recept afdrukken
No ratings yet

Verfrissende Aardbeiengelei met Geurige Kiwi Salsa

Bereidingstijd2 uur 30 minuten
Recept categorieën: Dessert, Fruit
Land van herkomst: Nederland
Porties: 4
calorieën: 170kcal
Auteur: ChatGTP

Ingrediënten

  • 500 g aardbeien
  • fles witte druivensap à 750 ml
  • 1 pakje geleipoeder voor aardbeien
  • ¼ zakje verse munt à 15 g
  • 1 limoen
  • 2 eetlepels cactus-citroensiroop
  • 2 kiwi's

Instructies

  • Maak de aardbeien schoon, halveer ze en dep ze droog met keukenpapier.
  • Verdeel ze gelijkmatig over de puddingvorm.
  • Breng in een pan het witte druivensap aan de kook.
  • Haal de pan van het vuur en roer het geleipoeder voor aardbeien door het druivensap tot het poeder volledig is opgelost.
  • Giet het mengsel over de aardbeien in de puddingvorm.
  • Laat de gelei afkoelen en zet hem vervolgens ca.
  • 2 uur in de koelkast om op te stijven.
  • Pluk de blaadjes munt van de takjes en snijd ze in reepjes.
  • Boen de limoen schoon en rasp de schil eraf.
  • Pers de helft van de limoen uit.
  • Meng in een kom de muntreepjes, limoenrasp, limoensap en cactus-citroensiroop tot een dressing.
  • Schil de kiwi's, snijd ze in kleine blokjes en schep ze door de dressing.
  • Leg een platte schaal op de puddingvorm, keer het geheel om, schud voorzichtig en laat de aardbeiengelei op de schaal glijden.
  • Schep de gemarineerde kiwi eromheen als salsa.

Notities

Wijnadvies:

Deze verfrissende aardbeiengelei met gemarineerde kiwi gaat goed samen met een lichte en fruitige dessertwijn zoals een Moscato d'Asti. De zoete en fruitige tonen van de wijn zullen de smaken van de aardbeien en kiwi aanvullen zonder te overheersen.

Nutrition

Calories: 170kcal | koolhydraten: 41g | Protein: 2g | Zout: 0.1mg | Sugar: 30g